Selliste küsimuste arutamine võib tekitada piinlikkust, aga paljud naised on kogenud sama, eriti pärast mitme lapse sünnitamist. Teie arst ei ole sellisest küsimusest üllatunud, seega tasub seda temaga arutada.

Te ütlete, et teil on piinlik astuda seksuaalvahekorda, kuna te tundute endale olevat lõtv. Kas seda on teile öelnud partner või jõudsite te sellele järeldusele ise, pigistades või üritades pigistada näppe, kui te torkasite need tuppe? Võibolla jõudsite sellele järeldusele tampooni paigaldades?

Sünnitamine võib muuta inimese keha ja tema käitumist seksi ajal. Aegajalt on vaja teha korrektsioone, näiteks muuta asendit või ootusi või kasutada niisutavaid vahendeid. Kõnelge partneriga, kuigi see võib olla piinlik või raske. Sellised ootamatud muutused kuuluvad elu juurde.

Kas teil on probleeme uriinipidamisega? Naised, kes arvavad, et nende tupp on välja veninud, tunnevad sageli, et ei suuda uriini kinni pidada, eriti kui nad naeravad, aevastavad või köhivad.

Kegeli harjutused aitavad tugevdada tupelihaseid ning intensiivistada seksi (intensiivsem orgasm), muutes need lihased tugevamaks ja elastsemaks, ka aitavad need tõsta põie toonust, nii et uriin enam ei leki. Need harjutused ei tee teie tuppe väiksemaks, aga nad muudavad selle avause tihedamaks.

Kuidas Kegeli harjutusi teha:

* Tõmmake urineerides lihased kokku, et peatada uriinivool mõneks sekundiks. Siis lõdvestage lihased ja laske uriinil voolata.

* Kui te tahate kontrollida, kas te kasutate õigeid lihaseid, torgake tuppe sõrm või kaks ning pingutage lihaseid. Kui te tunnete pigistust sõrmede ümber (isegi kui see on kerge), siis olete õiged lihased üles leidnud.

* Korrake Kegeli harjutusi kuni kümme korda päevas, kümme korda korraga.

* Edasimineku märkamiseks võib kuluda 8 — 10 nädalat, aga see ei jää tulemata. Nii nagu mistahes harjutuse puhul, kulub mõju avaldumiseks aega.

Kui te sooritate Kegeli harjutusi entusiastlikult ning regulaarselt, aga tulemusi ei järgne, siis pidage nõu arstiga ja laske temal soovitada meetodeid vaagnapõhja lihaste tugevdamiseks.

Tupekuulid Abi võib olla ka seksipoodides ja apteegis müügis olevatest tupekuulikestest.

Need on kerakujulised seadmed, mille naine asetab tuppe ja hoiab seal. Kuulikesi on erineva kaaluga koonuseid, kusjuures harjutuste tegemist soovitaks alustada kergemast. Harjutus ise seisab selles, et kuulikesed asetatakse tuppe ning lihaseid pingutades hoitakse paigal. Seda tehakse kaks korda päevas — umbes 15 minutit korraga, tehes ise samas igapäevaseid toimetusi. Kui naine on õppinud kergemat kuuli edukalt paigal hoidma, võib ta alustada harjutamist raskemaga.

Kui teil on tupe venimisega tõsiseid probleeme, siis võib arst soovitada ka operatsiooni. Neid tehakse enam-vähem kõigis suuremates naistekliinikutes. Siin ei ole midagi häbeneda — paljud naised kogevad seda probleemi.