„Hea seksi kogemiseks peavad partnerid ise ennast tundma, teadma oma hinge ja keha vajadusi ning reageeringuid,“ tutvustab Christine Kraas, ämmaemand, noorte- ja seksuaalnõustaja. Tuleks anda endast võimalikult avatult teada partnerile, kohanduda partneriga ja teada saada, kuidas reageerib minu keha just selle partneriga, kuidas panna kehad ja hinged koos kõlama.
Sageli otsivad naised „seda õiget“, meest kes avaks nende seksuaalsuse. Mida pakub Christine, kas seksuaalsuse avamiseks peab olema üks ja kindel partner? Ja kas on olemas “see õige”?

„Peab on üks väga halb sõna, see paneb inimesele kohustuse. Sunni vastu tõuseb protest ja inimene pigem sulgub kui avaneb. Oma seksuaalsuse avamiseks tuleb aga eelkõige ise tahta ennast avada. Võib olla üks väljavalitu, kuid ei pea olema,“ jätab ta võimalused avatuks. „Kõigepealt leida iseennast ja siis õppida ka oma partnerit tundma. Naine annab teada oma vajadustest ning küsib, mida teine vajab — laseb ennast õpetada. Vahel võib tõesti juhtuda, et partner oskab naist lugeda nagu avatut raamatut ja tundub, et teda polegi vaja õpetada. Aga mõnikord on seks hea, orgasm võimas, kuid miski jääb ikka puudu — kõik võib tehniliselt olla hea, kuid „hinged ei kohtu.“ „

Naine annab endale orgasmiks loa

Christine rõhutab, et lahendus on sageli naise sees. Naise orgasm sõltub paljuski sellest, millise loa naine endale selle saamiseks annab, millise otsuse ta langetab mitmekülgse naudingu kogemiseks või mittekogemiseks oma peas. Kui on teada, milliste võtete abil — kust puudutada, millise surve ja tempoga, millises asendis ja nurga all ehk siis tehniliselt hästi sooritada — on võimalik naine orgasmini viia. Kuid hing võib jääda kaasa haaramata ja ikkagi ei saada rahuldust, jääb rahulolematus. Ideaalne seks võiks olla selline, kui rahuldatud saavad kolm olulist paika — keha, hing ja süda. Selleni aitab jõuda üheskoos arenemine.

Inimene sünnib seksuaalsena

„Me oleme sündinud seksuaalsete olevustena, kuid meie sees ei ole ürgseid, iseenesest tulevaid teadmisi seksi kohta. See on samasugune õppimine, nagu rääkima või kõndima hakkamine. Meil on küll teatavad instinktid, kuid kuidas saada naudingut pakkuvat armuelu, selleks tuleb õppida ja harjutada, areneda,“ selgitab Christine. Inimestena oleme üldiselt võttes kõik sarnased, kuid siiski on meil kõigil omad nüansid, mis teevad meid erakordseteks ja eriliste vajadustega olenditeks. Kui oskame vastata küsimusele, kes ma olen ja mida ma tahan, millised on meie hinge- ja kehavajadused, saame edasi mõelda, kuidas rahuldust saavutada.

Internetilehe www.amor.ee pikaajalise nõustajana jõuavad Christineni valusad murekirjad, kus soovitakse lahendusi. „Reeglina saab inimene enamasti aidata ennast ise, tuleb vaid mõista tema muret ja pakkuda välja võimalikult palju variante, mis võiks sobida selle mure lahendamisel.“ Kuna kirja teel on probleeme lahendada raske, sest infot inimese kohta on ääretult vähe, hakkaski Christine korraldama seksuaalsuse töötube. „Minu meelest on enese avastamine ja tundmaõppimine sobiv võimalus kohtuda endaga, oma nais- ja meesenergia, naiselikkuse ja mehelikkusega. Et meie elus midagi muutuks, on vaja järjepidevalt tegutseda. Peame teadma, mida ja kuidas me vajame ning tajuma selle pidevat muutumist. Avastada tuleb nii keha kui ka hinge vajadused,“ selgitas nõustaja.

Ainulaadset leidmas

Christine sõnul on iga inimese seksuaalsus ainulaadne ja kordumatu. See on inimeseks olemise tuum — MINA, see on meie sisu, see ei ole midagi, mis oleks väljaspool inimest. Kindlasti mõjutavad meid ka välised faktorid: vanemad ja vanavanemad, geenid, hormoonid, isiklik ja ühiskondlik ajalugu ning kultuurilised tõekspidamised, sõbrad, meedia, elult saadud kogemused, haigused, järglased, vanus ja veel lugematul arvul suuremaid või väiksemaid asjaolusid.
Samas peame tõdema, et seksuaalsust on meie ühiskonnas varjutanud alati saladusteloor. Nüüd on võimalik enese avastamine ja arendamine täiesti uudsetes töörühmades. Saab avardada oma teadmiseid kehast — anatoomiast, füsioloogiast, tehnikatest, oma mõtetest, tunnetest, sensuaalsusest, suurendada loovust, armastust, ürgsust, puhata väsimusest, hellitada ennast, soojendada armuelu enda ja partneriga lausa kuumaks leegiks välja.

Christine on pidevalt ennast sellel alal täiendanud erinevatel seminaridel, koolitustel ja projektide raames. Lisaks on ta lõpetanud transpersonaalse psühholoogia kooli „Terviklik mina“, hüpno- ja psühhoteraapia erialal, osalenud erinevates alternatiivsetes seksuaalsuse ja naiseks olemise koolitustes ja töötubades, mis ei ole n-ö akadeemilised. Just viimastest on Christine võtnud kaasa filosoofiat, iidseid tarkuseteri ja harjutusi seksuaalenergia liigutamiseks, mida ka töötubades kasutab ja õpetab. „Soovitan kohapeal või hiljem kodus kindlasti harjutusi proovida. Igaüks saab ja isegi peab kohandama liigutusi ja nende intensiivsust vastavalt enesetundele.“ Ta rõhutab, et midagi ebamugavalt intiimset ei toimu.

Hetkel on ta ennast koolitamas imagoterapeudiks. Ta rõhutab, et seksuaalsuhtes on väga tähtis omavaheline kommunikatsioon. Imago on selleks väga hea võimalus, kuidas olla partnerile kuuldav ja ise kuulata nii, et tõesti ka partnerit kuuleks. Keha on see, mis meid teeb nähtavaks ja annab võimaluse osaleda selles elus, meie keha on väga tark, ta annab meile märku sellest, et oleme läinud liiale ja jääb haigeks. Sageli me ju ei märka seda, kui üle pingutame. Puhkuse lükkame tihti tulevikku. Samuti juhtub, et ravime sümptomeid, aga algpõhjuseni ei jõuagi ja samad haigusnähud korduvad.