1. Ma ei pea arsti juurde minema, mu alumine ots ei kipita!

Inimesed arvavad, et kui neil ei ilmne levinumaid sümptomeid (kõrvetus, sügelus, veritsus, hais), ei ole neil midagi viga. Tegelikult ei tea väga paljud nakatunud oma haigusest midagi, sest neil ei ilmnegi sümptomeid ja nad põevad ja kannavad haigust edasi n.ö salaja.

2. Ma tegin testid ära ja vastused olid negatiivsed

Oleks tore, kui see nii oleks. Tõsiasi on see, et paljudel suguhaigustel on peiteaeg ning võtab aega paar nädalat kuni paar kuud, mõningatel juhtudel ka aasta, et sümptomid ilmneksid ning haigus testis välja tuleks. Seetõttu peaksid vähemalt paar korda aastas arsti juures käima ning end testida laskma.

3. Mu partner näeb üsna viisakas välja, tal ei saa küll mingit haigust olla

Suguhaigused ei hakka külge ainult mingi kindla välimuse ja elustiiliga inimestele. Põdejad ei näe välja, nagu nad hakkaksid kohe surema või olema üleni villidega kaetud. Loe kaht esimest punkti ja raiu endale pealuu sisse: ka sinu partner, kui ta on kunagi seksinud teiste inimestega, võib olla viirusekandja, kuigi ta sedamoodi välja ei näe.

4. Kaks kondoomi on parem kui üks kondoom

OO ei! Kahe kondoomi korraga kasutamine võib sind hoopis suuremasse ohtu panna, sest purunemis-, mõranemis- ja mahalibisemisrisk on märksa suurem. Ühest piisab täiesti!

5. Oraalseks pole ohtlik

Millegipärast arvatakse, et suuseksi saamine ja tegemine on täiesti ohutud ja sel moel suguhaigused ei levi. Muidugi levivad! Piisab vaid ühest väikesest ja nähtamatust haavandist või villist suus, huulel, neelus või genitaalidel, et nakatada või nakatuda.

6. Kui oled haiguse läbi põdenud, siis uuesti enam ei nakatu

Suguhaiguseid on võimalik välja ravida, aga nende läbipõdemine ei anna igavest immuunsust! Järgmise partneriga voodisse hüpates võid külge saada täpselt sama haiguse, mille pikk ja põhjalik ravikuur sul just lõppes.

7. HIV on ainus tõsine suguhaigus

Palun loe nüüd see lehekülg väga põhjalikult läbi: http://www.aids.ee/main_est.php?id=11

8.  Ma ei pea kontrollis käima, mul on ainult üks partner

Sina võid olla tubli ja korralik, kuid su kallim? Ka kõige truum ja armastavam mees võib libastuda ja sulle pärast "kingituse" tuua.

9. Partner väidab, et ta on puhas, seega probleemi pole

Kui ta on puhas ja tal pole midagi varjata, siis pole tal midagi selle vastu, et te koos kliinikusse lähete ja end testida lasete, eks? Ta võib ju rääkida, mida iganes, aga sinu tervis on sinu enda kätes ning liigne hool ja kontroll ei tee paha!

10. Me kasutame kondoomi, järelikult on kõik korras

Kondoomid ei ole 100% kindlad. Nad võivad praguneda, puruneda ja maha libiseda. Sa ei pruugi seda ise märgata ja su partner ei pruugi seda sulle öelda. Piisab ka lühiajalisest nahakontaktist, et viirus edasi liiguks.

Allikas: Madame Noire