Ebaõnnestunud pruudirööv


Lugu juhtus Türil 4-5 aastat tagasi. Pulmapidu oli vahva sinnamaani, kuni üks kergelt jokkis pulmakülaline oma sõbralt autovõtmeid küsis. Meelitas pruudi kaasa, et midagi huvitavat talle näidata, aga huvitav ei olnud miski muu, kui näitsik pihta panna.

Pruudiröövi märkas kohe 2x2 meetrit mõõtudes pruudivalvur, kes 7-8 sõpra kaasa kutsus. Õnnetu röövel jõudis end vaevalt noore abielunaisega autosse lukustada, kui päästjad kohale jõudsid. Ei hakatud vaeva nägema läbirääkimistega vaid pandi käed külge ja keerati auto katuse peale. Kui lõpuks pruut ning pruudivaras autost välja said jõudis kohale ka auto omanik.

Ilma sissejuhatuseta valmistas ta sõbrast röövlile ilusad tumesinised ringid ümber silmade ja ühe kaunimatest murtud ninadest, mis mul kunagi näha on õnnestunud. Peale nina tõsist imetlemist arstide poolt läks veel tükk aega enne, kui peole uus hoog sisse saadi.

Kreisi ämm

Kord südasuvel juhtunud Lõuna-Eestis pulmas niisugune lugu: Pulmaseltskond oli väike, nii 30 inimest, ja pidu peeti ühes talumaja moega kõrtsis. Pruudi poolt olid enamasti vanemad sugulased, peiu poolt jällegi ülikoolikaaslased, noored aktiivsed inimesed.

Esimene vihje ämma (pole oluline, kumma ämma) veidrustele oli siis, kui ämm käis üle kõrtsuperemehe kaetud laudade ja lõikus valmis kurgisalatile tomatit juurde, ise kiites: Sööge, vanaema enda kasvatatud. Hea küll. Kõrtsuomanik, kellelt toitlustamine oli tellitud, kehitas õlgu.

Järgmisena ilmusid ämma käekotist laudadele viinapudelid (nende kõrvale, mis kõrtsmik juba välja käinud oli). No nüüd hakkas kõrtsmik juba kätega vehkima ja veenis eravestlustes külalisi, et kui see on mingi salaviin, siis tema külaliste tervise eest ei vastuta.

Sõid külalised ja jõid, siis tahtnuks tantsu lüüa. Ruumi ei olnud palju, kuid leidlik noorem rahvas lükkas lauad ühte nurka, et keskpõrandale ruumi teha. Juba hakkas tümps tulema, kui äkitselt seisis uksepiidal võimukas ämm, kes röögatas: Lauad KOHE tagasi oma kohtadele! Mis omavolitsemine see olgu, pulmaseltskonda killustama!

Selgus, et vanatädid tahtnuks omavahel laua taga salatikausi ääres istudes “Ütle meri, mu meri” laulda, aga lihtsalt nurka tõstetud toolidel neil ei kõlvanud. Ämm oli oma nõudmistes nii raevukas ja järeleandmatu, et ähvardas pulmaseltskonna kohemaid laiali saata. “Ega linnavurled ei tule meid õpetama,” oli üks ta argumente. Jahmunud ülikoolikaaslased katsusid mingit lepitust leida, aga tulutult. “Ega haridus matsi ei riku,” teatas siis ka vanaema, ja lisades veel kogu oma koomilises vanainimese-ülbuses “Matsid jäävad matsideks”, tõukas uksepiidal ühte külalist.

Edasistes seltskonnamängudes, mida pulmavana meeleheitlikult organiseerida püüdis, keelas ämm oma sugulastel osaleda ja organiseeris vastukaaluks lauluringi. Kui ühise jututeemana püüti pruutpaari panna rääkima oma tutvumise lugu, teatas ämm, et see pole üldse kellegi asi ja niisugust asja ei ole viisakas küsida.

Napilt enne südaööd istusid peigmehe sõbrad autodesse ja sõitsid lihtsalt linna tagasi.

Peig leekides

Eks olnud siis peigmees pisut väsinud ja läinud kämpingus toimunud pulmapeo eest oma tuppa varjule. Ootas pruuti ja tegi suitsu.

Pruut aga tantsis kõigi külalistega, saatis lahkujaid autodeni ja lehvitas. Kui ta umbes neli tundi pärast peigu toaukse lahti tõmbas, lõi talle suitsupahvak näkku. Hädavaevu leidis ta hõõguva kusheti pealt oma värske abikaasa ja lohistas vingust uimase mehe õue peale. Tasapisi hakkas mees toibuma, koos uhasid nad voodile vett ning lõpuks viskasid kusheti aknast alla õue, et puust kämpingumaja leekidest säästa.

Kui siis shokist nuttev pruut, ikka veel pikas kleidis, kaltsuga paaniliselt põrandat nühkis, et tahmajälgi peita, tormas sisse majutusasutuse komandant ja hakkas sõimama, arvates, et noored on esimese abielutüli laamendamisega lahendanud.

Mida huvitavat Teie pulmas juhtunud on?

Loe ka: