Siinkohal on tark noorpaaril alati võtta endale abimees — pulmakorraldaja, kes võib teid aidata peo erinevate osade kokkupanekul, soovitada teie peo stiiliga sobivamaid peokohti, esinejaid, cateringe, dekoratsioone, töötada välja teie peo stiili, pidu läbivad värvid, hoiatada teid erinevate kitsakohtade eest.

Pulmakorraldaja võtab ürituse erinevate segmentide kordamineku ja sujumise eest lõpliku vastutuse

Kui noorpaar on aga enamiku pulma teenusetegijatest ise kokku leppinud, siis saate tellida nn.PEO JÄRELVALVE, mis tähendab siis seda, et kokkulepitud kontaktid antakse järelvalve kätte, kes jälgib siis nende täitmist ja võtab enda lahendada lahendust nõudvad olukorrad.

Mina kummutan julgelt arvamuse, et pulmakorraldaja on ääretult kallis väljaminek. Nimelt on pulmakorraldaja tööandjaks peokohtadele, cateringidele ning tuluallikas on sealtsaadav allahindlusprotsent. Samuti on korraldajal ülevaade hetke turusituatsioonist, kasutada on suured andmebaasid ja teave, missugune teenusetegija just teie pulma sobib ning oskus teha tööd ökonoomselt.

Pulmakorraldajal on suur kogemustepagas ja just nende kogemuste baasil saab ta noorpaari ette hoiatada võimalike äparduste eest, mida noorpaar ei oskaks muidu ise ette näha.

Toon mõned näited olukordadest elust enesest, mida on võimatu sageli ette ennustada, aga nende tekkides peab need keegi ometigi lahendama.

1. Las pruutpaari vanemad ja lähemad sõbrad ka pidutsevad sel kaunil päeval koos noorpaariga!

Lapsevanematele on nende laste abiellumise päev nagu autasu tehtud elutöö eest. Kui aga sel päeval lasuvad neil veel kohustused kas tordi järgi käia ja see ohutult peomajja vedada või viimasel hetkel veel midagi korraldada, võib juhtuda, et see nii ei lähe. Tore oleks, kui see päev saaks ka vanematele nagu noorpaarilegi olema üks nauditav ja pingevaba päev. Samuti tahaks pidu nautida sõber, kellele on antud ülesandeks olla fotograaf, sest tal juhtub olema korralik varustus. Ühel hetkel ka sõber tahab pidu pidada ja tähtsad fotod tordi lahtilõikamisest, küünlaringist, ilutulestikust jne jäävad lihtsalt inimlikel põhjustel ära.

Näide 1: Pruudi isa oli pulma hiljaks jäämas, sest ei leidnud üles sõrmustepatja, mille ta tseremooniakohale pidi tooma. Isa oli ärevil, pruut ärevil, tseremoonia hilines.

Olukorra lahendus: Suurtele kogemustele tuginedes võtavad meie floristid töötoast alati rohkem asju kaasa, kui tellitud on ja nii ka selles pulmas, tõime autost oma sõrmustepadja ja tseremoonia võis alata.

Näide 2: Pulma eelarve on seoses majaehitusega üsna kitsas ja pruut soovib kasutada tseremoonikohal agarate sõbrannade abi tseremooniatee palistamiseks küünaldega.

Floristide ülesanne oli ainult tseremooniakoha kaunistamine seadetega ja vastava tseremoonialauaga. Floristid jäid igaks juhuks jälgima, et kui pruudi sõbrannad tulevad, siis nad näitavad, kuhu küünlad panna. Sõbrannad koos küünaldega jäidki tulemata. Pruut helistas floristidele ja oli pisarateni häiritud antud olukorrast. Sõbrannad olid nimelt loobunud küünlatee tegemisest, kuna said viimasel hetkel teada, et see on päris aeganõudev töö ja kingkontsad vajuvad muru sisse, see aga rikub peokingi.

Olukorra lahendus: Juba ette aimates olukorra ohtlikkust, olid floristid töötoast eelnevalt kaasa võtnud lisaküünlad.Floristid tegid ilusa tseremooniatee ja tseremoonia läks väga kenasti korda.

Näide 3 : Juhtum koristamata muruga.

Oleme kolleegidega korraldanud mitmes võtmes pulmi, küll rahvuslikus, küll glamuurses ja teinud tseremooniadekoore katakombides, mere ääres lõõskava tuule käes ning suurtel rohelistel rohuplatsidel.

