FemailFirst hoiatab kõige levinumate vigade eest pulmafotograafi palkamisel.

1. Kõik fotograafid on ühesugused

Ükskõik millised kaks inimest ei ole ühesugused. Kõigil meil on oma töövõtted, nõrkused ja tugevused. See kehtib ka fotograafide kohta. Ka on nad spetsialiseerunud kindlat tüüpi piltide tegemisele — grupipildid, portreed jne.

Kui soovid traditsioonilisi perekonnapilte ja fotosid pruutpaarist, otsi piltnik, kellel on ette näidata sellised head tööd. Ära raiska aega fotograafi veenmiseks, kes teeb fotoreportaaže.

Muidugi võivad pildid olla ükskõik mis stiilis, peaasi, et see stiil läheb kokku sinu soovidega.

2. Mida odavam, seda parem

Midagi ostes on peamine ikkagi see, mida sa väljakäidud raha eest saad. See kehtib ka pulmapiltide kohta. Kõige odavama piltniku palkamine võib kaasa tuua palju probleeme.

Näiteks ei kipu nad vastutama, kui teevad mõne vea, ajavad kuupäeva segamini. Võid jääda hoopis ilma pulmapiltideta! Või saad vaid mõne klõpsu, ometi ootasid üle saja võtte.

Saad selle, mille eest oled maksnud. Kui palju oled nõus maksma halva kogemuse ja koledate piltide eest?

Madal hind tähendab ka viletsat kvaliteeti. Kes küsib oma töö eest vähe raha, teab ise, et ta ei ole rohkem väärt. Kui ta oma teenust nii madalalt väärtustab, on mõeldamatu, et meie saaksime teda veenda paremat tööd tegema.

Fotograafi töö võib osutuda kallimaks nädalavahetusel ja muudel põhjustel, nii et hinnas tuleks varakult selgusele jõuda ja veenduda, et sellele ei lisandu ootamatuid kulusid.

3. Kallist aparaadist piisab heade piltide saamiseks

Paljudel fotograafidel on suurepärased töövahendid, aga see ei tähenda veel, et nad oskavad kõiki nende võimalusi kasutada! Ilma oskuste ja loomingulisuseta on need sama head nagu seebikarbid.

4. Sõber või sugulane teeb head pildid

Kui tahad saada häid pulmapilte, ära võta vastu sõbra või sugulase pakkumist, et ta pildistab ise. Arvatavasti oled mõnes pulmas vaadanud fotograafi ja mõelnud: “Mis see pildistamine siis ära ei ole?” See tundub nii sellepärast, et fotograaf on professionaal. Ta on pildistanud lugematutes pulmades ja lihvinud oma süsteemi täiuslikkuseni.

Tegelikult tähendab pulmas pildistamine rasket ja väsitavat rabelemist. Kui pole kogemusi, on peaaegu võimatu saada soovitud tulemusi.

Muidugi võib pulmas pilte teha amatöör, aga temalt pole mõtet oodata professionaali pilte.

“Päris” fotograaf on ette valmistatud ka selleks, kui midagi juhtub, näiteks kaamera üles ütleb. Professionaalil on alati varukaamera kaasas.

5. Sa ei jäta fotograafile aega tööd teha

Kiirustades juhtub vigu! Kui soovid grupipilte, kavanda nende võtmiseks kindel aeg. Kui palju aega nendele kulub, selgub, kui räägid fotograafiga.

Fotograaf eeldab, et tahad pilte koos vanemate, isamehe, pruutneitsitega. Ta ei tea aga seda, et soovid palju pilte, kus oled kahekesi tädiga, keda sa pole näinud sellest ajast, kui olid kümnene ja kes lendas spetsiaalselt Austraaliast sinu pulmadeks kohale. Seda kõike tuleks piltnikule rääkida.

6. Fotograafid alandavad üksteise võidu hindu, et su pulma pääseda

Konkurents on äris hea ja autot ostes on asjalik võrrelda erinevaid pakkumisi. Kuid personaalse teeninduse puhul nagu pildistamine pole sel mõtet. Heal ja mainekal fotograafil on lojaalsed kliendid, kes kasutavad tema teenuseid korduvalt ja soovitavad teda teistele. Seega pole tal vaja hindu alla lüüa, et osaleda vähempakkumisel.

Hind on küll tähtis, kuid ära unusta kvaliteeti, teenindust ja mainet.

7. Sa ei loe läbi, millele alla kirjutad

Uskumatult palju inimesi kirjutaks alla kas või iseenda surmaotsusele. Leping tuleb korralikult läbi lugeda, mitte ainult silmad üle libistada. Kui aga oled fotograafiga vaid suusõnal kokku leppinud, sõlmige siiski ka kirjalik leping.

8. Sa ei usalda oma vaistu

Usalda oma kõhutunnet! Kui miski tundub liiga tore, et tõsi olla, siis enamasti ongi.

9. Vaatad mööda fotograafi välimusest

Kuidas keegi riides käib, räägib palju sellest, missuguse inimesega on tegu. Osa fotograafe arvab, et loomingulisus peab tingimata kajastuma nende välimuses. Mõtle järele, kas tahad oma pulmas näha katkisi teksaseid, rohelisi juukseid ja mitmesuguseid nina-, naba- või muid rõngaid?

Täpselt nii nagu fotograaf välja näeb ja käitub, kui teda pulma pildistama kutsud, näeb ta välja ja käitub ka su pulmas.

10. Näidispildid on mitmest pulmast

Kui fotograaf tutvustab sulle oma töid, peaksid kõik pildid olema võetud ühes ja samas pulmas. Miks see nii tähtis on? Sest ka idioot võib minna pulma ja teha 500 pilti, millest tuleb hästi välja paar tükki. Kui ta käib kümnes pulmas, saabki kokku panna albumi, kus on 20 korralikku pulmapilti sees. Seega ei tõesta selline album, et tegu on hea pulmafotograafiga.

Asjalik oleks ka küsida midagi nende pulmade kohta, mida ta on pildistanud. Äkki on see hoopis ta sõbra album? Küsi, kuidas ta on saavutanud mõne fototehnilise efekti. Kui vastus on kõhklev või närviline, on selge, et siin pole kõik korras.

Pulmapiltnikul on ülesanne sinu pulmapäev jäädvustada. Fotograaf suhtleb pulmas kõigiga ja ka sina kulutad temale pulmapäeval tubli tüki aega. Ta on sul pulmapäeval kogu aeg silma all, valvates hetki, millest saab häid pilte. Ta ei ole lihtlabane teenusepakkuja. Leia siis selline fotograaf, kellega sobid.