Meenutame kas või klassikaks saanud teleklippi, kus noor mees tiirutab poes vinguva lapsega, kes topib ostukorvi kõiksugu arusaamatuid asju ning röögib selle kõige juures nagu siga aia vahel. Selle mürgli peale ilmub ekraanile suur kiri, et mõistlikum oleks olnud kondoomi kasutada… Iseenesest küüniline klipp, kuid tõsi ta on, et kondoomita seks võib rikkuda terve elu. Kujutlege aastalõpupidu või kena naistepäeva tähistamist kontoris, mis lõpeb assistendiga kusagil hotellitoas mürades. Oleks ju masendav, kui mingist kirglikust üheöösuhtest saaks alguse uus inimene. Mitte sellepärast, et assistent oleks ebameeldiv inimene, pigem vastupidi.

MÄNGI PAREM VENE RULETTI

Laps on põhimõtteliselt siiski väärtus. Kuid ilma kondoomita võib saada ka palju ebameeldivaid haigusi. Millest mõned on nii ebameeldivad, et on lausa ravimatud. Eesti Vabariigis on kurb fakt see, et ilma kondoomita seksides on sul 60% võimalus omandada mõni tõbi. Lihtsalt väike võrdlus: Vene ruletti mängides on vaid 16,7% võimalus, et endale kuuli pähe lased.

Kondoom aitab ära hoida peamisi sugulisel teel levivaid haigusi. Niisama pilku peale heites ei ole tavaliselt võimalik tuvastada, kas inimene kannab mõnda suguhaigust või mitte. Pealegi on suguhaigustel pikk peiteperiood. Pealegi jagunevad sugulisel teel levivad haigused kahte liiki: ühed, mis löövad välja naistel, ja teised, mis löövad välja meestel, nii et inimene võib olla haigusekandja ise seda teadmata.

ILUSA NIMEGA EBAMEELDIVUSED

Nagu juba mainitud, on enamiku haiguste peiteperiood kuni kuu. HIV-l veidi rohkem, kuni kaksteist nädalat. Peale HIV, mis ei ole mitte haigus, vaid ravimatu viirus, millest areneb immuunsüsteemi pärssiv AIDS, on tuntumateks suguhaigusteks ning omalaadseks Eesti ekspordiartikliteks süüfilis, gonörröa ehk maakeeli tripper ning klamüüdia. Lisaks veel B- ja C-hepatiit ehk kollatõve ühed alaliigid, genitaalherpes, papilloomviirus, trihhomonoos, seennakkused ja muud jamad.

HIVst ja AIDSist on kõik kuulnud. Üllatusena tuleb vast see, et meil on HIV-positiivseid inimesi suhtarvuna kõige rohkem Euroopas, üle kolme korra rohkem kui Venemaal ja kümneid kordi rohkem kui Skandinaavias. Ning mis kõige hullem, viirusekandjad ei ole mitte ainult narkomaanid, vaid ka ilusad eesti tüdrukud trendikates ööklubides.

KUIDAS RAVIDA?

Süüfilist, gonörröad, klamüüdiat ja trihhomonoosi saab ravida väga lihtsalt, nädal aega antibiootikume süües või end ühes teatud kohast kreemitades. Samas — kui kahtlustad endal mingit kurja haigust või saadab WCs käiku kõrvetav valu, nii et vaevahigi otsa ees, ei ole ravimite hankimine üldse nii lihtne, sest tegemist on retseptirohtudega. Retsepte kirjutab välja aga arst ning eriarsti juurde on järjekord üldjuhul pikk. Muidugi võib minna ka tasulise eraarsti juurde ning küllap hädas inimene seda teebki, hoolimata krõbedast hinnast.

Kuid sellega ei ole veel katsumused lõppenud. Kõigepealt peab vastama hulgale ebameeldivatele küsimustele ning andma proove. Näiteks lükatakse pikk tikk, mille otsas vatitups, sügavale peeniseavast sisse. Kui tegemist on tugeva põletikuga, siis jääb see põrgupiina meenutav tunne eluks ajaks meelde. Ning siis läheb veel umbes nädal, kuni tulevad vastused ja sa end ravima saad hakata. Ning isegi terveks saades ei saa sa olla kindel oma partneris. Järelikult on nii kehale kui ka vaimule tervislikum kasutada kondoomi.

KÕVAL MEHEL ON VÄLJA MINNES KONDOOM TASKUS

Paljude meeste jaoks on aga kondoomi ostmine tänapäevalgi häbiasi. Kaitsekummi ostmist ei tasu kindlasti pidada häbiväärseks, sest müüja jaoks oled sa vaid järjekordne klient.

Samas pelgavad paljud, et kondoom rikub spontaanse vahekorra. Jah, filmides oleme kõik näinud, kuidas peolt korterisse saabuv äsja tutvunud paarike juba esikus teineteiselt kirglikult riideid riibub ja pea ees, voodisse hüppab. Kuid filmis jäetakse võimalik peiteperiood alati vahele…

Mõned arvavad ka, et kondoomi kaasaskandmine võib partneri viia valede järeldusteni. Kuid mõtle nii, et kui sa juba välja lantima lähed, siis miks peatuda poolel teel. Mehena peaksid teadma, et hea lant ei lõppe mitte poolpiinliku telefoninumbrite vahetusega takso uksel, vaid mõnusa teineteise leidmisega linade vahel.

Nii et jäta meelde: kui lähed võõraga voodisse, kasuta kondoomi. See on kõige kindlam ja odavam viis elada täisväärtuslikku elu!

Täispikka versiooni loe jaanuari Playboyst!