Meenub  paari aasta tagune juhtum, kus olid parajasti kõige suuremad suvekuumad ilmad ning raadiogi hoiatas, et parem on sellise kuuma ilmaga istuda siseruumides. Meie aga tiimiga pidime just sellisel päeval ja kõige kuumema temeperatuuriga kellaajal korraldama Tallinna lähistel ilusa tseremooniadekoori suurel rohelisel murul, mis piirnes mõne suure lehispuuga, aga koht ise asus loodusliku oru põhjas. Seega oli kuumuse aste just seal kõige kõrgem. Meie varustasime end rohke pudeliveega ja kuna töö oli suuremahuline, siis läksime dekoreerima umbes kolm tundi varem. Ja mida me nägime? Koha omanikfirma oli lubanud eelmisel korral kõrge muru maha niita, mida oli ka tehtud, aga kogu see poolehektariline muruplats oli kaetud niidetud kõrge rohuga, mis nägi välja rohkem nagu pruuni mahatallatud rohuga karjamaa kui ilus hooldatud muruplatsi. Oodata polnud midagi, tuli leida lahend ja kiirelt saime kuskilt traktori, mõned uimased mehed, ise koorisime end päevitusriiete väele ja läks lahti muru riisumine! Saime seda mahaniidetud pruuni muru kokku kolm traktorikoormatäit! Suurema puu all pesime end pudeliveega heinast puhtaks ja dekoor sündis meie vilkate käte all õigeaegselt.

Kui me uue nädala alguses pöördusime partnerite poole, et miks niidetud rohi koristamata oli, siis selgus tõsiasi, et see lugu oleks meie tiimile veel eriti kehvalt võinud lõppeda! Nimelt oli omanikfirma sisekorraeeskirjades kirjas, et päevitusriietes nende territooriumil viibimine on seadusega karistatav ja meid nägi sellises väljakutsuvas riietuses nende turvamees, kes oli varmalt valmis politseid välja kutsuma, et elimineerida tema tööpiirkonnas olevad inimesed, kes ei pea lugu nende sisekorraeeskirjadest! See, et need inimesed mitte ei päevitanud, vaid riisusid muru, ei huvitanud turvameest põrmugi.

Mu kolleeg Katrin ütles seepeale, et rahvariiete voorus Leigol olime edukad, aga seekordne trikoovoor oli ilmselge läbikukkumine.

Kõike võid ette mõelda ja näha, aga kui partnerfirma oma ülesandeid ei täida, osutubki just see kõige nõrgemaks lüliks.

Näide 4: Takjapruut

Kose kirikus on kohe algamas ilus laulatus ja floristid on oma kaunistamisetööd kirikus juba teinud. Pruutpaari autost astub välja pruut, kes on saabunud äsjafotosessioonilt. Fotosessiooni üks osa toimus moonipõllul, kus kasvas ka ohtralt takjaid, mille sisse pruut kukkus, kui fotosessioon läbi sai. Kirikuesisele platsile naastes oli aga pruudi imeilus pitsiline kleit otsast otsani peeneid takjaebemeid täis.

Olukorra lahendus: Tublid floristid, ise põlvili maas, noppisid tuhandeid ebemed kleidi seest välja. Autost sai appi võetud ka kaasas olnud kleepsuhari.

Pruut sammus laulatusele ilusas kleidis nagu polekski vahepeal takjapõõsast külastanud.

Näide 5 : Ilusas mõisas on toimumas kaunis abielutseremoonia, aga oh häda,  pruudil on seelikuosa tõmblukk parandamatult katki läinud. Uut lukku ju ostma minna ei saa, rääkimata suuremahulisest õmblustööst.

Olukorra lahendus:  Minu tublil kolleegil, florist Katrinil, on alati kaasas tööpõllele kinnitatuna mõned haaknõelad. Võtsime need siis appi ja ise põlvili maas olles sikutasime liibuva seelikuosa haaknõeltega selliselt paika,et see välja ei paistaks. Kõikide olukordade taga on ka asjaolu, et aega ju absoluutselt ei ole, kõike pead tegema välgukiirusel ja hästi .Istusime siis pärast näpud villis mõisa köögis rahustava kohvitassi taga, aga olime jube õnnelikud, et saime aidata!

Need on üsna ilmekad näited ja tõestavad peo järelvalve, pulmakorraldaja või laiahaardelisema floristide tiimi või noorpaari usaldusisiku kohalolekut, kes kriisiolukordade lahendamise enda peale võtaks.

Kokkuvõttes: kui teid on hoiatatud, olete ka ette relvastatud selliste olukordade suhtes ning teie pidu saab olema probleemidevaba ja kvaliteetne, mida naudite teie, teie vanemad ja kutsutud külalised.