Pruudid eelistavad sel hooajal kitsad lõiked, ütleb Tigasmo Moeäri juhataja Hille Kask. Ka vintage on väga popp, palju küsitakse Marilyn Monroe stiilis kleite. Endiselt on moes ka kreeka jumalannade stiil — ampiirlõige. Puhvis printsesskleidid meie pruutidele eriti ei istu, kinnitab Kask.

Pulmakleitide värvigamma on endiselt klassikaline — elevandiluu, kreemikas, beeži variatsioonid. Sellised toonid istuvad eestlannadele kõige paremini, kriitvalge ja optiline valge kleit sobivad väga vähestele, ütleb Kask.

Materjalidest on kõige populaarsem siid, järgnevad pits ja sifoon.

Julgemad pruudid lisavad tavalisele valgele kleidile sel kevadel musta värvi aksessuaare.

Möödunud hooaegadel ilma teinud bordoopunane toon tuli kaasa ka sellesse hooaega. Ka kuldsete ja beežide toonidega antakse valgele kleidile särtsu juurde.

Kui varem olid pitskaunistused kleitidel ühtlasemalt jaotunud, siis nüüd lisatakse kaunistusi rohkem asümmeetriliselt ning rõhutatakse ühte kohta, näiteks pannakse rosett puusale või õlale.

Loorid on tagasi!

Vahepeal täiesti ära kadunud loorid on teinud tugeva comebacki, mistõttu on printsessilikud tiaarad oma populaarsust kaotamas. Tigasmost küsitakse kõige rohkem klassikalist kelluka kujuga vööjooneni ulatuvat loori, aga populaarsed on kõik erinevates pikkustes ja erinevate kaunistustega peakatted. „Kui on kiriklikud laulatused, oleme teinud ka päris pikki ja hispaania pitsiga kaunistatud luksuslikke loore. Kuid Eesti pruut tahab end pulmas siiski hästi tunda ja ta ei pane endale väga palju kaunistusi külge,” ütleb Hille Kask. Ta lisab, et seetõttu on ka neilt tellitavad kleidid tavaliselt tagasihoidlikud lühikesed ja kerged.

Kuigi pulmakleidi rentimine on oluliselt odavam, eelitavad pruudid juhataja sõnul lasta endale kleidi ikkagi õmmelda. Tavaliselt valib naine kleidi mudeli valmis tehtud kleitide seast välja ning laseb siis endale samasuguse teha. Siis on kindel, et pruut saab just sellise kleidi, nagu ta tahtis. Standardfiguuriga pruudid saavad loomulikult osta ka valmiskleidi ning on ka kliente, kes puhtalt aja kokkuhoiu mõttes otsustavad juba varem valmis tehtud kleidi kasuks.

Rendikleidi võib kätte saada juba 100 euro eest. Õmbleja käe all valminud pruutkleitide hinnad algavad 190st eurost, kuid juhataja sõnul jääb keskmise kleidi hind 500-600 euro kanti.   

Kas kuulsuste pulmakleidimood mõjutab ka meie pruutide valikuid?

Suuri ja uhkeid pitsvahulisi printsessikleite eestlannad üldiselt ei taha, ütleb Kask. „Nad vist ei ole hingelt nii pritsessid,” lisab ta. Keskmine Tigasmo klient on vanuses 25+, tal on välja kujunenud oma kindel nägemus oma elust ja kindel ettekujutlus oma pulmakleidist ning ühegi printsessi või meediategelase stiili nad matkima ei kipu. Lisaks on printsessikleitidel tavaliselt pikad slepid, kuid need meie kirikutesse ei sobi.

„On tuldud küll, pilt kuulsuse pulmakleidiga näpus, kuid kui sarnast kleiti selga proovitakse, selgub tavaliselt, et see ei lähe kohe mitte. Mis sobib tumedanahalisele pikka kasvu saledale modellile, kelle pilti on veel photoshopiga töödeldud, paraku meie naistele tavaliselt ei istu,” nendib Kask.

Kaua pulmakleidi valmimine aega võtab?

Suveperioodil tuleks pulmakleidi valmimisele arvestada vähemalt 4-8 nädalat, sõltuvalt kleidi nüanssidest. Hille Kask soovitab kõikidel pruutidel siiski kleit varem valmis lasta teha või osta, et vahetult enne pulmi ei peaks lisaks tuhandele muule asjale veel muretsema, kas kleit ikka saab õigeks ajaks valmis. Ning naiste tavaline unistus võtta pulmapäevaks 15 kilo alla ei kipu tavaliselt õnnestuma, on juhataja pikaajaline kogemus näidanud.