Kui Briti Tervishoiuamet sõnastas 2009. aasta alguses ümber inglisekeelse vanasõna “an apple a day keeps the doctor away” eelpooltoodud seonduvaks vanasõnaks.
Muidugi tõusid kõikvõimalikud spetsialistid tagajalgadele. Terviseõpetuse tädid ja onud arvasid, et tegemist on laitmist vääriva käitumisega, sest selliste lausete pildumine julgustavat riskantseid suhteid ja suguhaiguste levikut.

Võibolla läks see tervishoiuamet tõesti veidi liiale, luues isegi spetsiaalse kodulehe, kus oli kujuteldava keskkoolitüdruku nädalakava meeldetuletustega “Masturbeeri!” ja “Võta peole kondoomid kaasa!”.

Samas on sellel väitel siiski tugev tõepõhi all. “Seksimisest tõuseb tervisele tõesti kasu,” ütleb raamatu “Pleasuring: The Secrets of Sexual Satisfaction” autor Yvonne K. Fulbright. Seksi stressimaandav toime on ilmselge, samuti parem uni ja menstruatsioonivalude leevendamine. Aga tuleb välja, et need on veel väikesed asjad…

Tippvormis

Eksperdid on ühel nõul, et orgasmide kasutegur on suur ja positiivseid mõjusid sigineb aina juurde. Näiteks pikendavad orgasmid eluiga. Uuringutest selgub, et mehed, kes saavad nädalas kaks orgasmi või rohkem, elavad kauem kui need, kes saavad neid vähem. Kuigi naiste ja meeste orgasme pole eraldi veel eriti uuritud, on siiski olemas info, et naised, kes naudivad seksi, elavad nendest kauem, kes sellest tegevusest väga rõõmu ei tunne. Üks põhjus, miks seksil on eluiga pikendav toime,
Loe Cosmo augustinumbrist:
• Intervjuu: Lolitalik Mena Suvari.

• Seksiteema, mida isegi meil ei sobi kaanele panna.

• Miks meestele meeldivad “odavad” naised?

• Näppa oskusi neilt, kes sulle närvidele käivad.

• Seksikate suvekiharate saladused.
on kindlasti see, et orgasmid mõjuvad organismile üldisemalt väga hästi. “Uuringud näitavad, et kui seksuaalne aktiivsus tõuseb, langeb rinnavähi oht,” teatab raamatu “The Orgasm Answer Guide” autor Beverly Whipple. Miks see nii on? Arvatakse, et õnnehormoonide tulva tõttu, mida tekitab seksuaalne erutumine ja orgasmi saamine.

On olemas ka tõendeid, et sagedad orgasmid võivad meid kaitsta südamerabanduse eest ja hoida ajukeemia kenasti balansis. “Uuringutest on näha, et naise aju kasutab seksi ajal oluliselt rohkem hapnikku kui muidu. Seega on seksil sama efekt, mis treeningul,” ütleb raamatu “The Science of Orgasm” autor Barry Komisaruk. “Teiste sõnadega toidad sa enda aju ning hoiad mõistuse terava.”

Kõige selle kõrvalt blokeerid seksiga ka valu. Uuringute kohaselt võivad orgasmid töötada looduslike valuvaigistitena ning leevendada migreeni ja kõhuvalu, mis tabab sind enne menstruatsiooni. “Selle asemel et öelda, et sul pole seksiisu, sest pea valutab, oleks mõistlikum väita, et sul on seksiisu, sest pea valutab,” ütleb Whipple. Tema sõnul on ka võimalik, et orgasmiaegne hormoonitulv mõjub kui naturaalne uinuti. Uuring, mis viidi läbi enam kui 1800 Ameerika naise seas, näitas, et 32% naistest masturbeeris selleks, et paremini magama jääda. Ja veel — võib-olla tuleb see stressi maandavast toimest või kogu sellest ilu-une tekitamise võimest, aga orgasmid on ka välimusele head. 3500 inimese seas läbi viidud uuringu tulemusena selgus, et inimesed, kelle vanust hinnati välimuse põhjal 7 kuni 12 aastat tegelikust nooremaks, seksisid kõige rohkem — keskmiselt kolm korda nädalas.

Nauding garanteeritud

Kui nüüd hakata seksi ja orgasme plaanima umbes samamoodi nagu riiete keemilisse puhastusse viimist või koristamist, kas ei tee see seda asja veidi ebaspontaanseks ja nüriks? Fulbrighti sõnul mitte: “Ideaalne oleks üks orgasm päevas. Sulle võib tunduda, et sul ei jätku selleks aega või energiat, aga miks mitte seada endale vahelduseks kõrgeid sihte?” Ära mõtle sellest, kui osakesest oma kohustuste nimekirjast, vaid investeeringust iseendasse. 

cosmo_08_2010
Kui sul pole partnerit, pole sellest ka väga lugu. Whipple’i sõnul on ise tekitatud orgasmid sama head, kui boyfriend’iga hullamisest tulenevad: “Pole vahet, kas oled suhtes kellegi teise või iseendaga. Terviseboonus on sama.” Kogu see seksuaalne stimulatsioon ei tekita sinu palgele mitte ainult uut sorti seksikat kuma. Kui seks on tihedamini sinu mõtetes, liigud ja käitud hoopis teistmoodi, mõjud seksikamalt ja ligitõmbavamalt. Isegi kui sa ei ela oluliselt kauem, on su olemasolev elu täis naudinguid.