Kui Teile, armas noorpaar, on õnn koputanud uksele ning on plaan oma armastuse kroonimise päeva-pulmapäeva, korraldada meeldejäävamalt ehk keskmisest pidulikumalt, siis tekib kohe rida küsimusi. Vastuseid on täna võimalik saada infoküllasest internetiavarusest, aga seal võib varitseda see oht, et täiuslikku ja pädevat infot ei pruugi ka sealt leida. Siis tuleb appi pulmakorraldaja, kel on palju kogemusi alates abielu tseremoonia korraldamise variantidest kuni pulmapeo erinevate lahendusteni välja. Sageli aga noorpaarid kardavad pulmakorraldajat ja just levinud eelarvamuse pärast, et korraldaja teenus läheb noorpaarile väga palju maksma. Siinkohal võin võtta julgelt noorpaaride kartused selles osas maha, sest need teenustasud jäävad 5-10% vahele, aga te saate endale rätsepaõmbluse täpsusega korralduse ja pulmapeo ajaks pädeva abilise, kes aitab ning annab igakülgset nõu.

Meie Eesti pruut on ka ise väga tubli korraldaja, aga kuna üks pulmapidu koosneb väga palju erinevatest segmentidest, siis pulmapäeval võib tekkida eriolukordi, mida ei suuda keegi enne ette näha ja siis on hea, kui on olemas pulmakorraldaja, kes vaikselt maandab riskid ja hoiab sellel päeval tugevalt ohjad enda käes.

Eestimaa suvi on väga lühike ja lisaks ka veel heitliku meelega, seega tuleb juba lumekohevate hangede aegu ehk täna hakata tegema ettevalmistusi pulmadeks, kui plaan on abielluda 2013.a.suvel. Alustada pikka peo planeerimist juba talvel on tark seepärast, et veel täna on võimalik valida paljude erinevate teenusepakkujate vahel. On ju teada, et kevad on suurte tunnete ja uute alguste aeg seoses linnulaulu ja lumesulamisega, kuid siis võivad juba paljud head tegijad olla suveks broneeritud ja valikuvõimalusi seeläbi kordi vähem.

Millest siis alustada?

Tänasel päeval on palju erinevaid võimalusi oma abielu registreerimiseks.

Esimese asjana ei pea kohe tormama Perekonnaseisuameti ukse taha vaid

peate omavahel läbi arutama, missugust tseremooniavormi te soovite:

1. Kiriklikku laulatust

2. Perekonnaseisuametis registreerimist

3. Pidulikku tseremooniat peokohas

4. Notari juures sõlmitud abielu

Kui see teema on selgeks vaieldud või räägitud, siis tulebki kas tulla pulmakorraldaja vastuvõtule, kes aitab kõike õiges järjekorras teha või siis ise vastavalt soovile vastavat ametit külastada. Kui alustada valest otsast, siis hiljem enam midagi muuta ei saa.

Pidulikku tseremooniat Harjumaal ja väljaspool Harjumaad teostab ka Tallinna Perekonnaseisuamet ja sellekohane link infoga on siin: http://www.tallinn.ee/Teenus-Pidulik-abielu-solmimine

Avaldusi saab esitada Perekonnaseisuametitele kolm kuud enne pulmi. Kui aga stardite kogu korraldusepoolega juba talvel ja peate üles laduma pulmapeo vundamendi — broneerima peokoha, pulmavanema, ansambli, cateringi, siis on vaja teada, kes viib läbi tseremoonia. Kui annate avaldused sisse kolm kuud enne pulmi, s.t. kui juulis on pulmad, siis avalduse peate esitama aprillis. Aprillis, kui teil on teada pulma kellaaeg ja te soovite tseremooniameistrit peokohta, siis enamasti on neil kõik ajad juba talvel broneeritud.

Näiteks Tallinna Perekonnaseisuametite tseremooniameistrid käivad ka väljaspool oma ruume pidulikke abielu registreerimisi tegemas, aga kõikides maakondades see nii ei ole.

Mida siis teha?

Siis saate minna ükskõik missuguse notari juurde ja endale sobiv päev ning kellaaeg välja valida, et riiklik akt notaris teostada. Ja hiljem peokohas teile sobival päeval ja kellaajal saab iga pulmakorraldaja Teile pakkuda sõrmusetseremooniameistrit piduliku ürituse läbiviimiseks. Sellel tseremoonial pole ametlikku jõudu, aga peale noorpaari ei tea sellest keegi.

Samas on pulmakorraldajatel võimalik peokohta või ükskõik kuhu looduskaunisse kohta kutsuda tseremooniameistreid, näiteks kaplaneid, kellel on õigus riiklikke abieluakte sõlmida. Ka kirikuõpetajad käivad laulatusi läbi viimas väljaspool kirikut.

Usaldage julgelt oma küsimused, ideed, mõtted pulmakorraldajale ja õiged vastused ja õige inimese Te leiate säravate silmade ja rõõmsa eluhoiaku järgi kindlasti üles.

Pulmakorraldaja abi kaalub igal juhul üles Teie mõlema närveerimise peo ladususe pärast oma pulmapäeval ja Te saate mõlemad oma päeva nautida, mis ongi ühe pulmapäeva eesmärk!

Teie pulmakorraldaja