Tänapäevane läti pulm on olemuselt üsna sarnane eesti pulmale. Alustatakse kirikus või perekonnaseisuametis, vahetatakse sõrmused ja antakse vanded. Abielusõrmust kantakse parema käe neljandas sõrmes. Paar on enamasti riietunud valgesse, lisaks traditsioonilisele kleidile pruudi seljas kannab ka mees valget smokingut.

Pärast ametlikku osa paneb pruutpaar selga rahvariided ning läbi erinevate tuleproovide hakkavad nad külalistele oma suhte- ja armastuse tugevust tõestama. Nende hulka kuuluvad:

  • Pruudirööv — täpselt nagu Eestis!
  • Kui pruut on õnnelikult peiu juures tagasi, siis peab mees oma naisukest lausa seitse korda üle silla kandma, sest vaid nii kaotatakse suhtest “sina” ja “mina” ning saabub “meie”. Samuti kinnitatakse silla külge tabalukk, mille võti i gavese armastuse sümbolina veepõhja heidetakse.
  • Edasi pannakse paika see, kes pere rahaasjadega tegeleb. Selle välja selgitamiseks on eelnevalt küpsetatud sealihapirukas, kuhu on peidetud münt. Pirukas lõigatakse pooleks — kes saab mündi, selle käes on ka rahakott.
  • Enne pulmapidu kirjutavad peig ja pruut oma patud kivikestele ja need visatakse kaugele vette. Nii ei jää minevik neid kummitama!
  • Kui Eestis mängitakse pruudipärg maha ning õnneliku “tulevase abielunaise” valib enamasti pruut ise, siis Lätis viskab pruut kimbu vallaliste naiste hulka. Kes kinni püüab, see mehele saab!
  • Läti pulmatraditsioonide hulka kuuluvad ka lipsud. Nendega kaunistatakse nii tee altarini kui ka ruumid — need on sümboliks sõlmitud suhte kohta.

Tuleb välja, et suurt ja karjuvat erinevust kahe riigi pulmatraditsioonides ei olegi. Seda lihtsam! Soovime omalt poolt värskelt kihlunud presidendile ja tema kallile südamedaamile kestvat õnne!

Allikas: World Wedding Traditions