Need kirjeldused on ebaharilikud mitte üksnes oma sügavuse ja täpsuse poolest, vaid ka elujaatava ja vägagi poeetilise suhtumine tõttu naiselikku seksuaalsusesse.

Milleks need tekstid? Mis kasu neist on? Eelkõige võiks üritada nendes iseennast ära tunda. Seejärel aga mõista, et seksuaalsus areneb koos eluga ning et täisväärtuslikul õnnelikul seksil ei ole piire.

16 - 25 Romantism

See on seksuaalsusesse astumise aeg. Tütarlaps üritab teada saada, milliseks kujuneb see sfäär tema tulevikus. Igal kohtumisel loodab ta paremini tundma õppida oma emotsioone ja aistinguid, avastada oma isiklik seksuaalsuse potentsiaal. Seda perioodi saadavad veel lapse ja nooruki kogemused ning tema psüühikas tegutsevad ikka veel endised kaitsemehhanismid. Seetõttu otsivad noored naised kaitstuse tunnet võrdselt seiklusihaga.

Selle vanuse tähtsaim iseärasus on romantism. Seega on võtmeks antud perioodil ühelt poolt tunda saada kirge ja avastada enda jaoks oma võimalused, teisalt aga lõputu kauni printsi ootus, unistus usaldusväärsest ja armastavast mehest, kes on võimeline äratama seksuaalsuse.

Pimedamal poolel on raev, rõhutus, protest.

Seksuaalne kogemus on sageli seotud teatud ärevusega, tundega, et naist on haaranud „mingid jõud", milliseid on väga keeruline kontrolli all hoida. 16-25-aastane naine tunnetab, et on oskamatu, samas on ta saamatu ja vapper korraga. See võib temas äratada teatava protesti - emalt saadud kasvatuse vastu, kaasaegse ühiskonna vastu, kus suhtutakse seksi kui „kergesse ja lihtsasse", lõpuks iseenda ja oma võimetuse vastu ületada sisemisi vastuolusid.

Helgemal poolel on soov olla ahvatlev, enesehinnangu kasv, oskus oodata.

See on avastuste aeg. Avastatakse oma veetlusvõime ning eriline oskus end kehtestada, tänu millele kasvab enesehinnang. Just see aitab leppida oma sellele eale sobiva kaaslase ootuse vajadusega.

  1. - 38 Loomingulisus

See on emotsioonide loomuliku stabiliseerumise periood. Naine tunneb juba oma keha ja teab, mida on vaja teha, et temaga harmoonias olla. Talle on tuttavad sügavad elamused ning ta tahab oma seksuaalsusesse lisada loomingulisust - avada end partnerile, anduda oma tunnetele... Pärast 35-t võib kurikuulsa „bioloogilise kella" tunnetamine viia üliseksuaalsuseni, eesmärgiks laps. Kui eelmine etapp on möödunud ilma eriliste hingeliste traumadeta ja ebaõnnestunud suheteta, naudib naine nüüd täiel rinnal oma vabadust olla ise ja järgida vaid oma soove.

Pimedamal poolel ja rahuldamatus ja kannatamatus.

Kui ootused pole täitunud, võib rahuldamatuse tunne anda kõigele, mis on seotud seksuaalsusega, kibeduse maigu. Kui aga kohtumised partneriga on harmoonilised ja viljakad, avaneb naine tõeliselt. Ent kui tema seksuaalelu ei leia kindlat ja täpset suunda, täidab frustratsioon kogu tema sisemaailma ning värvib selle närviliseks ja kannatamatuks.

Helgemal poolel on julgus ja otsustavus.

30-aastaselt võib lihtsalt koondada oma sisemised jõud, suunata need eesmärkide saavutamiseks ning hoida end valitud kursil. See otsustavus annab naisele võimaluse tegutseda ja nõuda seda, mida ta ihaldab. See on eriline viis allutada reaalsus sellele, mis on talle hädavajalik enam-vähem rõõmsaks ja muretuks eluks.

38 - 47 Tundelisus

40-ndatesse jõudmine on omamoodi tõehetke aeg. On tarvis täpselt teadvustada, mis suhe on naisel oma keha ja ihadega. Emaduse hooled taanduvad, avades uuesti tee kirgedele ja naudingule - või siis uutele hirmudele. Seda perioodi iseloomustab soov üle vaadata ja ümber hinnata oma naiselikkuse identiteet.

