Kui pulm on väike ja väheste külalistega, siis on ka ebaõnnestumisekohad väikesed ning kõik võib sujuda suurepäraselt.

Kui aga hinges on soov teha keskmisest võimsamad pulmad, alates 60 külalisest, siis lisandub peole juurde lisasegmente, mida noorpaar ise peo ajal ei jõua jälgida ja õhtujuht ei saa jälgida. Viimase ülesanne on jälgida peorahva meeleolu ning tagada noorpaariga kokkulepitud tegevustik, mis sageli on ajalises plaanis sisutihe.

Siinkohal on tark noorpaaril alati võtta endale abimees — pulmakorraldaja, kes võib teid aidata peo erinevate osade kokkupanekul, soovitada teie peo stiiliga sobivamaid peokohti, esinejaid, cateringe, dekoratsioone, töötada välja teie peo stiili, pidu läbivad värvid, hoiatada teid erinevate kitsakohtade eest.

Pulmakorraldaja võtab ürituse erinevate segmentide kordamineku ja sujumise eest lõpliku vastutuse.

Kui noorpaar on aga enamiku pulma teenusetegijatest ise kokku leppinud, siis saate tellida nn.PEO JÄRELVALVE, mis tähendab siis seda, et kokkulepitud kontaktid antakse järelvalve kätte, kes jälgib siis nende täitmist ja võtab enda lahendada lahendust nõudvad olukorrad.

Mina kummutan julgelt arvamuse, et pulmakorraldaja on ääretult kallis kulutus. Nimelt on pulmakorraldaja tööandjaks peokohtadele,cateringidele ning tuluallikas on sealtsaadav allahindlusprotsent. Samuti on korraldajal ülevaade hetke turusituatsioonist, kasutada on suured andmebaasid ja teave, missugune teenusepakkuja just teie pulma sobib, ning oskus teha tööd ökonoomselt.

Pulmakorraldajal on suur kogemustepagas ja just nende kogemuste baasil saab ta noorpaari ette hoiatada võimlike äparduste eest, mida noorpaar ei oskaks muidu ise ette näha.

Toon mõned näited ettetulnud olukordadest, mida on võimatu sageli ette ennustada, aga nende tekkides peab need keegi ometigi lahendama.

1. Las pruutpaari vanemad ja lähemad sõbrad ka pidutsevad sel kaunil päeval koos noorpaariga!

Lapsevanematele on nende laste abiellumise päev nagu autasu tehtud elutöö eest. Kui aga sel päeval lasuvad neil veel kohustused kas tordi järgi käia ja see ohutult peomajja vedada või viimasel hetkel veel midagi korraldada, siis ei ole see päev vanematele üks nauditav ja pingevaba. Ka sõbrad on tulnud pidu nautima, aga pulmafotograafi roll näiteks on väga vastutusrikas ning sõber, kes on tänu hea tehnika olemasolule sellesse rolli kaubeldud, jääb paljust ilma. Või otsustab sõber ka ise pidutsema hakata ning teie jääte ilma tähtsatest fotodest nagu tordi lahtilõikamine, küünlaring, ilutulestik jne.

Näide 1: Pruudi isa oli pulma hiljaks jäämas, sest ei leidnud üles sõrmustepatja, mille ta tseremooniakohale pidi tooma. Isa oli ärevil, pruut ärevil, tseremoonia hilines.

Olukorra lahendus: Suurtele kogemustele tuginedes võtavad meie floristid töötoast alati rohkem asju kaasa kui tellitud on ja nii ka selles pulmas — tõime autost oma sõrmustepadja ja tseremoonia võis alata.

Näide 2 : Pulma eelarve on seoses majaehitusega üsna kitsas ja pruut soovib kasutada tseremoonikohal agarate sõbrannade abi tseremooniatee palistamiseks küünaldega.

Floristide ülesanne oli ainult tseremooniakoha kaunistamine seadetega ja vastava tseremoonialauaga. Floristid jäid igaks juhuks jälgima, et kui pruudi sõbrannad tulevad, siis nad näitavad, kuhu küünlad panna. Sõbrannad koos küünaldega jäidki tulemata. Pruut helistas floristidele ja oli pisarateni häiritud. Sõbrannad olid nimelt loobunud küünlatee tegemisest, kuna said viimasel hetkel teada, et see on päris aeganõudev töö ja kingkontsad vajuvad muru sisse, see aga rikub kingad ära.

Olukorra lahendus: Juba ette aimates olukorra ohtlikkust, olid floristid töötoast eelnevalt kaasa võtnud lisaküünlad. Floristid tegid ilusa tseremooniatee ja tseremoonia läks väga kenasti korda.

