Küll ja küll on räägitud naiste seksuaalsest tervisest ja vähem räägitakse mehe omast. Ometi peidab endas mehegi keha tervet müsteeriumi. Millised ohud ja hädad ähvardavad tugevama soo esindajat? Kuidas naine saab nendele tähelepanu pöörata ja mõistev olla?

Seksuaalsuse langus on loomulik

Testosteroonitase, mis ärgitab tugevama soo esindaja libiidot, langeb pärast 30-aastaseks saamist sedavõrd, et mehe seksuaalsuse tase langeb pensionieaks poole võrra. Ameerika seksuaalkäitumise 2006. aasta uuringus selgus, et abielus olevad mehed seksivad vanuses 18-29 aastas109 korda (s.o umbes kaks korda nädalas). Pärast 30ndat elusaastat langeb see 87-le ja pärast 40ndaid 70-le korrale aastas. Paarid vanuses üle 70 aasta seksivad keskmiselt 17 korda aastas.

Tervel mehel on libiidoga kõik korras

Vanus ja ka füüsiline tervis mängivad suurt rolli testosteroonitaseme stabiilsuses. Mehe halvemast seisundist annab märku rasvapolster vöökoha ümber — mida rohkem rasva, seda kehvem, sest rasv vähendab seksuaalsuse hormooni testosterooni mõju.

Testosteroonitaset mõjutavad ka munandite veenilaiendid. Need aeglustavad sperma tootmist. Kui meeste munandid on madalal, võib see viidata veenilaienditele. Munandid otsivad nii jahedamat kohta, liikudes soojast kehast eemale. Seega on siin omal kohal soovitus meestele — ärge kasutage autos istmesoojendust.

Samuti ei aita kirurgiline korrektsioon, sest asi pole välja veninud nahas, vaid sisemistes tervisehädades.

Tal polegi ALATI tuju seksida

Siiski võib ka juhtuda, et testosteroonitase on küll kõrge, kuid mees ei „lähe käima”. Öeldakse, et mehele pole iial seksist küllalt, ent iga aeg pole siiski see õige aeg.

Sagedased meeleolukõikumised viivad iha alla. Häirivaks faktoriks võib olla füüsiline valu, mis saadab kehale signaali, et on vaja võtta kaitseseisund. Paljud mehed otsivad abi alkoholist, et lõõgastuda. Väike kogus ei tee paha, kuid suuremates kogustes on tulemus vastupidine, süvendab probleemi. Seega, kui voodis on probleeme, siis on vaja esimese asjana lülitada oma „menüüst” välja alkohol.

Üle kolmandiku meestest on viljatud

Viljakus on valus teema paljudele paaridele, mõjutades mõlemat osapoolt tugevalt ka emotsionaalselt. Enne kui otsustada kalli viljakusravi kasuks, on hea teada, et ligi 40% juhtudel on asi mehes, mitte naises.

Sperma kvaliteeti mõjutab suurel määral ka eesnäärmepõletik. Kolmest mehest ühel, kes läheb eesnäärmeuuringutele, diagnoositakse eesnäärmepõletik, ilma et nad ise teaksid selle olemasolust.

Veenilaiendeid saab ravida kirurgiliselt, eesnäärmepõletikku aga antibiootikumidega.

Kas ta teab, et põeb suguhaigust

USA-s on nakatunud suguhaigusesse pea pooled kuni 25-aastasest seksuaalselt aktiivsetest ja paljudel ei esine erilisi sümptomeid.

See, et mehel pole suguhaigusele viitavaid sümptomeid, ei tohiks teda vabastada moraalsest kohustusest enda ega partneri ees kontrollida oma tervist regulaarselt.

Ta teab, et kondoom on vajalik, kuid siiski… ebamugav kasutada

Asi pole romantika rikkumises või milleski muus sarnases, vaid tõelises ohus saada nakkus. Mees võib küll öelda, et ta ei taha midagi enda ja oma armsama vahele, kuid see risk pole seda väärt. Üks asi on võimalus nakatuda suguhaigusesse, teine aga soovimatu rasedus, sest sageli esineb mehel kergeid enneaegseid seemnepurskeid, mida ei pruugi tundagi. Seega peaks olema selgemast selgem, et kondoomita seksi ei saa, kui just pole tegu kindla suhtega ja soovitakse last.

„See” võib pooleks minna

Peenises pole luud, ometi võib erutunud peenis n-ö murduda surve all. Näiteks kui naine istub seksides mehe peal, võib tekkida pinges olevale sugutisidemetele venituse, mida on vaja lausa opereerida. Sellist murdumist esineb harva ja on kuuldav ning väga valulik.

Ära riiva tema „au”

Mõtle enne mitu korda järele, kui kingid naljaviluks meheau riivavaid kingitusi. Sinu sõnum võib jõuda mehe teadvusse väga moonutatult ja on sealt visa kaduma.

Probleemide korral ei tasu joosta kohe apteeki Viagra järele. Eelkõige proovi meest masseerida mõnusate aroomiteraapiliste õlidega jms. Antioksüdandid on väga ergutavad keemilised ühendid, mida võib suu kaudu manustada. Neid leidub marjades, samuti aitavad bioflavonoidid, mida leidub tees. Need parandavad vereringet.

Allikas: health.msn.com