Kõik naised omavad neid, kõik mehed tahavad neid (homod võibolla välja arvatud). Rindade katmine on kujunenud normiks ning nende paljastamine on kire- ja mässuakt või Janet Jacksoni puhul ka enesereklaam.

Miks need kaks lihast on nii lummavad?

Ühe teooria kohaselt suhtutakse rindadesse endiselt kui keelatud vilja, vaatamata sellele, et meie kultuur on rindadest üle ujutatud. Noored poised suurustavad senini sõprade ees, kui neil õnnestub kellegi rindu katsuda.

Naiserinnad on kujunenud seksisümboliks võibolla ka seepärast, et me kõnnime püsti, arvab üks ekspert. Sisuliselt tähendab see seda, et naised ei ahvatle potentsiaalset partnerit punsunud taguotsaga — nii nagu loomad. Mehed näevad naiste rindades suguküpsuse tunnust. Ja kui tüdruku rinnanibud on kõvad, viitab see seksuaalsele erutusele.

Marylyn Yalom, lääne ühiskonnas valitseva rindade kultuuri teemalise traktaadi “A History of the Breast” autor, ütleb, et paleoliitikumi ajal kujutasid suurerinnalised naisekujud imetavaid jumalannasid ja nende läbi viljakust, renessansi ajal aga kaotasid rinnad lääne kultuuris oma pühaduse ning omandasid erootilise tähenduse. Sealtpeale on rindade ajalugu olnud värvikas.

Kreeka mütoloogias andis jumalanna Hera rinnapiima joomine surematuse. Zeus asetas magava naise rinnale oma poja Herculese, Hera aga vihastas üles ärgates nii, et paiskas lapse sellise jõuga rinnast eemale, et rinnapiim lajatas üle terve taeva ja tekkis Linnutee. Milline muu kehaosa suudaks midagi sellist?

Esimene rinnahoidja sündis väidetavalt 2500 aastat e.ma. Kreetal, kus naised kandsid rõivaid oma paljasta rindade tõstmiseks — midagi tänapäeva kergitava rinnahoidja sarnast. Aastaid hiljem lähenesid vanad roomlased ja kreeklased asjale vastupidiselt ning tõmbasid kehale rihmad, et rindade suurust vähendada (spordirinnahoidja eelkäija?).

Õunast arbuusini

Jumalanna Aphrodite ajal umbes neli sajandit enne Kristuse sündimist oli ideaalse kujuga rind õunasuurune. Renessanssiaja külluse tingimustes läksid moodi lopsakamad naised ning suured rinnad muutusid tõeliseks moehulluseks.

Prantsuse kuninga Henry II naine Catherine de Medici leiutas 1550tel maailma esimese terasest korseti. 1850tel läksid korsetid moest, aga tulid sajandi lõpupoole jälle moodi tagasi, olles valmistatud kangast ja vaalaluudest ning andes naisetele 33-sentimeetrise siplegapiha.

Kuninganna Victoria ajal hakati lopsakaid rindu peitma ning naised suruti korsettidesse ja kõrge kaelusega kleitidesse.

Kino algusaegadel lamestasid naised oma rindu, et näha mehelikumad välja. Näitlejanna Louise Brooks kinnistas saleda ja poisiliku figuuri ihaluse. Esimene rinnahoidja patent anti välja 1913. aastal.

1943. aastal kavandas Howard Hughes Jane Russellile ainulaadse konsoolrinnahoidja, mida ta kandis filmis “The Outlaw”.

1950te majandustõusu ajal muutusid suured rinnad jälle ideaaliks. Jane Mansfield kindlustas oma rinnad väidetavalt rohkem kui miljonile dollarile.

1953. aastal jõudis ajaleheputkadesse esimene “Playboy” number ning rinnad kindlustasid endale koha ajakirjades. 1960te märksõnad olid väike ja ilus, see oli naisliikumise ning rinnahoidjate põletamise ajajärk. (Kummalise kokkulangevuse tõttu tehti esimene rindade suurendamise operatsioon 1962. aastal) 1976. aastal kaunistas Farrah Fawcett-Majorsi kuulus “nibupilt” iga teismelise poisi magamistoaseina. 1983. aastal tuli turule The Hooters restoranikett, muutes rinnad pererestorani sõbralikuks.

Madonna torpeedorinnad lõid laineid 1990. aastal tema kuulsa Blonde Ambition turnee ajal.

Gwen Jacobs võitis 1991. aastal Ontario naistele kätte õiguse käia ringi rinnahoidjata. Keegi seda õigust ei kasuta, aga kena on teada, et see on olemas.

1999. aastal lasi Pamela Anderson oma rinnaproteesid eemaldada.
2004. aastal paljastas Janet Jackson populaarse spordiürituse ajal oma rinna, põhjustades üleriigilise skandaali.

Nii nagu rindade suurus on sajandite jooksul kõikunud ühest äärmusest teise, nii on ka nende tähendus — headest toitjatest kiusatust tekitavate seksisümboliteni. Yalom võttis selle kokku alljärgnevalt: “Beebid näevad neis toitu. Mehed näevad seksi. Arstid näevad haigust. Äriinimesed näevad dollarimärki.”