Meeste libiido on sama tundlik kui naistel. Vastavalt uuringutele kaebab 40% meestest enneaegse seemnepurske üle, 30%-l on raskusi erektsiooniga, 20% on hädas mõlema probleemiga korraga ning 10% tugevamast poolest tunnistab, et seks ei paku enam üldse huvi…

Miks siis peaksid naised meeste hädadest teadlikud olema? Tuleb välja, et tõrked tekivad sageli just abielumeestel. Statistika järgi on igal seitsmendal arsti poole pöördujal perekond. Seetõttu puudutavad meeste ebaõnnestumised otseselt nende kaasasid.

Järgnevalt on toodud mõned võimalikud riskifaktorid.

Krooniline stress

Esimene riskifaktor ongi stress. Ometi kaugeltki mitte iga stress ja mitte alati. Teadlased on tõestanud, et mõõdukas stress ei tekita organismis mingeid häireid, vaid isegi stimuleerib immuunsust ja toetab libiidot.

Küllap olete isegi märganud, kui erutavaks muutub seks pärast väikest tüli partneriga.

Tugev või krooniline stress on tõepoolest ohtlik. Neuroosid, infarktid, hüpertoonia jt haigused on pidevate stresside „kätetöö”.

Närvipingete tagajärjel kannatab ka seksuaalsus. Sellistel hetkedel ei mõtle inimene intiimsusele, vaid sellele, kuidas kujunenud olukorrast välja tulla.

Kui aga stressiga liitub veel depressioon, võib üldse apaatiasse langeda. Ebameeldivad sümptomid tugevnevad, kui stressisituatsioon kestab nädalaid, kuid või isegi aastaid.

Mehed elavad selliseid koormusi üle palju raskemalt kui naised — enamus mehi eelistab kõike endas kanda ( „Mehed ei nuta!”), seetõttu pole võimalik ka probleeme lahendada.
Eriti raske on meestel, kes esindavad nn „mehelikke ameteid” (politseinikud, tuletõrjujad jne). Nemad viibivad niikuinii pidevas stressisituatsioonis, saatjaiks pidevad väljakutsed, lisaks reaalne oht elule ja tervisele…

Muide, riskigruppi on sattunud ka tänapäeva ärijuhid. Nende elukutse nõuab maksimaalset keskendumist ning pidevat närvipinget, mõned neist ei peagi sellele vastu. Ega juhuslikult nimetata kroonilise väsimuse sündroomi ka mänedžeride haiguseks.

Mida teha?

Kui mees on üle elanud tugeva stressi, ärge nõudke temalt seksi. Püüdke end tema olukorda asetada — kuulake ta ära, tundke kaasa, otsige koos väljapääsu. Sellistel hetkedel kuluvad ära ka lõdvestav massaaž, aroomivann ning tassike piparmünditeed.

Kui psüühiline seisund taastub, tahab mees ise õrnust ja armastust.

Püüdke oma pesas luua maksimaalselt hubane psühholoogiline atmosfäär. Veenge meest, et tõrkeid voodis ei tule üle tähtsustada, sest neid tuleb ette kõikide meeste elus. Pealegi ei näita üksikud tõrked mehe nõrka seksuaalsust.

Tõsisem on lugu siis, kui ebaõnnestumised voodis tekivad juba sagedamini kui 25% juhtudest. Kuid isegi sellises olukorras ei tasu paanikasse sattuda — kõik seksuaalsed probleemid on lahendatavad.

Seni aga soovitage mehele abivahendina massaaži, joogat või kasvõi pikemaid jalutuskäike — see alandab stressi taset ning aitab taastada potentsi.

Solvumine

Arvatakse, et naised mäletavad solvanguid kauem kui mehed. Mees on loo ammu unustanud, naisel keerlevad aga solvavad sõnad aina peas ringi.

Kuid ka mehed on naiste sõnade suhtes vägagi tundlikud.

Iga ettevaatamatu sõna või fraas („Mida sa ka voodis suudad!”, „Ma pole sinuga kordagi orgasmi tundnud”) garanteerib mehele hulgaliselt komplekse. Ja isegi, kui te ära lepite ning solvang ununeb, võib probleem jääda.

Mida teha?

