Tundi jõudes avastasin, et filmitähtede eeskuju järgivad ka mehed — lisaks ootuspärasele naiselikule seltskonnale, väänlesid mattidel neli väga isuäratavat tüüpi. Kõigi eelduste kohaselt oleksid nad pidanud olema kõrvalasuvas testosteroonist pulbitsevas jõusaalis ja tõstma raskeid kange.

Olin kindel, et need mehed nüüd küll naistest ei huvitu, ja liitusin trenniseltskonnaga, hoolimata kergest piinlikkustundest oma välja veninud dresside pärast. Spordiklubist väljudes sain teada, et vähemalt ühe mehega olin ma tema orientatsiooni määramisel mööda pannud — talle jalutas vastu pikkade blondide juuste lehvides tema pruut.

Alfaisaste taganemine

Järgmisel päeval lihasvalu käes piineldes hakkasin mõtlema, et kunagi tulevikutrendina välja kuulutatud metroseksuaalsusest on tänaseks saanud norm. Isegi Eestis, kus soorollid on pigem vanamoodsa malliga, tahavad mehed ühtäkki vähem “isased” olla.
Mehi näeb seal, kuhu nad varem jalga ei tõstnud: peotantsutrennis, vabatahtliku sotsiaaltöö raames suppi keetmas ja kodus pliidi taga uusi gurmeeretsepte katsetamas. Isegi Eesti meedias teevad nüüd ilma uued, teistmoodi mehed. Näiteks Lauri Pedaja, Martin Saar (pildil), Taavi Eelmaa ja Marten Kuningas. Samas tundub mulle, et mehed ei ole oma naiselikku külge avastades kuidagi nõrgemaks jäänud. Pigem vastupidi — nad lisavad oma oskuste ja hobide portfooliosse järjest uut ja mõistlikku kraami. See aga tõstab oluliselt nende elukvaliteeti.

Stiilsed tüübid põll ees

Enam ei arva keegi, et köögis on ruumi ainult naistele — enamik minu meessõpru võib tundide viisi jutustada oma saavutustest kokkamise rindel. Pühapäeva hommikul valminud šokolaadifondüü võib saavutusena trumbata üle võidu tennises ja lõõgastav spaapuhkus erutab rohkem kui higine jalgpallimatš.
Loe jaanuari Cosmost:
Kuum kiisu Nicole
.

• Sinu
särisev suhe
2010.

• Lõhu oma
seksirutiin
.

• Soeng, mis aitab sul karjääri teha.

• 95
hämmastavat fakti meestest
.
Uuele metromehele ei ole unistuste roaks enam aurav lihakäntsakas. Pigem tellib ta restoranis hõrgu salati ja eelistab õllele veini. Raamatupoes retseptiraamatuid sirvides märkan enda kõrval keskendunud nägudega igas vanuses härrasid. Üks mu vaaritamist armastav sõber väidab, et sibulat hakkides kaovad ta hingest stress ja peast muremõtted. “Pealegi ei arva ma, et ainult naine peab kõiki kodutöid tegema,” lisab ta kindlameelselt.
Olulised muutused on toimunud ka meeste suhtumises enda välimusse. Meie esivanemate arvamus, et piisab sellest, kui mees on ahvist vaid pisut kenam, pole enam aktuaalne. Kui aga 2002. aastal oli metromehe sümboliks Armani ülikonnas siledaks raseeritud rinnaga David Beckham, siis praegu väljendub eesliide “metro-” teistmoodi, maskuliinsemalt ja rahulikumalt. Roosad polosärgid ja piinlikult sätitud juuksed ei paku enam moeajakirjade toimetajatele pinget.

Kosmeetika meestele

Võluva välimuse saavutamiseks on tekkinud küllalt meetodeid, mis lasevad meestel tunda end mehelikuna ka poes kreemitestreid uurides. Igal kosmeetikafirmal on tekkinud spetsiaalne sari just tugevamale sugupoolele, mis laseb ilusatel poistel end süümepiinadeta veelgi ilusamaks teha.
Inglismaal on uueks hitt-tooteks kujunemas spetsiaalselt meestele mõeldud silmapliiatsid ja peitepulgad, mis tuunivad näolappi seda naiselikuks muutmata. Suurem osa mu meestuttavatest külastab regulaarselt kosmeetikut, massööri ja aeg-ajalt otsitakse kaunimat jumet ka solaariumist.
Samasugused tendentsid valitsevad meeste juustemoes. Millal sa viimati nägid siilipeaga meest? Ilmselt suhteliselt ammu. Pikemate juustega kompu leiad aga igast kontorist ja just teda vaatavad meeskolleegid veidi kadedalt.
Kohati on moemehed naistest isegi ette jõudnud. Võtame näiteks USA hetke kuumima fashion-blogi Street Etiquette (http://streetetiquette.com). See on moeblogi meestelt meestele, mis on kindlasti huvitav lugemine ka naistele.

Šopingumaias peika?!

