Pillid, plaaster, tuperõngas… ja veel terve rida tuttavaid võimalusi. Aga kas tead, mis on minihormoonspiraal või rasestumisvastane implantaat? Doktor Katrin Täär Tartu Ülikooli Kliinikumist selgitab, milliseid uudistooteid on apteegi selles riiulis saadaval. Äkki avastad endalegi uue lemmiku!

Loe ja vaata Cosmo juulinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Katy Perry

• Tüdrukud, kellele meeldivad tüdrukud

• Nõu annab Cosmo armuguru

• Kas otsustada ise või võtta kuulda ka teiste nõu?

• Suvised soovitused: bikiinid, prillid, juuksehooldus, glämm pediküür

• Rannahoroskoop 2014
Iga naise nimel

Dr Tääri sõnul pööratakse üha rohkem tähelepanu rasestumisvastaste meetodite kasutamismugavusele ning võimalikult vähestele kõrvaltoimetele. Sobivaid lahendusi püütakse leida igale naisele, kes rasestumisvastast kaitset soovib — ka neile, kelle elu mõjutavad tõsised haigused.
Mõtled nüüd, et peaksid kohe uudistooteid katsetama tõttama? Muidugi võid proovida, kuid kui sul hetkel mingeid kaebusi või kõrvaltoimeid ei esine, siis pole ka põhjust kontratseptsioonimeetodi vahetamiseks. Naistearst kontrollib igal külastusel ega sul ei ole vahepeal avastatud mõnda haigust, mis seda nõuaks.

Uued vahendid

“Käesolevast aastast on Eestis uute rasestumisvastaste meetoditena saadaval minihormoonspiraal ja rasestumisvastane implantaat, mille pluss on eelkõige kõrge efektiivsus,” märgib dr Täär. Kiire elutempoga noore naise jaoks on uued variandid ideaalsed, sest need paigaldatakse kuni kolmeks aastaks — ei mingit muretsemist igapäevase pillivõtmise pärast! Veel üks pluss: pikaajaliselt on need ka rahakotisõbralikumad kui näiteks igakuine pillide või plaastrite ostmine.

Kirju spiraalimaailm

Oled kindlasti kuulnud (või ehk isegi seda kasutanud) vaskspiraalist. Nüüd on saadaval uus minihormoonspiraal. Nii vaskspiraal kui minihormoonspiraal paigaldatakse emakasse ja mõlema meetodi kasutamisel jätkavad munasarjad oma tavapärast tööd. Minihormoon-spiraal sisaldab ainult progestageeni. Seega sobib see ka naistele, kes ei talu või ei saa kasutada östrogeeni sisaldavat rasestumisvastast meetodit. Minihormoonspiraali toimel muutub emaka limaskest õhukeseks. See aitab vabaneda menstruatsioonivaludest, lühendab “päevade” kestvust või harvem kaotab need kasutamise ajaks sootuks.

Muredest ohtudeni

Haarad juba telefoni järele, et günekoloogi juurde konsultatsiooniaeg kirja panna? Peatu hetkeks. Sarnaselt mitmetele teistele rasestumisvastastele meetoditele ei sobi ka minihormoonspiraali kasutamine kõigile. Dr Täär paneb sulle südamele, et räägiksid naistearstile oma kõigist tervisemuredest, sest need võivad mõjutada kontratseptsiooni kasutamist.

Sõna “kõrvalmõju” tekitab külmavärinaid? Minihormoonspiraali kasutades on võimalikeks kõrvaltoimeteks näiteks muutused menstruatsioonivere hulgas ja vahemäärimised. Need ei ole aga sinu tervisele ohtlikud, vaid võivad ainult igapäevaelu häirida. Dr Tääri sõnul ei tasuks ka muretseda, kui menstruatsioon ära jääb, sest sinu jaoks on see ju mugav lahendus, kas pole?

Abimees sinu õlavarres

Nüüdsest on sul võimalik kasutada ka rasestumisvastast implantaati. Kõlab põnevalt? See on pisike pulgakujuline toru, mis paigaldatakse õlavarre siseküljele naha alla ja millest vabaneb pidevalt väike kogus hormooni. Sarnaselt minihormoonspiraalile sisaldab ka implantaat ainult progestageeni ja kaitseb soovimatu raseduse eest kuni kolm aastat.
Mõtled, kuidas sellist imeasjakest paigaldatakse? Arst või medõde teeb kohaliku tuimestuse ja süstla abil asetatakse pulgake naha alla. Implantaati võib mõnel juhul olla tunda, kuid seda on näha vaid siis, kui nahale pisut survet avaldada. Ebamugavaks võib osutuda vaid asjakese eemaldamine.

Mis sulle sobib?

Dr Täär tuletab meelde, et peaksid meelepäraseima meetodi valimisel arvestama eelkõige oma eluviisiga. Samuti tee selgeks haigused, mis esinevad sinu perekonnas, sest ainult nii saad koos naistearstiga enda jaoks ideaalse abimehe leida. Kombineeritud pillid sobivad tervetele naistele, kelle jaoks pole igapäevane tableti võtmine probleem. Kui see aga tundub tüütu ja kipub ununema, siis ehk oleks sinu jaoks mugavam spiraali või implantaadi pikaajaline ja turvaline kaitse?