Meil kõigil on voodis patuseid mõtteid — ühed põevad oma keha pärast, teiste jaoks pole aga linade vahel juba ammu midagi uut. Leidub ka neid, kes püüavad vabandusi otsides voodielust üldse eemale hoida. Anname nõu, kuidas selliseid olukordi edukalt ja rahuldatuna seljatada.

Probleem: sa oled laisk ja isekas

Sümptomid: Pikaajalises suhtes olles on rutiin kerge tekkima. Oled selgeks saanud, kuidas partnerit rahuldada, ja nüüd on eesmärgiks lõpulejõudmine, mitte mänglev eksperimenteerimine (nagu varem). Aga laisk ja isekas naine kujutab endast ohtu, saates mehele signaale stiilis “ma ei tunne enam, et oled pingutamist väärt”.

Loe Cosmo septembrinumbrist:
• Kaanetüdruk: karm ja õrn Pink

• Põnevaid fakte peenisest

• Inspiratsiooni kontorimoeks

• Parimad hooldused nahapuhastuseks

• Kui tunned, et suhe pole päris see…

• Kõik sinu orgasmi nimel

• Loe, kui igatsed Jamaicast

• Boonus: parimad spaad ja spordiklubid

Lahendus: Esiteks tuleb sellises olukorras selgeks teha, kuhu kirg on kadunud — mõtle, mis ja millal mõjutas sind negatiivselt, ning püüa segajad kõrvaldada. Keha ja Meele Teraapiakeskuse terapeut Janne Kants selgitab lisaks: “Armumisperioodil, mis kestab umbes kaks aastat, on keha hormonaalne tasakaal tavapärasest erinev ning seetõttu on väga oluline seks ja sellest saadav rahuldus. Sel ajal kohandub meie keha partneri omaga ja side luuakse eelkõige füüsilisel tasandil. Järgmisel perioodil muutub tähtsamaks aga hingeline lähedus, mõistmine ja tarve, et nähakse ja hinnatakse sind, mitte ainult sinu keha. Loomulikult jääb alles ka vajadus seksuaalse läheduse järele, kuid tähelepanu kese koondub mujale. Kui sind ei rahulda enam praegune suhe oma partneriga, siis tea, et sinuga on kõik korras. Ilmselt vajad lisaks tavapärasele seksile lihtsalt ka teistsugust lähedust. Mõtle, mida sul vaja on… Millest sa puudust tunned? Üks võimalus on liita seksuaalne ja hingeline lähedus näiteks läbi tantraseksi. See tähendab, et tähelepanu keskpunktis ei ole enam orgasmini jõudmine, vaid teineteise tunnetamine, ühtesulamine, protsessi nautimine.”

Probleem: sa oled meherahuldaja

Sümptomid:
Oled surmväsinud, tema aga seksitujus, nii et sikutad püksikud jalast. Tema pole juba ammu su naba alla liikunud, sina aga justkui elakski peadpidi tema süles. Ja alati lõpetab tema esimesena. Kui tema on rahuldatud, tunned end hea naisena ja arvad, et kodus on kõik kontrolli all.

Lahendus:
Alati end mehe rahuldamise nimel ületada ja tagaplaanile lükata on rumalus ja jätab sinust ebakindla mulje. Kas arvad, et kui sa pidevalt tema ümber tsirkust ja trikke ei tee, jätab ta su maha? Või mõtled, et sinu voodisoovidele pole teie magamistoas ruumi? Kui see kõlab sulle tuttavalt, pead esmalt õppima end seksuaalselt armastama. Kants soovitab seda teha psühholoogi abiga ja lisab: “Enda vajaduste mahasurumise taga on alati teatud põhjused, enamasti hirmud. Näiteks võidakse tunda hirmu hülgamise ja üksinduse ees. Naist vaevavad mõtted: kes ma olen ilma temata, kuidas ma üksinda hakkama saan, ma ei taha kaotada seda, mis mul on jne. Need mõtted tekitavad tunde, et ollakse lõksus ning valikud puuduvad. See suurendab ebakindlust, alaväärsustunnet ning kinnistab üha enam arusaama, et pead kogu aeg pingutama, et mehe heakskiitu ära teenida.” Kants soovitab ebamugavas olukorras olles endalt küsida, mida sa tunned ja vajad, ning sellest mehele rääkida. Kui ta ei taipa ka sellise avameelsuse peale, et n-ö tangot tantsitakse kahekesi, on viimane aeg edasi liikuda.

