Hormoonidel on naiste seksuaalsusele palju suurem mõju, kui mehed aimavad. Naise hormoonide üles-alla kõikumised ning naise emotsionaalse seisundi tsüklilisus võivad mõjutada tema huvi seksi vastu. Üheks illustreerivaks näiteks võib tuua selle, et ovulatsiooni ajal tõmbab naisi rohkem agressiivsete (alfa) meeste poole ning muul ajal hindavad nad lahkemaid, õrnemaid ja hoidvamaid (beeta) mehi.

See võib tuleneda loomulikust tsüklist, mille evolutsioonilised juured peituvad naiste vajaduses saada lapsi, kes on ellujäämiseks piisavalt tugevad; ning leida mees, kelle armastus ja kaitsevõime aitaks lastel elus hakkama saada. Selge see, et tegu pole teadlike valikutega ning naised suudavad neid alateadlikke impulsse maha suruda, kuid mehed peavad aru saama, et naine, keda nad päevast päeva elutoas ja magamistoas näevad, ei pruugi olla üks ja seesama naine. Ning see naine ei taha iga päev ühte ja sama meest. Ta vajadused, tunded ja mõtted erinevad sõltuvalt tsüklist.
Tähtis on teada ka seda, et tema vahelduv vajadus alfamehe ning beetamehe järele ei tähenda, et ta tahab kahte meest. Aga see võib tähendada seda, et sa pead tema hormoonide rütmiga kohanema ning suutma olla nii alfa kui beeta. Seda teevad Kangelased, kes teavad, kuidas häälestuda oma naiste järgi nii emotsionaalselt kui füüsiliselt. Ühel õhtul, kui te hilja kinost tulete, võib ta vajada sind kui kaitsjat, ning järgmisel päeval võib ta otsida sinus hoolitsevat meest, kes teda kaissu võtab ja temaga räägib. Tunnetest ja nii. Pole ime, et mehed naiste maailmas nii eksinud on.

Uuringud on näidanud, et mehed on naiste ovulatsioonist teadlikud, kasvõi alateadlikult. Ajakirjas Evolution & Human Behavior (Evolutsioon & Inimkäitumine) avaldati uurimus, milles vaadeldi stripiklubides 5300 sületantsu eest saadud jootraha. Postitantsijad pidasid oma menstruaaltsükli, tööaja ning jootraha kohta graafikut ning selgus, et ovulatsiooni ajal teenisid nad tavalisest 80 protsenti rohkem jootraha. Väikseim jootraha anti menstruatsiooni ajal. Ja selgus üks eriti huvitav tõsiasi: rasedusvastaseid ravimeid võtvate naiste puhul tsüklimuutused jootraha suuruses muutusi kaasa ei toonud. (Rasedusvastaseid ravimeid võtvatel naistel ovulatsiooni ei toimu ning neil pole hormonaalses tasemes suuri muutusi.) Tundub, et naised pole ainsad, keda ovulatsioonist tulenevad hormonaalsed muutused mõjutavad.

Pole vahet, kas mehed tajusid alateadlikult naiste ovulatsiooni või kas see pani naisi tegema liigutusi, mis suuremat jootraha sisse tõi, tegelikkuses toimub pinna all palju enamat, kui esmapilgul paistab. Paljud paarid ütlevad, et ovulatsiooni ajal on nende sekselu palju intensiivsem, kuid see ei tähenda, et naised vaid sel ajal erutust tunnevad. Erinevalt teistest primaatidest pole inimestel „jooksuaega“ ning paljud naised on tsükli igas etapis, kaasa arvatud päevade ajal, võrdsel määral himurad. Äramärkimist vajab küll see, et paljud naised, kuid kaugeltki mitte kõik, kogevad menopausiga kaasnevate hormonaalsete muutuste tõttu seksihuvi langust. Hea on aga see, et (eeldusel, et nad võtavad midagi ette vaginaalse kuivuse vastu, ja siin on abi östrogeenist) naised naudivad seksi võrdselt nii enne kui pärast menopausi. Võib-olla on vaja vaid veidi pikemat eelmängu.

Teine oluline hormoon on testosteroon. Ja nagu eelpool öeldud sai, pole see vaid meeste pärusmaa. Tegelikkuses on testosteroon nii meeste kui naiste seksuaalse iha mootor, kuid meestel on seda keskmiselt 10 kuni 100 korda rohkem kui naistel.

Meeste aju seksikeskus (mis asub hüpotalamuses) on kaks korda suurem kui naistel ning, tõepoolest, enamus mehi mõtleb seksile naistest umbes kuus korda sagedamini. Koomik Billy Crystal on kunagi öelnud: “Naistel on seksiks vaja põhjust. Meestel vaid kohta.” Ja kuigi meestel on üldjuhul suurem seksuaaltung, pole sugugi tegemist universaalse reegliga. On palju paare, kus naise sugutung on partneriga võrreldes võrdne või suurem — ja selleski pole midagi ebanormaalset.

Meeste ajus on seksi- ja nägemiskeskused väga lähestikku, sel põhjusel ka erutab mehi ainuüksi naise nägemine. Naistele meeldivad kenad mehed, kuid mehe välimus ei pruugi naise huvis tema vastu olulist rolli mängida.

Meeste testosteroonitase on kõrgeim noorukieas ja nooruses, mis tähendab, et selles vanuses on meeste huvi seksi vastu ka kõige suurem. Naiste huvi seksi vastu jõuab kõrgpunkti alles kolmekümnendates eluaastates, tuues sellega pikaajalistesse suhetesse mitmeid huvitavaid väljakutseid ja võimalusi. Meeste ja naiste huvi seksi vastu on kõige sarnasem neljakümnendates ja viiekümnendates aastates.