Pulmakorraldajana olen ka ise selles majas tihe külaline, sest peale ametlikku tseremooniat on külaliste kingitud lilled vaja viia peokohta, kus nobenäpsed floristid valmistavad neist peolaudadele kauneid seadeid.

Näen, et paljudel noorpaaridel on suur huvi teada saada, kuidas ja millal ning kuhu abiellumiseks avaldused esitada. Nendele küsimustele vastuste saamiseks pöördusingiTallinna Perekonnaseisuameti juhataja ametit pidav Karin Kase poole, kes on lahkelt nõus jagama uuenenud infot.

Kuigi Tallinna Perekonnaseisuameti majas tehakse ka teisi eluks vajalikke toiminguid, siis mind kui pulmakorraldajat huvitab ikka see elu ilusaim pool — abielutseremooniad teie majas. Kui teie majja või minu juurde noorpaarid jõuavad, siis neil on juba olemas sisemine soov abiellumiseks. Aga kahjuks on tänases uuenenud ühiskonnas valdav selline elulaad, et elatakse aastaid koos, peres on lapsed ning on isegi üheskoos pangalaen kodu jaoks võetud, aga abiellumine jäetakse kuskile kaugesse tulevikku oma aega ootama.

Ja minu stardiküsimus ongi selline, et miks peaks üldse abielluma?

Mina olen seadusliku abielu pooldaja. Miks? Sellele küsimusele on üsna keeruline vastata, sest ootused nii elule üldse kui ka abielule on erinevad, nagu inimesedki. Siiski arvan, et nad kattuvad paljuski iga konkreetse inimese iseloomu, põhimõtete, käitumisharjumuste ja ka koduse kasvatusega. Abielu teatavasti koosneb kahe inimese liidust, seega tuleb eelnev korrutada kahega ja saamegi hulga omadusi, mis kõik peaksid ühte abielusse kenasti ära mahtuma. Küllap on see looming, mille teostajaks kaks inimest. See on sisemise tunnetuse kooskõla, mõtlemise ja teineteise arusaamade sobitamine või aktsepteerimine. Eelkõige peaks kahel inimesel selleks tahet jätkuma.

Perekond on loodud kaitsma ja hoidma oma liikmeid. Abielu kaitseb mitmete seaduste kaudu perekonna kalleimat vara — lapsi. Seda juhul, kui see elu keerdkäikude tõttu vajalikuks peaks osutuma.

Abielu annab emotsionaalse turvatunde ja väljendab lugupidamist oma kaaslase suhtes. Usun, et südames ei soovi ükski naine oma tulevikku ja laste kasvatamist juhusele rajada. Oma lapsi hoida ja armastada tahavad ühtviisi nii lapse ema kui isa. Seda kinnitab minu tööalane kogemus.

Oma ameti kaudu puutun kokku väärikate abielujuubelitega, mida tähistatakse hõbe- ja kuldpulmadena. Arvan, et see on seda väärt! Selle kaudu aidata oma lastel väärtushinnanguid kujundada ja olla eeskujuks. Igal perekonnal võiks olla üks ühine sünnipäev, milleks ongi pulmapäev.

Hooliva perena elavate inimeste suhtes mõjub perekonnaseis “abielus” paremini kui “vallaline”.

Minu pulmakorraldaja töös oli selline juhtum paar aastat tagasi, kus minu poole pöördus pulmakorraldushuviga vene rahvusest noormees. Kui mina ootan enda juurde nii pruuti, kui peigmeest, et üheskoos pulmaplaane arutada, siis tolle noormehe seisukoht oli, et see on puhtalt peigmehe töö, sest pruuti ei tohi koormata korraldustoimingutega. Peigmees arvestas igati pruudi soovidega, aga tema põhimõte oli selline, et pruudi ülesanne on olla pulmapäeval kaunis, puhanud ja muredeta.Olles teinud pulmakorraldaja tööd varsti juba pea 11.a., siis tundubki oma kogemustele toetudes mulle selliselt, et vene rahvus austab seaduslikku abielu rohkem, kui eestlane.

