Kui naine ütleb, et pea valutab, on asi mehe jaoks selge — täna seksi ei tule. Kui naise hellitustele vastamise asemel keerab mees naisele voodis selja, lööb naise peas kohe ohutuluke põlema: midagi on totaalselt viltu. Armuke? Potentsiprobleemid? Mees ja ei taha seksi?! Tegelikkuses võib olla asi hoopis iha puudumises, mis ei ole aga sugugi vähem murettekitav olukord kui armukese olemasolu.

Inimese seksuaalsuse liikumapanevaks jõuks on iha. Iha motiveerib inimest otsima  seksuaalset liitu.

Iha on kombinatsioon seksuaalsest tõmbest, himurusest, tungist ja psühholoogilisest vajadusest. Sellele lisanduvad seksuaalsed soovid, unistused ja ettekujutus sellest, millise stsenaariumi järgi peaks seksuaalne tegevus toimuma. Niisama tähtis on seksuaalsete   vajaduste rahuldamise ajend. Kuigi seksimise põhjuseid on loetletud üle 150, on inimese peamiseks seksiga seotud püüdluseks soov kogeda erootilist naudingut.

Iha tekitavad keemilised protsessid ajus

Kui ollakse alles romantilise armastuse staadiumis ning suhe on uus ja vaimustav, ei ole inimestel tavaliselt ihapuudust. Inimene on keskendunud ja motiveeritud tasu, st seksuaalse naudingu saamisele. Aja möödudes aju virgatsainete sekretsioon väheneb ning retseptorite tundlikkus vastuvõtvates närvilõpmetes langeb. Armunud olek kui seisund vaibub neuromediaatorite muutuse tõttu ning keha rahuneb maha. Uudsus, salapära ning oht on iha sütitajaks ning see on seletatav aju keemiliste protsesside ja tasusüsteemi aktiveerumisega.

Loe Psühholoogia Sinule septembrinumbrist:
* Tarmo Urb, seksapiilne tervendaja

* Liigsed kilod on kinni sinu peas

* Kuhu kaob meeste iha?

* Õnneliku pere 4 tarkust

* Bali - nõidarstide saar

* Armastus ei ole hooajakaup

* IQ - millest see sõltub?

Iha võib kaduda lühikeseks ajaks või ka pikemaks perioodiks. Ihapuudus võib esineda suhtes mõne kindla inimesega (näiteks pikaajalise paarisuhte partneriga), aga see võib ilmneda ka igas seksuaalses suhtes.

Iha kadumine võib avalduda juba murdeeas ja kesta kogu elu, kuid see võib tekkida ka elu jooksul.

Uuringute käigus on saadud erinevaid tulemusi, aga siiski võib väita, et 16-22 protsendil 18-59-aastastest Ameerika meestest on mõne kuu või pikema perioodi jooksul esinenud  seksuaalse huvi ja iha vähenemist või täielikku puudumist.

Ihapuudus hõlmab kogu inimese seksuaalset olemust: mõtted, unistused ning fantaasiad seksist vähenevad või lakkavad täielikult, sel perioodil ei masturbeerita, ei seksita, isegi hoiak ja suhtumine seksi võib muutuda.

Seksuaalse iha puudumine on probleem ainult siis, kui seda isiklikult nõnda tajutakse. Vähest iha või selle puudumist võib võrrelda minestuse, nõrkuse või iiveldusega, mis võib olla märguanne teistest, sügavamatest põhjustest.

Edasi loe juba Psühholoogia Sinule septembrinumbrist!

Psühholoogia Sinule