Naistel tuleb aga ette libiidoprobleeme, liigset kuivust ja võimetust orgasmi saada.

Uuringu kohaselt on 43 protsendil naistest vanuses 18-65 mingisugune seksuaalne probleem, 39% mehi kogeb erektsioonihäireid.

Arstid hoiatavad, et ei maksa selliseid probleeme taandada üksnes ühele-kahele põhjusele, kirjutab Forbes.com. Asi pole sugugi mitte ainult suguelundite funktsioneerimises, vaid seksuaalsus väljendab ka kõike seda, kes me sotsiaalses, kultuurilises, emotsionaalses, vaimses ja psühholoogilises mõttes oleme.

Paljusid võib kohutada juba libiido languse diagnoosimine ja ravi. Tuleb valida ravimid, seksuaalteraapia või jooga.

Kõik see võib näida üpris hirmutav. Kuid paar lihtsat muudatust harjumustes võivad asjatundjate sõnul probleemi lahendada.

Esimene ja kõige tähtsam samm on kõrvaldada keha või vaimu blokeeringud — stress või vähene liikumine. Seksuaalne aktiivsus hõlmab kogu keha ja sellepärast on tähtis, et lihased, veresooned ja närvid oleksid oma parimas vormis.

Orgasm on midagi palju enamat kui vaid refleks. Leidke üles, mida teie keha vajab. Võib-olla polegi vaja midagi rohkemat kui käehoidmine või kallistus, sõnab arst.

Jooga

Iidne meditatsioon rahustab meeli ja tugevdab keha. Nii see kui teine tuleb füüsilisele naudingule üksnes kasuks, veelgi enam — need on otsustava tähtsusega.

On olemas joogaasendid, mis tugevdavad alakeha, selga ja vaagnat. Need harjutused on ülikasulikud, sest toovad seksuaalellu vaheldusrikkust ja paindlikkust. Ka hingamisharjutused võivad seksi paremaks muuta.

“Olin mitu aastat väga haige ja libiido oli nullilähedane,” räägib San Francisco joogatreener Jacquie Noelle Greaux, kes on kirjutanud raamatu “Parem seks jooga abil”. Ta töötas korraga kolmel kohal ja see tõi kaasa kroonilise väsimuse, mis tähendas ka seksiisu täielikku haihtumist.

Lõpuks taastas ta oma tahtmise seksida teistsuguse toitumise — jättes menüüst välja suhkrud ja töödeldud toidud — ning unikaalse joogastiili abil. See kujutab endast võrgutavate magamistuppa sobivate pooside ühendamist traditsiooniliste jooga venitusharjutustega.

Jäta stress ukse taha

Ängistus magamistoas võib seksi hävitada. Lisaks ebameeldivale eemalviibimistundele toodab stress hormoone, mis ei lase kehal lõdvestuda.

Proovi võimelda, teha joogat või hingamisharjutusi, et vähendada stressihormoonide hulka ja aeglustada südame löögisagedust. Voodisse mine alles siis, kui peas on üksnes meelad mõtted.

Mõtle ka armurohtudele

Paljud kultuurid on afrodisiaakumitele ammu ülistuslaulu laulnud. Arstide sõnul on tumeda šokolaadi või austrite ahmimise ainus oht lisanduv kaal — või seedehäired.

Kui võtad ravimeid…

Kui seksuaalelu kipub vaibuma seletamatul põhjusel, võtad äkki antidepressante? Need ja kõrge vererõhu ravimid võivad seksuaalelu maha jahutada.

Äkki oskab arst soovitada samaväärseid, kuid teistsuguste kõrvalmõjudega ravimeid.

Uuri ja katseta

Kunagi pole hilja katsetada, mis sind erutab. Arstide sõnul peaksid naised lubama endal nautida seda, mis neid tõesti rahuldab, mitte aga püüdma järgida mingeid eeskujusid.

Kasuks tuleb partneriga rääkimine oma eelistustest, sellest, mis ei meeldi ja mida tahaks proovida.

Väldi tähelepanu hajumist

Ületöötanuna ahvatleb paljusid hoopis televiisor, mitte kaaslane. Seksuaalelu võib kannatada ka harjumuse tõttu telerit vaadata või Internetis surfata.

Küsi oma kaaslaselt, millise seriaali on ta nõus teie suhte füüsilise poole elavdamise nimel ohvriks tooma. Ja siis tee nii, et ta tunneks: ohverdus oli seda väärt.

Ära suitseta

Võib-olla arvab mõni, et suitsetamine on seksikas, kuid nikotiin võib libiidole karuteene teha. Suitsetamine ahendab veresooni ja pärsib vere juurdevoolu nii peenisesse kui ka vagiinasse. See võib mängida rolli ka meeste erektsiooniprobleemides.

Treeni rohkem

Mõningate uuringute andmetel võib treening mõjutada seksuaalelu positiivselt. Harvardi ülikooli teadlaste 2003. aastal avaldatud uuring näitab, et neil meestel, kes käivad nädalas kolm korda jooksmas, on kolmandiku võrra madalam impotentsusrisk.

Aeroobsed harjutused, sealhulgas sörkjooks ja ujumine, on libiidole eriti kasulikud, kuna elavdavad vereringet.