Kas ka teie maja statistika kinnitab seda, et vene rahvusest peigmehel on suurema soov seaduslikku abiellu astuda, kui eesti rahvusest noormehel?

Tõepoolest statistika kinnitab seda. Kuid eesti mees on ehk pikaldasem ja mõtteviisilt aeglasem, tal võtab abieluni jõudmine lihtsalt kauem aega. Mõnikord selline pikaleveninud suhe võib hapraks muutuda ja laguneda, sest ootused kooselule mehel ja naisel võivad olla erinevad. Tundub, et naised on seadusliku abielu sõlmimiseks alati rohkem valmis kui mehed. Kindlasti vajab naine juba laste kasvatamise seisukohalt suuremat turvatunnet ja seadusliku abielu kaitset.

Tallinna Perekonnaseisuameti koduleht annab igakülgset teavet sel aastal uuenenud tseremooniahindadest päevade kaupa, millal on õige aeg avaldused abiellumiseks esitada ja kui pulmapäev on käes, kuidas siis toimub noorpaari auto parkimine maja ette jne..

Kas on Teil täna mõni uuenenud teenus või oluline infokild, mida tahate eriliselt noorpaaridele rõhutada?

Abieluavaldusi saab esitada kolm kuud enne planeeritud abielu sõlmimise päeva.

Aprillikuu on aeg, mil abieluavalduste esitamine mitmekordistub, sest algab avalduste vastuvõtt juulikuusse. Soovitan kõigil aegsasti abieluavaldus esitada, sest see annab suuremaid valikuvõimalusi päeva ja aja suhtes. Informatsiooni saamiseks tuleb alati pöörduda selle perekonnaseisuasutuse, vaimuliku või notari poole, kelle juures abielu sõlmitakse. Kes sõlmib abielu, omab ka kohustust selgitada ja juhendada noorpaari kõige sellega seonduvaga. Dokumentide nõuded võivad olla väga erinevad, mis tuleneb iga noorpaari perekonnaseisust, elukohariigist, riigis viibimise õiguslikest alustest jne.

Lisaks tahaksin juhtida tähelepanu asjaolule, et liialt sageli hilinetakse abielutseremooniatele. Mõistlik oleks eelnevalt tutvuda Tallinnas toimuvate teede remondi, ümbersõitude jm võimalike liiklust häirivate teguritega ning informeerida sellest ka oma külalisi. Iga noorpaari jaoks on planeeritud 30 minutit, mille sisse peab mahtuma abielutseremoonia, õnnitlused ja pildistamine. Seetõttu ei tohi hilineda, sest hilinemise võrra lüheneb tseremooniale kuuluv aeg.

Enne tseremoonia algust tuleb kohale tulla 15 minutit varem ja kaasas peavad olema isikut tõendavad dokumendid.

Õnnepalees on täna mitmeid saale tseremooniateks ja kohapeal saab korraldada ka väikest tseremooniajärgset vastuvõttu. Palun tutvustage lähemalt mõne sõnaga Õnnepalee tänaseid võimalusi ja variante.

Meil on alati hea meel, kui valitakse oma abielu registreerimise paigaks Tallinna Perekonnaseisuamet. Pakume kahte erinevat saali tseremoonia läbiviimiseks, üks neist on suurem ja mahutab rohkem külalisi, teine väiksem. Abielude pidulik registreerimine toimub Tallinna Perekonnaseisuametis kolmapäeviti, neljapäeviti, reedeti ja laupäeviti. Endiselt pakume võimalust kutsuda ametnik väljapoole ameti ruume, noorpaari poolt valitud paika.

Meie banketisaalid annavad hea võimaluse tänada oma külalisi koheselt peale abielutseremooniat pokaali vahuveiniga — kui emotsioonid on kõige värskemad ja kui õnnitluste tulv ei ole veel lõppenud. Valida on kaks eri suurusega banketisaali, suurem neist mahutab 70 ja väiksem 30 külalist. Suvekuudel on banketisaali asemel võimalik valida selleks kujundatud sisehoov. Sisehoov on varjatud võõraste pilkude eest ja saab nautida privaatset olemist koos oma seltskonnaga.