Ei mingeid süüdistusi tema mehelikkuse aadressil! Kui teile miski ei meeldi, andke kallimale märku, mida temalt tahate. Ta ei saa aru? Näidake siis. Pole vaja häbeneda, enamus mehi erutub tugevasti, kui nende partner asub ennast hellitama. Kütke mees üles, öelge talle komplimente. Mehed armastavad neid sama palju kui naised, vahest isegi rohkem. Seetõttu ärge koonerdage hellade sõnadega, eriti magamistoas. Öelge kallimale, et olete tema võimetest vaimustuses. Uskudes, et ta on hea armastaja, püüab ta kõigest väest.

Väljakannatamatu iha

See punkt on naiste jaoks täiesti arusaamatu, ometi tuleb sellega arvestada. Armsam võib „läbi põleda”, kui ta liiga tugevasti teid tahab.

Eksisteerib üks psühholoogiline seadus: väljakannatamatu iha vähendab ettevõtmise efektiivsust kuni täieliku fiaskoni. Seetõttu pole harvad olukorrad, kus mees „kannatas liiga kaua”, ning selle tulemusel tema potents ei ärganudki või kui ärkas, oli üpris nõrguke.

Mida teha?

Siin pole küll põhjust muretsemiseks. Ärge mingil juhul partnerile oma pettumust näidake. Sellistel hetkedel on kõige parem lasta tal hinge tõmmata, seejärel aga asuda julgelt pealetungile! Olge võrgutav ja seksuaalne, provotseerige teda aktiivsele tegevusele. Hea lahendus on ka kõik naljaks pöörata. Ainult olge ettevaatlik oma sõnadega — ei mingit õelat sarkasmi!

Ettevaatust — alkohol!

Mõned mehed võtavad enne voodisse tulekut pitsikese „lõdvestumiseks”. Jah, väikesed alkoholiannused maandavad tõepoolest pinget, aitavad unustada ebakindluse, tööprobleemid ja ka isikliku elu ebakõlad. Kui aga iga kord võtta pitsike, on see otsetee alkoholismini. Lisaks on alkohol ka üks suuremaid potentsi vaenlasi.

Väga salakaval jook on õlu. Paljud mehed peavad seda millekski limonaadisarnaseks ja joovad seda liitrite viisi. Kuid pool liitrit õlut on oma toimelt võrdne 40-50 g viinaga. Kui aga õhtu jooksul ära juua 2-3 pudelit õlut… Mis seksist saab siin veel juttu olla!

Õlu on salakaval ka veel selle poolest, et sisaldab palju B-grupi vitamiine, mis mõjuvad närvisüsteemile rahustavalt. Teatud olukordades pole see ju halb, kuid kui kallim on söönud tugeva õhtusöögi ning joonud selle juurde soliidse koguse õlut, siis vaevalt ta voodis entusiasmist pakatab. Parimal juhul teeb ta teile ettepaneku koos telerit vaadata, halvemal juhul vajub sügavasse unne.

Mida teha?

Kui teie mehel on kombeks enne voodisse heitmist end alkoholiga turgutada, kutsuge ta avameelsele vestlusele. Milleks talle doping sellisel kujul?

Võib-olla püüab ta niimoodi erutust pikendada? Siis tuletage talle meelde üldtuntud fakti — enamus vindiseid mehi ei suuda „finišeerida”.

Juba vanal ajal märkasid arstid, et „vein õhutab iha, kuid võtab ära võimaluse seda realiseerida”.

Ja kui esialgu tunneb naine rõõmu, et kirehetked hakkavad kestma tunde, siis õige varsti hakkab see teda ärritama: „Miks ta juba ei lõpeta! Kas ma ei eruta teda enam?”

Võib-olla aga aitab alkohol mehel hoopis lõdvestuda. Siis otsige selleks teisi võimalusi: jagage teineteisega oma fantaasiaid, eksperimenteerige sagedamini jms.

Madal enesehinnang

Sageli kaasneb alkoholilembusega ka madal enesehinnang. Sellele „duetile” lisandub tihti ka suurenenud ärrituvus. Tagajärjeks on meeleolulangused, ebastabiilsus seksuaalelus, ning kõige selle tulemusena — nõrk potents. Vahel tärkab iseendale suunatud agressiivsus, enesepiitsutamine jms.

Eneses kahtlevad partnerid hakkavad end teiste meestega võrdlema, ja loomulikult mitte enda kasuks. Sealjuures ei tee nad seda endamisi, vaid sageli naise juuresolekul: „Näe, Peetril on õlad laiemad kui minul”, „Martinit vahivad kõik naised, minule ei pööra keegi tähelepanu”. Ebakindluse tõttu võivad mehed muutuda õelateks armukadetsejateks, kes oma naistele asu ei anna.

Mida teha?