Nüüdseks on enamasti saavutatud harmoonia oma isikliku kehaga, sõltumata seejuures välistest teguritest, mida üritatakse naisele peale suruda. Tekib sisemine rahu, süveneb enesekindlus. Uuringud näitavad, et paljud naised saavutavad just selles eas orgasmi. Läheduse hetkedel kuulatab naine eelkõige ennast. Appi tuleb siin ka looduslik mehhanism, mis lubab nõrgendada kontrolli ning jääda harmooniasse iseendaga. Avastanud endas selle võime ning tundes sellest rõõmu, omandab naine kindluse, mis lubab tal oma seksuaalsust täiuslikult nautida.

Pimedamal poolel on ärrituvus, nukrus, iha langus.

Sellel perioodil võib endast teada anda juba lähenev menopaus. Tulevase vanaduse signaalideks on närvilisus, vaginaalne kuivus, libiido alanemine, tsükli häired... Need võivad seksielu raskendada, tekitades kurbust, nostalgiat, rõhutust. Paljud naised kahetsevad, et on „käest lasknud peamise", et ei jõudnud tundma õppida rahuldust, nüüd on aga juba hilja. Võimalik on teatav iha vähenemine.

Helgemal poolel on rõõm, vaimne avanemine, innustus.

Need aastad võivad endaga kaasa tuua ka suuri avastusi. Naised ei taha enam suhtuda rahuldusse kui melodraamasse. Nad püüdlevad sellise rahulduse poole, mis oleks kui „ood rõõmule". Nad tahavad proovida uut ja teevad seda ilma süüd tundmata. Ka soovivad nad siduda seksuaalsust vaimsete väärtustega. Need naised mõtisklevad sageli seostest armastuse, seksi ja selle vahel, mida me nimetame elu energiaks...

    1. Tähenduste otsimine

Need on olulised neli aastat, mis määravad naise jõudmise 50-ndatesse. Üleskerkivad küsimused peavad siin saama lahendatud. Aeg ei oota, seetõttu tuleb selgeks saada oma suhe naudingutega. See võib anda impulsi järgnevateks aastateks, ärgitades pöörduma iseendasse, analüüsima sügavalt ja ausalt oma minevikku. Kokkuvõtteid tehes läbib naine kolm olulist etappi. Kõigepealt tekib soov uuesti läbi elada neid emotsioone, mis tal olid. Toetudes möödunud teekonnale tahab ta end sellest lahti tõugata ja edasi liikuda, võttes vastu oma oleviku... ja tuleviku. Seejärel tulevad küsimused paariselu kohta. Need, kes tegid panuse pereelule, tahtsid sellest rõõmu ja rahulolu saada (ja ei saanud seda mitte alati). Nüüd tuleb asuda tugevdama juba olemasolevaid suhteid või siis need uuesti üle vaadata. Mitte tingimata selleks, et lahkuda teineteisest, vaid selleks, et anda suhtele uus tähendus. Ning lõpuks pöördub naine 50-ndate lävel uuesti oma naiselikkuse ja seksuaalsuse otsinguile. See on enesetunnetamise sügavalt sisemine teekond, mis on paljuski sarnane naise eelmiste intellektuaalsete ja vaimsete otsingutega - ta tunneb, et peab teadvustama oma kuuluvust naiste maailma.

Pimedamal poolel on kurbuse ja joovastuse vaheldumine.

Sel perioodil haarab naist lainetena hirm vananemise ees. Mõned hakkavad selletõttu pidama oma keha veetlusest ilmajäetuks. See võib aga põhjustada iha kadumist, mis üsna sümboolselt asendub sotsiaalsete sidemete laiendamisega - naised muutuvad aktiivsemateks, astuvad ühingutesse, arendavad loomingulisi võimeid. Selline keeldumine seksuaalsusest võib kauaks ajaks kinnistuda.

Helgemal poolel on tõusev seksuaalsus.

Elanud läbi nostalgia mineviku suhtes, võib naine äkki tunnetada enneolematut elujanu. See tunnete palang vapustab tema partnerit, pannes teda ihaldama naist endisest tugevamini. See on õndsus, mis tõotab kahele õnnelikke hetki tulevikus...