Väga populaarsed on suvised vabas õhus tehtavad abielutseremooniad. Ja ka Õnnepaleest väljapoole saab tellida pidulikku abielu kombetalitust. Kõikides suuremates linnades on olemas Perekonnaseisuametid, aga kõik ei korralda väljasõite abielutseremooniateks väljaspool oma ametiruume. Kui noorpaar soovib tseremooniat oma elukohajärgses Perekonnaseisuametis, siis on tark telefoni teel kõik võimalused üle küsida.

Minul on oma töös ka selline juhtum ette tulnud, kus notar viib läbi piduliku abielutseremoonia noorpaari väljavalitud kohas.

Kui nüüd tagasi tulla Teie majast väljaspool sõlmitavate pidulike abielutseremooniate juurde, siis missugustes erilisemates paikades olete pidanud tseremooniaid läbi viima ning ehk on mingi toredasti juhtunud lugugi meeles?

Kui eelistatakse privaatsust või on noorpaari jaoks mõni muu paik abielu registreerimiseks tähenduslik, siis pakume tõepoolest võimalust kutsuda Tallinna Perekonnaseisuameti abielutseremoonia läbiviija teiepoolt valitud kohta. Võimalus seda teenust pakkuda on piiratud, sest esmajärjekorras registreerime abielud siiski Tallinna Perekonnaseisuameti ruumides.

Eelistatumad paigad on Eestimaa ilusad ja korrastatud mõisad ja muidugi Botaanikaaed ning vabaõhumuuseumid. Vabas õhus läbiviidavad tseremooniad on populaarsed, kuid Eestimaa ilm muudab selle variandi küllaltki riskantseks. Seetõttu soovitan alati mõelda ka alternatiivsete variantide peale.

Armastuse kroonimise päeval ju ei mõelda, et ühel ajahetkel võib abieluvanker kraavi keerata ja tuleb hakata tegelema varajagamise probleemiga. Nüüd on abielu avaldustes olemas juba vastav märge, et peab avalduste sisseandmisel tegema ühise otsuse vara suhtes. Mida tähendab avaldusel abieluvara suhe ja millised valikud noorpaaril selles osas on?

Alates 01.07.2010, mil jõustus uus perekonnaseadus, peavad abiellujad valima abiellumisavalduse andmisel ka abieluvara suhte.

Valida tuleb kolme varasuhte vahel, milledeks on: varaühisus, varalahusus ja vara juurdekasvu tasaarvestus.

Abiellujad, kes jätavad varasuhte abiellumisavalduse esitamisel valimata, on vaikimisi valinud varaühisuse suhte.

Valitud varasuhe hakkab kehtima abikaasade vahel seaduse jõul alates abielu sõlmimisest, kui abikaasad ei ole abieluvaralepinguga kehtestanud teistsugust varaliste suhete korraldust.

Mida üks või teine valik tähendab, või kaasa toob, selgitab abiellujatele täpsemalt abiellumisavaldust vastuvõttev ametnik, vaimulik või notar, sõltuvalt sellest, kus abielu sõlmitakse. Täiendavaks varasuhte selgitajaks on ka voldikud, mida jagatakse abieluavalduse andjatele.

Kindel on see, et Õnnepalees seadusliku abielu registreerinud noorpaarid teilt kindlustuspoliisi abielule kaasa ei saa, aga mida te soovitate abiellu astujaile, et abielu saaks olema pikk ja pilvitu?

Kõige enam ikka armastust, hoolimist ja lugupidamist teineteisest. Armastus annab alati parimad võimalused mõistmiseks, arvestamiseks ja andestamiseks. Luua midagi uut on ju alati kergem, kui hoida olemasolevat. Hoidmise nimel tuleb oluliselt rohkem pingutada, märgata enda kõrval teist inimest, kes onSulle kallis ja tähtis.

Intervjueeris Tiia Tamberg, Peoteenindus ja dekoratsioonifirma TT Product juhataja