“Uutest HIV-juhtudest Eestis on 2/3 üle 30aastased inimesed, täiesti tavalised pereinimesed,“ ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer. „Uute juhtude registreerimine kontsentreerub küll Ida-Virumaale ja Põhja-Eestisse, kuid Eesti HIV-epideemia puudutab meid kõiki, see ei ole enam narkomaanide, prostituutide ja homoseksuaalide haigus. Euroopa keskmine nakatumine 100 000 elaniku kohta on 6 ja Eesti on oma 24 juhuga esikohal. Meile järgneb Läti, kus see number on 17, aga näiteks Soomes on see number 3 ehk koguni 8 korda vähem kui Eestis. 2015. aastal tüürib Eesti jälle tõusu suunas, meil ei ole langust näha. Epideemia jätkub.”

Dr Kai Zilmeri sõnul oli käesoleva aasta novembris ravil 3251 inimest, aga peaks olema umbes 9000 inimest. “Võime öelda, et umbes 6000 inimest on nakkusohtlikud — osa nendest on inimesed, kes on teadlikud oma haigusest, aga pole ravil osa neist ei tea oma haigusest,” rääkis dr Kai Zilmer. “Eesti probleem on, et me testime liiga vähe. Testimine on ainus viis viirusekandjad üles leida. Ravi on küll kallis, aga Eestis on ravi kõikidele HIV-positiivsetele tasuta. Me peame katkestama uute nakkuste ahela, muidu sööb HIV-ravi kogu riigi raha ära.”

“Kõige värskem meditsiiniline uudis on see, et kui inimesel on diagnoositud HIV, tuleb alustada ravi kohe, sest kui HIV-positiivne saab korralikult ravi, siis ta oma partnerit sisuliselt ei nakata — 96% ei nakata,” rääkis dr Kai Zilmer. “Selle otsuse taga on väga suur ja autoriteetne uuring ning nüüd on kõik seotud organisatsioonid seisukohal, et ravi tuleb alustada kohe pärast diagnoosi saamist. Tänane loosung, mida soovitab UNAIDS, on 90-90-90. See on võti, kuidas epideemia peatada. See tähendab, et eesmärk on, et HIV-positiivsetest vähemalt 90% teab seda, et nad on HIV-positiivsed. Nendest omakorda 90% on ravil ning neist ravil olijaist 90% on viiruse tase nii madal, et teiste nakatamise tõenäosus on nullilähedane.”

Eesti Ravimitootjate Liidu korraldatud HIV-teemaline ümarlaud “Eestis on liiga palju positiivseid. HIV-positiivseid” toimus täna, 20. novembril kell 11.00–13.00 Balti Filmi- ja Meediakooli Nova maja (Narva mnt 27) Supernova kinosaalis.

20.–27. novembrini toimub HIV testimisnädal “Eesti testib. Testi. Ravi. Enneta”. Testimisnädalaga kutsutakse üles kõiki eestimaalasi tegema HIV-testi.