Kodutohtri oktoobrikuu teemad
* Suhkur peksupoisi rollis

* Stress aheldab seksi

* Müüdid ja tõed menopausist

* Kas su nahk on tundlikuks hooldatud?

* Kuidas külmetushaigusest pääseda

* Sool: kas veel üks valge surm?

* Ka sina saad päästa elu!

* Hambahoolduse tõed ja valed

* Kas südame lisalöögid on ohtlikud?

* Kergenda maksa tööd

Pinget tunneme oma elus pidevalt. Mõõdukas pinge on isegi kasulik, sest sellega toimetulek annab võimaluse tunda rahulolu hakkamasaamisest. Kuid pikaajaline stress mõjutab negatiivselt meie kodust elu ja läbisaamist elukaaslasega.

"Seks on suurepärane stressi leevendaja, kuid samal ajal takistavad pingesolek, närvilisus, ärevus ning teised negatiivsed tunded õige tuju ja soovi tekkimist üldse seksida," leiab seksuaalterapeut Mare Pruks.

"Meestel võib stress tekitada ajutisi erektsioonihäireid. Stressi mõjul veresooned sugutis ei laiene ega lõtvu täielikult ning veri ei jäigasta sugutit. Negatiivne seksikogemus tekitab omakorda organismis spontaanse stressivastuse. Kui ei osata ebaõnnestunud seksi stressi arvele kirjutada ja selle põhjuseid kõrvaldada, võib välja kujuneda püsiv häire. Igal uuel katsel võivad varasemad negatiivsed tunded meelde tulla ja ärevust lisada ning verevool sugutisse väheneb veelgi. Need "läbikukkumised" panevad endas kahtlema ja ebameeldivaid olukordi vältima. Partnerid kaugenevad teineteisest, kuna on vähem seksi ja lähedust."

Enesekindlus vajab turgutust

Nii naistel kui ka meestel võib olla kalduvus stressi toimel kaalus juurde võtta. Lisandunud kehakaal tekitab aga ebakindlust.

"Eriti tunnevad seda naised, et enda kehas pole enam hea olla. Nagunii on paljud naised oma kehakuju suhtes kriitilised. Kaalu tõustes ei julgeta end riieteta näidata, häbenetakse ennast ja ollakse seksi ajal pinges," räägib seksuaalterapeut. "Naiste jaoks ei ole seks ainult kehaline nauding, vaid eelkõige intensiivne emotsionaalne kogemus. Naise ajus toimiv kahetine hinnangusüsteem võib seksi stressist tingitud muutuste tõttu negatiivseks hinnata. Negatiivne hoiak läheduse ja seksuaalsuse väljendamise suhtes takistab tal seksi nautida ja sellest rõõmu tunda. Libiido väheneb ja sellega kaasnevad erutus- ning orgasmihäired."

Loe edasi Kodutohtri oktoobrikuu numbrist või portaalist kodus.ee