Hormoonid

Testosteroon ja östrogeen on kaks peamist hormooni, mis meie libiido eest vastust kannavad. Testosterooni puudujääk vähendab iha, östrogeeni puudus aga tekitab kuivust intiimkohtades. Selle kõige tulemusel polegi erilist seksisoovi ning see pole ka just meeldiv.

Väsimus

Väsimus ja iha ei sobi kokku. Väsimusega ei sobi üldse midagi olulist kokku. Sama võib öelda ka pikaajalise stressi kohta. Stressihormoonid adrenaliin ja kortisool kaotavad igasuguse tahtmise seksida.

Depressioon

Kliinilise depressiooni puhul ei jätku enam ressursse seksile mõtlemiseks. Kogu jõud kulub ellujäämisele. Lisaks mõjuvad paljud antidepressandid libiidole negatiivselt.

Madal enesehinnang

Kui kardad olla mehe ees alasti, siis on isegi mõte seksile hirmus. Äkki ta märkab neid voldikesi ja teisigi ebatäiuslikke vorme. Kui ei õnnestu oma isiklikku keha armastada sellisena, nagu see on, siis on võimatu tunda end ihatuna ning ihata ise.

Negatiivne kogemus

Kui naine on minevikus üle elanud vägivaldse suhte või pole ta endised mehed olnud just kõige hoolivamad kallimad, siis ei kujunegi tal positiivset suhtumist seksisse. Traumeerivad mälestused võivad olla koguni välja tõrjutud teadvusest. Seetõttu, et asjasse selgust tuua, on vajalik hea psühhoterapeut. Seejärel aga õrn partner.

Suhteprobleemid

Tavaliselt on nii, et seal, kus on koht vihale, riiule ja solvumistele, ei ole ruumi kirele.

Suhtlemisvaegus

Seks võib kaotada oma atraktiivsuse, kui ei osata mehele selgitada, mida ta peaks tegema, et partnerit rahuldada. Seega tuleb ära õppida ka delikaatsetel teemadel rääkimine.

Alkohol

On kindlaks tehtud, et punast veini eelistavatel naistel on palju tugevam libiido, kui seda on karsklastel või mõnda teist jooki nautivatel naistel. Üks teooriaid, mis seda fenomeni seletab, väidab, et punane vein sisaldab antioksüdante, mis tugevdavad vere juurdevoolu keha teatavatesse kohtadesse.

Veepuudus

Veepuudus organismis võib tekitada tupe kuivuse. Ning siis ei ole seks enam meeldiv, kohati on see lausa valulik.

Unepuudus

Sel juhul tekitab voodi nägemine üksnes soovi magada. Kõik teised mõtted vaid ärritavad, nii nagu ka nende autorid. Regulaarne unepuudus muudab hormonaalset tausta. Väheneb testosterooni tase, langeb ka kortisool. Teadlased on kindlaks teinud, et kui magada päevas üks tund tavapärasest rohkem, suureneb seksuaalne iha 16% võrra.

Norskamine

Norskamine pole just kõige seksikam tegevus ning sunnib sageli partnereid erinevates tubades magama. Ent see on vaid pool probleemist. Norskamine võib olla apnoe sümptomiks, see on, kui inimesel peatub une ajal mitmel korral hingamine. Kui see regulaarselt kordub, siis halveneb une kvaliteet, tekivad peavalud ning ärrituvus. Testosterooni tase langeb ning kirg väheneb.

Ravimid

Pharmacytimes.com andmetel mõjutavad libiidot kõige sagedamini antidepressandid ja vererõhku normaliseerivad ravimid. Kui seksuaalsus on langenud seoses mingi uue ravimi kasutusele võtmisega, tasub sellest rääkida arstile. Too aitab valida teise arstimi või muudab doseeringut.

Menopaus

See on globaalsete hormonaalsete muudatuste aeg. Ning selle tagajärjed võivad olla üsna ootamatud. Küsitlus, millest võttis osa 580 naist, näitas, et pärast menopausi tundis 45% oluliselt vähenenud seksisoovi, 37% ei märganud mingit vahet, ent 10%-l õnnelikel libiido lausa tõusis.

Istuv eluviis

Regulaarne füüsiline madala intensiivsusega koormus (jooga, võimlemine või lihtsalt jalutuskäigud värskes õhus) võivad vähendada väsimuse sündroomi 65% võrra ning tõsta energia taset 20%. Lisajõudusid kulutab organism rõõmuga hulga intensiivsema aktiivsuse ehk seksi peale.

Raamatud ja kino

Kui palju ka ei kordaks sõna „šokolaad“, ega suus sellest magusam ei hakka. Seksiga on asjalood vastupidised, sest see saab alguse peast. Seega, kõik need raamatukesed poolpaljaste kaunitaridega kaanel või vastavad filmid võivad kõige paremal kombel peegelduda sinu libiidol.

Menstruatsioon

Seksuaalse iha kõrgpunkt tekib ovulatsiooni ajal. Ning, vastupidi, ajal vahetult enne menstruatsiooni alaneb seksiisu või kaob vahel sootuks.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, aprill, 2018