Kuidas vibraator leiutati?

4. sajand enne Kristust: Vana-Kreekas mainitakse Hippokratese järgijate poolt, et haigus nimega hüsteeria võib põhjustada naistel amneesiat, uneskõndimist või isegi hullust.

2. sajand peale Kristust.: Vana-Kreeka arst Galen märgib ära, et hüsteeria põhjuseks on seksuaalne rahuldamatus ning soovitab ravina abielu. Samuti märgib ta esimesena ära füüsilise manipulatsiooni meetodi ravina.

2. sajand peale Kristust: Rooma filosoof Celsus soovitab hüsteeria raviks verelaskmist.

10. sajand: Pärsia arst Avicenna soovitab oma teostes “hõõrumist” hüsteeria raviks, mis aitab naistel rahu leida.

13. sajand: Hispaania alkeemik Arnaldus de Villanova soovitab vaginaalset küünalt, et taastada naiste vaimne tervis.

16. sajand: Prantsuse arst Phare kirjutab uuest ravist hüsteeria jaoks — tuleb naised metsa ratsutama saata.

1653: Tunnustatud Hollandi doktor Pieter van Foreest soovitab vaagna massaaži ning seda just leskedele ja religioossetele naistele.

17. sajand: Inglise arst William Harvey, kes esimesena kirjeldab inimese vereringet, avaldab oma arvamuses, et naiste seksuaalsed organid on vaimse mõistuse tasakaalu kõrvalkalletes süüdi.

18. sajand : Hüdroteraapia vahendid, millel on hästisuunatavad otsikud, saavad Euroopa spaades populaarseks.


Foto: Pinterest

18. ja 19. sajand: Termin “hüsteerilised puhangud” saab meditsiinilistes valdkondades laia kõlapinna ning seda kasutatakse kirjeldamaks paljusid seni veel tundmata fenomene nagu epilepsia, depressioon, Tourette´i sündroom, metsikus ning seksuaalne truudusetus.

1850.-ndad: Edukas prantsuse arst Pierre Briquet avaldab oma uurimuse naiste hüsteeriast ning järeldab, et see on tingitud seksuaalsest frustratsioonist ning seda saab ravida järgmise protseduuriga: “la titillation du clitoris.”

1859: Briti arsti uuringust selgub, et 40% naistest on diagnoositud hüsteeria.

1866: Inglise arst Isaac Baker-Brown hakkab pakkuma alternatiivset massaaži naishüsteerikutele ning pärast seda visatakse ta arstide seltskonnast välja.

1869: Ameeriklasest leiutaja George Taylor tuleb ideele luua aurultöötav masin “Manipulaator”. Arstid, kes ravivad hüsteeriat, võtavad selle kiiresti ka üle enda praktikasse, aga Taylor manitseb neid olema ettevaatlik, et hoiduda patsientide liigsest entusiasmist.

1883: Esimene elektrooniline vibraator patenteeritakse Joseph Mortimer Granville´i poolt, kuigi selle esialgne eesmärk oli lihaspinget vähendada. Loe lähemalt:Elektrilise vibraatori ajalugu

1895: Sigmund Freud ja tema kolleeg Joseph Breuer kirjutavad oma legendaarse raamatu hüsteeriast ja järeldavad midagi täiesti uut — hüsteeria on pigem mentaalne kui füüsiline häire, mis tuleneb traumaatilisest seksuaalsest kogemusest varajasest lapsepõlvest.

1899: Turule tuleb Vibratile, mis on lihtne 5$ maksev vibraator traadist ning mida reklaamitakse McClure’s Magazine´is (populaarne kuuajakiri) ning see lubab kaotada peavalud ja kortsud..

Varjane 20. sajand: Kümneid erinevaid kaasaskantavaid lõõgastusseadeldisi reklaamitakse erinevates naisteajakirjades. Näiteks selliseid:


Foto: pinterest

1908: The London Times avaldab artikli valimisõigust nõudvatest naisõigluslastest, kes kannatavad hüsteeria all. Sellega pandi aktiivsete naisõiguslaste vaimne tervis kahtluse alla.

1918: Vibreerivaid massaažiseadeldisi pakub ka Sears Roebuck Kataloog.


Foto: Pinterest

1952: Ameerika Psühhiaatriline Instituut viimaks tunnistab, et hüsteeria pole haigus.


Foto: Pinterest

1970s: Vibraator jõuab naiste kappidest välja kui feministide seksuaalse vabanemise tunnus.

2007: Ülemkohus keeldub võtmast vastu konstitutsioonilisi seadusi keelamaks ära vibraatorite seksuaalse kasutamise mitmetes osariikides nagu Alabama, Georgia, Indiana, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, Texas ja Virginia.
kauplus Ulakas Kaunitar

Vaata kindlasti ka Naisteka õppevideot selle kohta, mida oma esimese vibraatori valikul tasub silmas pidada: NAISTEKA TV: Kuidas valida oma esimest vibraatorit