Minu enda boyfriend veedab peole sättides peegli ees vähemalt sama palju aega kui mina. Meeste mood ei ole enam ammu vaid klassika ja spordiõivaste erinevate variantide pidev kordamine. Moodsa T-särgi eest ollakse nõus olulise peo eel välja käima sama palju, kui meie, naised, maksame seksika kleidi eest.
Kõige ekstreemsemad tüübid julgevad isegi kontsakingi jalga proovida, kuigi see trend jääb siiski poodiumite ja New Yorgi pööraste klubipidude raamidesse. Isegi šoppamises hakkavad mehed meile järele jõudma. Viimati Helsingi poode kammides hakkasin just mina esimesena puhkepausi nõudma — kaks kaasas olnud meessõpra ei ilmutanud hetkekski väsimust.

Über-mehelikkus on out

Lisaks enda välimuse tuunimisele muudavad uued metromehed ka maailma. Traditsiooniline ükskõiksus, isekus ja hambad ristis töörügamine pole enam ainus võimalik eluviis. Metrodele pole ükskõik, mis toimub kodutute loomadega, kas kliima soojeneb ja kas Aasia vabrikute töötajad saavad ikka õiglast tasu. Roheline ökokleeps muudab iga kauba vastuvõetavamaks — isegi õlleleti ees valikut tehes on see nüüd oluline.
Uue ajastu mehed muutuvad järjest julgemaks ka Eestis. Aastaid paha poisi imidžit arendanud Tanel Padar kõlab oma viimastes intervjuudes hoopis soojemalt. Ta tunnistab oma soovi elada maalähedasemalt, kiidab oma vanaema ja väidab, et ükski jook pole parem värskest piimast. Tundub, et ka Tanelit on nakatanud uuel ringil olev metropisik.

Murtud tabud

Uued tuuled on jõudnud isegi kõige suuremate tabudeni. Kui varem poleks ükski heteromees julgenud tunnistada, et on mõelnud seksist mehega, siis praegu on säärased eneseotsingud täiesti normaalsed. Mis siis, et vaid fantaasiate tasandil. Nagu ütles üks mu sõber: “Kust sa muidu tead, et sa pole gei, kui sa ei ole kordagi sellele isegi mõelnud?”
Ka suhtumine homoseksuaalsusesse on palju sallivam. Tallinna tuntuimas geiklubis Angel ei käi enam ammugi pidutsemas ainult need poisid, kellele meeldivad teised poisid. Mõnes asjas on mehed naistest isegi eesrindlikumad — nimelt sõpruses. Kui ma uurisin oma seltskonnas, kas mees ja naine võivad olla lihtsalt sõbrad, arvas enamik mehi, et muidugi võivad, tüdrukud jäid aga kahtlevale positsioonile.

Naine kui semu

Metromehe jaoks pole naine seksuaalobjekt, naine on inimene, kellel on huvitavad mõtted ja kes pakub isiksusena huvi. Olgu ilumeel ja seks kuitahes tähtsad — kõige põnevamaks metro-tendentsiks on siiski midagi muud. Mehed õpivad meilt ka tolerantsust ja soovi maailma parandada. Uus mees on emotsionaalne, julgeb olla tema ise ja näidata oma nõrkusi, mis muudab ta naiste silmis lihtsalt vastupandamatuks.
Kes ei tahaks endale peikat, kellega saab kõigest rääkida, vaadata koos romantilisi komöödiaid ja harjutada joogapoose. Mehest on saamas naise parim sõber, mitte veider võõras, kellest arusaamiseks pead aastaid suheteteemalisi eneseabiraamatuid tudeerima. Muidugi ei pruugi selline olukord meeldida nendele, kes peavad lugu sihikindlalt karjääriredelit pidi üles turnivatest firmajuhtidest ja eranditult munavalgest toituvatest kulturistidest. Kuid usun, et suurem osa meist võtavad metromuutused rõõmuga vastu.

cosmo_jaan_10
Eesti kuulsaimate metrokompude stiili kommenteerib moespetsialist ja Polhem PR esindaja Eestis Jaanika Terasmaa:

Kunstnik Martin Saar
Martin on pigem teksa ja T-särgi mees, ei saaks öelda, et ta on ülehoolitsetult avalikkuse ees figureerinud. Küll aga teab see mees, mis on peegel. Tal on pigem selline boheemlaslik-suvaline riietussõnum, mida aeg-ajalt vürtsitatakse vägilase nahktagiga.

Muusik Tanel Padar
Taneli stiil on igati väärikas, rõivastuselt teatavale lihtsusele kalduv ja n-ö tugevaid brände, nagu näiteks G-Stari eelistades. Mõningaid eksperimente lubab Tanel endale soengutega, üldiselt aga tuleb kiita tema igati Eesti rokkstaarile kohast välimust. Mida aasta edasi, seda paremaks ta visuaalselt ja stiililiselt läheb.

Stilist Antonio

Antonio on rõivaste valikul ootuspäraselt tubli, sest disainer peab trendide virvarrist välja filtreerima kõige lahedamad asjad. On ülimalt loomulik, et moevaldkonnas töötav inimene võtab uutmoodi asju lihtsamini omaks, olgu nendeks õlakott, nabani ulatuva V-kaelusega kardigan või hoopis katsetusterohke soeng. (Meeste)mood võikski olla veidi lõbus ja väljakutsuv.