Probleem: sa ei saa eksist üle

Sümptomid:
Võrdled kõiki mehi oma eksiga ja tunned, et keegi ei suuda sind armastada nii, nagu tema seda tegi — seetõttu sa ei anna teistele isegi võimalust.

Lahendus: Kui sa oma mõtteid eksi juurest eemale ei lükka, ei saa su ellu tulla ka uus mees. Ära stressa, vaid tee väike paus ja lase eelmisel suhtel enne uut veidi settida, sest Kants kinnitab: “Sageli kaasneb suhte purunemisega kaotusprotsess, eriti kui suhe oli emotsionaalselt väga oluline. Olenemata sellest, kas haiget on saadud rohkem või vähem, läbib inimene teatud etapid — kurbus, viha, leppimine –, enne kui ta on valmis uueks suhteks. Sageli tormatakse kohe uue mehe embusesse, kuna see aitab leevendada ebameeldivaid tundeid, mis on seotud eelmisega. Oluline on anda endale aega, sest tunnete mahasurumine ei tee neid olematuks.” Nii et võta aeg maha ja õpi ennast jälle tundma, küsides endalt: “Kes ma olen pärast seda suhet?” ja “Mida ma tulevikusuhetes kindlasti tahan või ei taha?” Ühed inimesed käivad selleks terapeudi juures, teised aga arutlevad sõbrannaga — vahet pole, kumma kasuks sina otsustad, aga sa pead nende emotsioonidega siiski tegelema.

Probleem: sa tunned end süüdi

Sümptomid:
Kõik räägivad, et seks on lahe, aga sulle ei mahu see kuidagi pähe, sest tegelikult on seksimine ju… pisut räpane. Pealegi tunduvad su sõbrad nautivat asju, mis sinu peakesse ei mahu. Aga tegelikult, sa ei ole ju kombluspolitseist?

Lahendus:
Kui oled üles kasvanud autoriteetses keskkonnas, kus vanemad või õpetajad räägivad, et seks on räpane, paha või miski, millega head tüdrukud ei tegele, on selge, et hiljem on neist vaadetest raske loobuda. Sellises olukorras on kerge tekkima väärtusetuse- ja kõlvatustunne, mis võib mõjutada su enesehinnangut, seksuaalkäitumist ning viia libiido languseni ja võimetuseni saada orgasmi. Kui tunned, et seksiga kaasneb sinu jaoks süütunne, püüa leida seksiterapeut või psühholoog, kes su mure ära kuulab, aitab teadvustada probleemi põhjuseid ning leida uusi tähendusi ja uskumusi. Alles siis, kui taipad, et seksis ei ole midagi halba, oled seda võimeline vääriliselt nautima. Kants rõhutab: “Oluline on mõista, millega sinu
süütunded ja hoiakud seksi suhtes on seotud, sest tegemist võib olla mingi ebameeldiva kogemuse või naiseks olemise eripäraga.” Eluliselt tähtis on partneriga sel teemal rääkida ja paluda temalt tuge, kuni sa endas selgusele jõuad.

Probleem: sul on kõver minapilt

Sümptomid:
Sa annad endast kõik, et lõdvestuda, aga ei saa midagi parata, et peas keerlevad mõt-
ted, kui lamedad su rinnad lamades näivad. Rääkimata sellest, et peal olles on orgasmi tõenäosus küll suurem, aga kui jalad laiali ajad, siis su reied…

Lahendus:
Moondunud minapilt viib enesetunde alla. Sind häirib, kui sind puudutatakse teatud kohtadest, sulle ei meeldi, kui tuli põleb, ja sa oled nõus seda tegema vaid väga kindlas asendis. Kognitiivne käitumisteraapia paneb sind nägema, kuidas sa mõtled ja oma partneri tagasisidet võtad. Paljud naised püüavad end meedia mõjul hoida superseksikana, aga tegelikult on selge, et mitte kõik ei saa välja näha nagu Scarlett Johansson. Kants lisab: “Naised mõtlevad sageli, et kui end piitsutan, siis olen väärt armastust, naudinguid ja muid eluhüvesid. Nii hakatakse järjest rohkem pingutama, kuid paradoksaalsel kombel suureneb rahulolematus endaga seeläbi veelgi ning see võib viia lausa söömishäireteni. Parem mõtle, mis sulle enda juures meeldib, mida sa imetled, mida naudid, mida häbened jne. Julge vaadata ennast nii, nagu sa oled, ja tea, et igas inimeses on erinevaid külgi. Mida rohkem sa suudad end aktsepteerida ja armastada sellisena, nagu oled, seda rohkem oled võimeline ka ennast ja seksi nautima.”