2. Lapsed pulmas

Kui on soov kutsuda külalised koos lastega, siis lastele peab olema võetud eraldi nendega tegeleja — on see siis lõbus Pipi või kostümeeritud loom, kelle hoole all saavad lapsed mängida ning on hoitud-hooldatud.

Sageli on aga nii, et lapsevanemad tulevad lapsega pulma ja unustavad ära, et siis ei saa see olla lõbus joomapidu nende endi jaoks. Lapsel hakkab igav ja siis kas ta ripub niisama vanemate hõlma küljes või leiab endale mõne tegevuse, mis sageli on üsna ettearvamatu. Lapsed võivad pulmas olla, aga siis peavad vanemad eelnevalt omavahel kokku leppima, kes lapsega tegeleb või on pulmas eraldi selleks otstarbeks võetud lapsehoidja. Ka pulmavanem on sageli üsna hädas oma mängude või erinevate tegevuste korraldamisega, kui seda segavad jooksvate ja karjuvate laste „segasummasuvilad”. Üle laste on ka kõige tugevamate häälepaeltega peojuhil võimatu karjuda.

Näide 1: Tegevuseta ja igavlevad lapsed hakkasid õues põlevate küünaldega mängima, pannes ohtu end ja oma riideid, rääkimata küünaldest, mida olid floristid juba südamekujuliseks ringiks seadnud ja millel polnud enam soovitud vormi.

Olukorra lahendus: Appi tõttasid veel kohal olevad floristid, kes päästsid olukorra ja viisid lapsed vanemate hoole alla.

Näide 2: Pulm on täies jõus, pulmavanem korraldab mänge ja rahvas on peokohas üsna suures hoos. Noorpaaril on kaasas kolmekuune veel enamasti vankris magav tita, kes on jäetud vanavanemate hoolde. Ka värske vanaema tahab võtta mängudest osa ja teebki seda, kuid vankris hakkab tita üsna lohutamatult nutma.

Olukorra lahendus: Last tõttab rahustama tubli florist, aga beebi on üsna lohutamatu. Florist läheb kutsuma vanaema , kes on aga üsna häiritud sellest, et ta peab lõbusast tegevusest loobuma. Florist teeb psüholoogilise veenmistöö ja vanaema läheb lapselapse juurde tagasi.

3. Veel näiteid erinevatest olukordadest, mis võivad ette tulla:

Näide 1: Kose kirikus on kohe algamas ilus laulatus ja floristid on oma kaunistamisetööd kirikus juba teinud. Autost astub välja pruut, kes on äsja saabunud fotosessioonilt. Fotosessiooni üks osa toimus moonipõllul, kus kasvas ka ohtralt takjaid, mille sisse pruut kukkus, kui pildistamine läbi sai. Kirikuesisele platsile naastes oli aga pruudi imeilus pitsiline kleit otsast otsani peeneid takjaebemeid täis.

Olukorra lahendus: Tublid väledate näppudega floristid, ise põlvili maas, noppisid tuhandeid ebemeid kleidi seest. Autost sai appi võetud ka kaasas olnud kleepsuhari. Pruut sammus laulatusele ilusas kleidis nagu polekski vahepeal takjapõõsast külastanud.

Näide 2 : Ilusas mõisas on toimumas kaunis abielu tseremoonia, aga oh häda, pruudil on seelikuosa tõmblukk parandamatult katki läinud. Uut lukku ju ostma minna ei saa, rääkimata suuremahulisest lukuõmblemisetööst.

Olukorra lahendus: Minu tublil kolleegil, florist Katrinil on alati tööpõllele kinnitatuna kaasas mõned haaknõelad. Võtsime need siis appi ja ise põlvili maas olles sikutasime liibuva seelikuosa haaknõeltega selliselt paika, et see välja ei paistaks. Kõikide olukordade taga on ka asjaolu, et aega ju absoluutselt ei ole, kõike pead tegema välgukiirusel ja hästi. Istusime siis pärast näpud villis mõisa köögis rahustava kohvitassi taga, aga olime jube õnnelikud, et saime aidata!

Need on üsna ilmekad näited ja tõestavad peo järelvalve, pulmakorraldaja või laiahaardelisema floristide tiimi või noorpaari usaldusisiku kohalolekut, kes kriisiolukordade lahendamise enda peale võtaks.

Kui te olete ette hoiatatud, olete ka ette relvastatud selliste olukordade suhtes ning teie pidu saab olema probleemidevaba ja kvaliteetne, mida naudite teie, teie vanemad ja kutsutud külalised.