Küsitlus viidi läbi Oregoni ülikoolis 434 noore heteroseksuaalse paari seas vanuses 18-25. Rahvaterviseuurijad Jocelyn Warren ja Marie Harvey järeldasid sellest, et paljud noored hindavad oma väljavalitu riskikäitumist valesti. Kui üks partneritest arvas, et nad on kaasaga ühel nõul selles osas, et voodirõõme nauditakse vaid teineteisega, ei olnud teine partner sugugi kindel, et selline kokkulepe on tehtud. Teineteisest mööda rääkimine tundub noorpaaride puhul olevat vägagi tavaline.

Eelnevad uuringud on näidanud, et pikka aega koos olnud paarid ei kasuta iga vahekorra ajal kondoome, sest partnerid usaldavad teineteist ega pelga suguhaigusi. Paraku selgus, et isegi nende paaride hulgas, kes nõustusid ühiselt, et voodit jagatakse ainult oma partneriga, oli 30%-l paaridest vähemalt üks partneritest teinud ühe või mitu kõrvalehüpet.

Uuringus küsitleti nii abielus kui ka vabaabielus paare. Kummalisel kombel oli truuduseküsimus kindlamalt paigas inimestel, kel lapsi veel ei olnud. Ning abielupaaridel polnud monogaamia osas kindlamat kokkulepet kui vabaabielupaaridel. Seega ei määra lapsed ega abieluvanne truuduse osas mitte midagi.

Harvey sõnul on selliste möödarääkimiste tõttu noorte tervis tõsises ohus. Ta soovitab noorsootöötajatel ning arstidel teismeliste ja värskelt täiskasvanuikka astunud noortega vestelda ning soovitada neil kasutada kondoomi ka siis, kui partner väidab end olevat 100% truu.

Allikas: Sciencedaily