Paljude jaoks on tevisliku elustiili lahutamatuteks osadeks ka tegevused, mis ei ole just alati kõige lõbusamad… nagu näiteks kurnavad treeningud või loobumine magustoidust. Kuid on üks tegevus, mis on ühtlasi lõbus, nauditav ning ka kasulik sinu kehale. See on seks.

Seksi loetaks mõõduka koormusega kehaliseks tegevuseks ning sellel on veel mitmeid positiivseid mõjusid nii meie füüsilisele kui vaimsele tervisele. Seega selleks, et parandada tervist, suurenda oma seksuaalset aktiivsust. Ära unusta kasutada ka kaitsevahendeid!

Reglaarne seks on suurepärane stressi maandaja, enesekindluse tõstja ning samuti suurendab see partnerite omavahelist intiimsust ja lähedust. Siin toome ära 11 kasutegurit, mida seks meile pakub:

1. Tugevdab immuunsussüsteemi. Inimesed, kes seksivad regulaarselt (1-2 korda nädalas) on tugevama immuunsussüsteemiga ning ei haigestu nii kergest.

2. Tugevdab südant. Uuringud on näidanud, et meestel, kes seksivad rgulaarselt on 45% väiksem võimalus haigestuda südamehaigustesse, kui nendel, kes seksivad korra kuus või harvem.

3. Alandab vererõhku. Seks vähendab stressi ja seega alandab vererõhku.

4. Asendab sportimist. Seks kiirendab südame tööd, põletab kaloreid ja tugevdab lihaseid samamoodi nagu sport. Üks hiljutine uurimus tõestas, et seks põletab 4 kilokalorit minutis ja seega võib seda lugeda täiesti arvestatavaks füüsiliseks tegevuseks. Samuti suurendab see paindlikkust ja tasakaalu.

5. Vähendab valu. Seks vabastab valu vähendavaid hormoone ning on leitud, et see vähendab valu seljas ja jalgades. Väheneb ka menstruaalvalu ja peavalu. Ühe uurimuse kohaselt võib seks osadel inimestel täielikult võtta ära migreenist tingitud peavalu.

6. Vähendab eesnäärmevähki haigestumise võimalust. Uuringud on näidanud, et mehed, kes ejakuleerivad vähemalt 21 korda kuus (seksides või masturbeerides) on väiksemas ohus haigestuda eesnäärme vähki.

7. Parandab une kvaliteeti. Seks vallandab kehas hormoone, mis aitavad kiiremini uinuda ning lasevad sügavamat ja paremini magada.

8. Vähendab stressi. Seksi käigus vabaneb heaoluhormoone, mis vähendavad stressi, suurendavad mõnutunnet, rahustavad ja parandavad enesetunnet. Need, kes seksivad, suudavad taluda ka paremini stressirikkaid olukordi, nagu näiteks rahvahulga ees kõnelemist.

9. Tõstab su libiidot. Mida rohkem sa seksid, seda rohkem sa soovid samamoodi jätkata. See kehtib eriti naiste puhul, sest seksimine parandab vagiinas verevarustust, elastsust ja seega muudab see seksi veelgi nauditavamaks.

10. Parandab naistel põie töö kontrollitavust. Seks tugevdav vaagnapõhjalihaseid ja aitab kontrollida seega põie tööd ja vältida uriinipidamatust.

11. Suurendab lähedust ja parandab sinu suhet. Seks suurendab kehas “õnnehormooni” taset, seega tunned partneriga suuremat lähedust ja seotust.