    1. Vaheldused

Kui selle perioodi seksuaalsust peaks ühe sõnaga iseloomustama, siis on kõige täpsem selleks: „uuesti". Et aga täielikult läbi elada ja tunnetada seda elustavat „uuesti", peab arvesse võtma mõningaid sellele eale iseloomulikke jooni. Kui esimesed menopausi tundemärgid andsid endast märku juba 45-aastastele, siis pärast 50 tabab naist nii psühholoogilises kui füsioloogilises mõttes tõeline torm. Keha muutub, alaneb libiido, lõpevad päevad, pidevalt vaheldub meeleolu. Paljud arvavad, et see ongi naudingute lõpp. Samas teavad paljud - ja neid on tänapäeval üha enam - , et koos menopausiga ei lõpe seksuaalsus. Toimub teatud sisemine heitlus hormonaalsete muudatustega. Naised, kes seisavad vastu ajale, võideldes oma naudingute eest, võidavad alati. Neid juhib ja innustab elujanu. Just see annab õiguse näha tulevikku rõõmsana. Ja kuigi menopaus toob endaga alati kaasa hirmu vananemise ees, siis olevikus elavad need naised läbi kogu erootiliste naudingute spektri, mis on eredam kui enne, sest nüüd ei pea enam midagi tõestama - ei endale, ei partnerile, ei kellelegi. Milline ka poleks minevik olnud, ärkab nüüd huvi seksi eksperimentide vastu. Avastatakse taas möödunud aistingud ja otsitakse uusi. Nüüd pöördutakse oma keha ja oma võimaluste poole selleks, et tunda naudingute sügavust. Enam ei püüta välja näha noorukestena ega usuta, et keha on sama, mis 20-aastaselt. Nüüd on olulised emotsioonid, mis suudavad kõrgustesse tõsta. Ja naised teavad, et võivad seda nautida tänu oma kehale.

Pimedamal poolel on hirm, üksindus, depressioon.

On naisi, kes soovivad rahuldust saada, olles samal ajal veendunud, et nende keha pole selleks enam võimeline. Neid haarab kurbus, mille järel tulevad hirmu ja üksinduse tunded. Need aga võivad põhjustada depressiooni, paiguti väga sügavat. See aga omakorda kustutabki iha. Väljuda sellest olukorrast ning tagasi saada isu kehaliste naudingute järele võib üksnes tõsise sisemise töö abil. Kust need hirmud ja üksindus tulevad? Aga suutmatusest võtta end sellisena, nagu ollakse, oskamatusest saada rahuldust teisiti kui üksinduses...

Helgemal poolel on hingeline selgus, elu täiuse tunnetamine, vabanemine.

Kui eelmine periood läbiti edukalt, siis need aastad on täidetud hingelise selguse, elu täiuse ja vabaduse tunnetamisega. Esimene neist annab täiusliku füüsilise tunnetuse oma terviklikkusest - ja see on alus, millel püsib kõik ülejäänu. Kui naine suhtub oma kehasse lihtsalt ja loomulikult, siis keha vastab talle samaga. Sama lihtsalt ja vabalt saabub seksuaalne õitseng. Kuid vaid juhul, kui naine on hüvasti jätnud noorusega ja õppinud rahulikumalt suhtuma oma olevikku. Siis võib ta tunda enesekindlust ja täit elujõudu.

55+ Täitumus

Oleks rumal rääkida, et 65-aastase naise keha ei ole talle mingi probleem. Ometi jääb iha siingi elustavaks allikaks. Ja kui sel on võimalus end väljendada, siis võib ta tuua ootamatuid rõõme - menopausijärgseid orgasme. Seksuaalne energia ja need hetked on keskendunud rahulduse saamisele. Seksuaalsus pole enam suhete eesmärk ega keeruliste psühholoogiliste mängude tallermaa iseenda või partneriga.

Pimedamal poolel on depressioon, üksindus, ükskõiksus.

Kui elu jätab südamesse ja kehale parandamatuid haavu, võib depressioon naise täielikult endasse haarata. Seksuaalsus saadetakse arhiivi. Ning isegi mõte sellele, et miski on veel võimalik, näib kohatu. See depressiooni erivorm haarab keha ning laseb näha seal vaid kaotusi. Tulemuseks on ükskõiksus, elust eemaldumine, tegevusetus, emotsioonide puudumine.

Helgemal poolel on hingelisus, vabadus, elurõõm ja tasakaal.

Hoolitseda oma keha eest, olla avatud oma seksuaalsusele, lubada endale seda rõõmu, tähendab elada... Kõik see võib anda naisele tohutu enesekindluse, milles kirg ei ole mitte üldsegi viimasel kohal. Tänu sellele püüab naine paremini mõista, kes ta on ja milline on tema koht maailmas....


Allikas: Psihhologija, august, 2012