Laulatussõrmuse tava on pärit muinas-Egiptuse raudsõrmustest. Moosese ajal kasutasid juudid kuldsõrmuseid, mis sümboliseerisid puhtust ja soojust. Usuti, et vasak nimetissõrm reguleerib inimese tundeid ja vasakust käest läheb armastuse soon otse südamesse.

Nii laulatus- kui ka kihlasõrmustesse on kombeks teha graveeringuid. Tavaliselt piirdutakse abikaasa nime ja registreerimiskuupäevaga, usklike paaride puhul lisatakse vahel ka abielust rääkiva piibli peatüki number.

Pruutkleit

Valge kleit on pruudi ainuõigus, temale lisaks võivad valget kleiti kanda ainult pruutneitsid. Kirikliku värvina sümboliseerib valge rõõmu, tänu, puhtust ja süütust. Valge pruutkleit on traditsioonina veel päris noor, Euroopas tuli see kasutusele 19 sajandi, meil 20 sajandi alguses. Ka rahvariietus sobib pulmakleidiks.

Pruutkleidiga seondub palju uskumusi. Inglased arvavad, et pruutkleidi külge tuleks panna „midagi vana, midagi uut, midagi laenatut, midagi sinist“. Sinist peetakse mõnedes kultuurides neitsi Maarja värviks.

Loor ja kroon

Loori tuntakse juba antiikajast ja seda peetakse puutumatuse sümboliks. Usuti, et loor kaitseb õnnetuste ja pahade inimeste pilkude eest. Loori kasutamist mainitakse ka Vanas Testamendis (1 Moos 24:65). Mõrsja kroon oli vanasti pruudi tähtsaim ehe. Selle kasutamine sai alguse neitsi Maarja austusest: kirik pidas Jeesuse ema, „taeva kuningannat“, naise eeskujuna ja soovis rõhutada mõrsja puutumatust. Eestis mõrsja kroone eriti ei kasutata, välismaal aga küll. Kroonid on muutunud aga palju väiksemaks ja vähem kaunistatuks.

Lilled pulmdes
Pruudikimbu tellib tavaliselt peigmees, aga üsna tihti annab pruut omad soovid kasutatavate lillede kohta. Lilled on kuulunud pulmapeo kaunistuste hulka juba ammustest aegadest kogu maailmas. Neid on kasutatud millal armastuse, õnne ja rõõmu, millal süütuse, puhtuse ja truuduse sümbolitena. Lilledele tagamõtte andmine sõltub erinevate kultuuride legendidest ja müütidest.

Värvidest valge näitab kristalses keeles süütust, puhtust ja rõõmu ja see liidetakse tihti neitsi Maarjaga, nagu ka sinine. Punane värv näitab armastust ja vere värvina ka elujõudu ja tunnustust. Sinine tähendab saladust, unelmaid ja sisemist allaandmist. Kollane on päikese, soojuse ja taevase ereduse värv. Ka piiblis leidub lillede teemalisi sõnastusi, millel on kristlikus sümboolikas oma tähendus.

Lillede sümboolika
Iiris on kristlikele inimestele tähendanud usku, lootust ja lubadusi. Kirikus on sinine ja valge iiris võistelnud neitsi Maarja tunnuse nimel. Neitsi Maarjaga seostatakse ka valget liiliat, mis on süütuse ja neitsilikkuse sümbol, lisaks peetakse seda ka valguse ja elu sümboliks.