Siin on esitatud vaid kümme neist paljudest pöörastest faktidest, mida sperma kohta võiks teada.

1. Kõik spermatosoidid pole võrdsed: Kuigi meestele meeldiks mõelda, et neil on miljonid täiuslikud väikemehed, on paljud spermatosoidid paraku deformeerunud. Mõnel on kaks pead, mõnel kaks saba, mõne saba on liiga väändunud, mõne pea on liiga suur või liiga väike jne.

2. Spermatosoidid on töökad: Tõsi, mitte küll päris kõik spermatosoidid. Kuid kõigi nende seast, kes oskavad munarakuni jõudmiseks ujuda piisavalt sirgelt, suudab vaid üks õnneseen pressida end munaraku sisse ja selle ka viljastada (kuigi mõnikord on õnneseeni rohkem kui üks. Tulemuseks kaksikud, kolmikud, nelikud…).

3. “Spermatosoid” ja “seemnerakk” pole sünonüümid: Paljud inimesed kasutavad mõlemat mõistet vaheldumisi, aga tegemist pole sama asjaga. Seemnerakud on vaid üks osa spermast. Seemnevedelik sisaldab teiste ensüümide seas ka fruktoosi ja proteolüüte, mis spermal liikuda aitavad.

4. Šansid pole kiita: Keskmine seemnepurse sisaldab 200 miljonit spermatosoidi. Konkurents on igatahes kõva!

5. Sperma ei pea munaraku viljastamiseks isegi liikuma: See väide on tegelikult vaid osaliselt tõsi. Loomulikul teel viljastamiseks peab sperma mõistagi suutma ujuda, et munarakku tungida, aga in vitro viljastamise käigus süstitakse sperma otse munarakku, mis muudab spermatosoidi liikumisvõime ebaoluliseks.

6. Nad ei tea alati, kuhu lähevad: Ainult umbes pooled spermatosoidid jõuavad seemnepurske järel munarakuni. Ülejäänud ujuvad lihtsalt ringiratast.

7. Munad tuleb jahedas hoida: Mehe kehas tervete spermatosoidide säilitamiseks peavad munandid püsima jahedamad kui ülejäänud keha. Keskmiselt on munandid kehatemperatuurist seitse kraadi külmemad. Munandid tasuks igal võimalusel liigsest kuumusest eemal hoida. Seepärast ongi laste saamiseks parem kanda boksereid kui lühikesi aluspükse!

8. Meeste ja naiste sugurakkude tootmisprotsess erineb tugevalt: Naistel on sündides olemas kõik emasugurakud ja elu jooksul neid juurde ei teki. Mehed aga tekitavad pidevalt uut spermat. Ühe spermaraku täielikuks arenguks kulub umbes kaks kuud.

9. Toitumine mängib suurt rolli sperma maitse määramisel: Härrased, kui teile meeldib saada suuseksi, siis tehke teene nii endale kui ka oma partnerile — käige regulaarselt trennis ning sööge piisavalt puu- ja juurvilju. See on kasulik teile, sest sperma tervis paraneb, ning kasulik teie partnerile, sest ka sperma maitse paraneb. Suurel hulgal punase liha, piimatoodete, küüslaugu ja kohvi tarbimine viib aga sperma maitse kõvasti alla.

10. Spermatosoide on mõlemast soost: Jah, olemas on nii mees- kui naissoost spermatosoidid. Meessoost sperma on tavaliselt kiirem, aga naissoost sperma jällegi vastupidavam, nii et spermavaheline sugude võitlus on kokkuvõttes viigis.