On juba teada, et mehed jumaldavad komplimente. Neid tuleb ütelda eranditult kõikidele meessoo esindajatele kasvõi „profülaktika” mõttes. Ebakindlate ja komplekside käes vaevlevate meeste jaoks toimib see lausa ravimina. Kusjuures psühholoogid soovitavad kiita mitte ainult abikaasa seksuaalseid võimeid, vaid ka kõiki teisi tema saavutusi, alates oskusest naela seina lüüa ning lõpetades tema teadmistega füüsikas.

Kui teie mees on hakanud teid oma armukadedusega piinama, tegutsege kahes suunas. Esiteks püüdke teda veenda, et armukadedus on tunne, mis võib abielu lõhkuda. Teiseks rääkige mehele sagedamini, et armastate teda ning et ta tähendab teile väga palju. Mehel on hea kuulda, et vajate teda.

Seksimaraton

Mees seksis teiega kolm korda päevas ning see õnn kestis mõned kuud, nüüd aga valitseb magamistoas täielik vaikus. Ja kahtlustategi juba, et äkki on välja ilmunud teine naine… Stopp! Pigem on asi milleski muus — erektsioon muutus nõrgaks… liiga sagedase seksimise tagajärjel. Mees, töötades „nõrkemiseni”, pole suutnud koguda jõudu järgmise „raundi” tarvis.

Mida teha?

Sel juhul tuleb veidi tagasi tõmmata. Ei mingit seksi, ei vihjeidki sellele — vaid vaiksed süütud hellitused.

Ometi ei ole hea, kui see periood liiga pikale venib — niipea kui märkate, et mees on end välja puhanud, võite teda uuesti „lahingusse” kutsuda.

Pikk vaheaeg

Ka liiga pikk paus seksuaalsuhetes võib saada ebaõnnestumiste põhjuseks. Spetsialistid ei väsi kordamast, et ka seksuaalsust tuleb treenida, kusjuures pidevalt. Seega, iga paar peab välja töötama oma suguelu rütmi. Mõiste „rütm” on iseenesest küllaltki tinglik — kes seksib iga päev, kes kaks korda päevas, mõnele aga aitab korrast nädalas. Kui teile teie rütm sobib, on kõik korras. Kui aga mingil põhjusel on teie magamistuppa tekkinud täielik vaikus, pidage meeles, et ka libiido võib rahulikult nädalaid tukkuda. Kõige halvem on see, kui mees hakkab sellega harjuma. Eriti negatiivselt mõjub seksist hoidumine küpses eas meeste potentsile.

Mida teha?

Hoolitsege selle eest, et pikki vaheaegu ei tuleks. Tehke kõik, et mees näeks teis voodipartnerit, mitte ainult köögitüdrukut või laste ema. Suhtuge endasse kriitiliselt, teadvustage endale oma probleemsed tsoonid ning tehke nende kallal tööd. Minge pediküüri ja maniküüri — nagu näitavad küsitlused, on meeste jaoks suure tähtsusega naise hoolitsetud käed ja jalad. Tehke endale uus soeng. Vahetage riietumisstiili. Nii banaalne kui sa ka pole, kuid sellised vanaemade nõuanded mõjuvad. Teie ülesanne on muutuda ning olla oma mehe jaoks mõistatuslik. See toetab ta libiidot paremini kui igasugune viagra.

Gripp, külmetushaigused & Co

Kui teie kallim põdes äsja grippi või oli tal kasvõi tühine nohu, ärge temalt otsekohe kiremöllu oodake. Haiguse ajal ning pärast haigust nõrgeneb seksuaalne iha tunduvalt. See on loomulik ning isegi hädavajalik — organism koondab kõik oma jõud võitlusse mikroobide ja viirustega, seetõttu ei jää jõudu hea seksi tarvis.

Mida teha?

Las kallim hakkab võtma vitamiine ning üldtugevdavaid vahendeid. Andke talle aega jalgadele tõusta nii otseses kui ülekantud tähenduses.

Ärge mingil juhul süüdistage meest, et lihtlabane nohu on tema jaoks terve tragöödia. See pole sugugi nii. Naised suhtuvad valusse palju emotsionaalsemalt. Mehed otsivad oma hädadest aga energiliselt väljapääsu, kusjuures nende tervenemist mõjutab suuresti miljöö. Katsed on näidanud, et mehe valulävi tõuseb järsult naise juuresolekul. Seetõttu olge sagedamini oma kallima lähedal ning ta paraneb kiiremini.