Aiai!

Esimene suguühe on valus. Ja kui eelmisest korrast on möödas mitu kuud või isegi aastat, võid kindel olla, et tunned ka siis natuke ebamugavust. Valu vahekorra ajal on tavalisemaid kõrvalnähte, sest su suguelundid ei ole enam sellise koormuse ja hõõrdumisega harjunud.

Valu on veel tõenäolisem, kui seksipaus on olnud tingitud ebameeldivast kogemusest, näiteks õnnetust lahkuminekust või vägivaldsest vahekorrast. Psühholoogia mängib seksi juures väga suurt rolli, nagu sa ilmselt juba tead, ja igasugune negatiivne emotsioon, mis sellega seostub, tekitab pinget ja vähendab naudingut.

Kuidas olukorda parandada: piisavalt libestit, korralik eelmäng ja vaikselt ja tasakesi rütmi tagasi hiilimine on märksõnad. Kohe, kui on valus, tuleb lõpetada ja mõne aja pärast uuesti proovida. Kindlasti ei ole valu seksi ajal normaalne ja selle talumine muudab olukorra tulevikus veel hullemaks.

Lukustumine

Suurem osa allkorrusevalusid on leevendatavad piisava kannatlikkuse, eelmängu ja libestiga. Aga ekstreemsetel juhtudel tõmbuvad tupelihased nii pingule, et isegi tampooni või sõrme sisestamine ei ole võimalik. Mõnikord on see keha reaktsioon vägistamisele või seksuaalsele vägivallale, aga seda võib juhtuda ka täiesti suvalisel hetkel iga naisega.

See ei ole terviseprobleem, mis iseenesest üle läheb. Kohe, kui see sinuga juhtub, pead kohe arsti juurde abi küsima minema!

Seksiisu langus

Kui sa ei saa regulaarselt orgasme, loobub su organism neid nõudmast ehk seksiisu kaob. Seksipõua ajal võib libiido langus tunduda õnnistusena, sest mis sa ikka teed, kui väga tahaks, aga pole võimalust, kuid tegelikult ei ole see üldse hea asi. Selleks, et ennast ikka normaalse inimesena tunneksid ja keha töötaks nagu vaja, soovitavad seksperdid regulaarselt eneserahuldamist. Lisaks sellele, et orgasm parandab tuju ja tervist, muudab masturbeerimine sind voodis paremaks — sa tead, mida sa tahad ja kuidas seda saada ning kui oled õnnelik ja rahuldatud, suudad ka partnerile paremaid elamusi pakkuda.

Tupekuivus

See on eriti suur probleem pärast menopausi, sest siis väheneb tupe niiskustaset reguleeriva östrogeeni hulk. Aga seda on võimalik ära hoida — mida rohkem seksid, seda paremas seisus su suguelundid on ka pärast menopausi. Regulaarne seks hoiab tupe normaalsena. Kui pole kedagi, kes hädast välja aitaks, tee seda ise, vahendeid selleks on ju miljoneid!

Allikas: Prevention