31-aastane kahe lapse ema Egle (nimi muudetud) on abielus ja tunnistab, et pole oma mehega ega ka eelmiste partneritega orgasmi saanud. Küll aga on ta seda näinud ja kogenud unes. Enamasti olukordades, kui keegi ajab teda taga. Egle ja tema mees on olukorraga leppinud, ent siiski tahab naine teada, kas tegu on anatoomilise eripäraga ja sinna polegi midagi parata või on tegemist emotsionaalsete tõketega, mis on ületatavad.

Naisi, kellel orgasm vaid unes vallandub, pole sugugi vähe. Seejuures ei pruugi unenägude programmis isegi olla erootilist vaatemängu. Magades on suuresti väljalülitatud kõikvõimalikud psüühilised barjäärid, mis võivad ärkvelolles segada: probleemid enesehinnanguga, hirm kontrolli kaotada, samuti kasvatuslikud pidurid.

Antud juhul lisab kaasnev põgenemismotiiv sutsaka adrenaliini, mis mõjub orgasmi soodustavalt. Samuti on võimalik, sellise unenäo foonil rakenduvad väikese vaagna, tuhara ja reielihased, mille pingutamisest on orgasmi tarvis palju abi. Kui naine on võimeline saavutama orgasmi unes, siis on potentsiaal olemas ja küllap on see võimalik ka ilmsi!

10-15% naistest on erinevate uuringute andmeil võimetud saama orgasmi. Osad neist ei saavuta orgasmi mingitel tingimustel, teised võivad selleni jõuda eneserahuldamisega. Pole harv seegi, et orgasmi ei saavutata suguaktiga, ent välisel stimulatsioonil on see võimalik. Osadel vallandub orgasm ainult tavatus situatsioonis (rannas, liftis või kus-tahes-veel) seksides.

Anorgasmia põhjuseks pole enamasti mingi anatoomiline paratamatus, vaid hoopis psühholoogilised tegurid (kogemuslikud, kasvatuslikud, suhtest tingitud jne). Ülalnimetatud protsent võib esmapilgul tunduda dramaatiliselt suur. See kajastab hetkeseisu, sest paljud ei ole probleemi lahendamiseks midagi ette võtnud.

Suhteliselt lühikese kooselu korral väidavad naised sageli, et naudivad seksi isegi orgasmi saamata. Kogemus näitab aga, et mida aeg edasi, seda enam tekib rahulolematus, seksuaalsoov väheneb ja hakatakse otsima uusi suhteid. Poolelijäänud üritusest tekib naistes ka kaklushimu, valud alakõhus või lihtsalt psüühiline ebamugavustunne.

Järgmiseks tulebki juba mõte, et küllap on viga selles, et partner ei sobi. Loogiline järg on leida Mr Right. Ja kui see ei tööta, tuleb leida veel parem.

Liikvel on ka mitmeid legende: näiteks, et naine saavutab orgastilisuse alles sünnitusjärgselt. Üksikutel puhkudel on seda tõesti  juhtunud, kuid valdavalt pärsivad emaroll, ebasõbralik hormonaalne foon ja lapsekantseldamisega seonduv väsimus naise seksuaalsust üsna pika aja vältel.

Orgasm sõltub suhtest

Orgasmi saavutamisel on kindlasti oluline roll suhte iseloomul, partneri seksuaal- ja muul käitumisel, sellel kuidas ta lõhnab ja maitseb. Kui tegu pole just masohhistliku seksuaaleelistusega naisega, siis ei piisa talle eelmänguks sellest, et mees koju tulles tere ütleb ja prügikasti välja viib. Suguakti kestvusel on oma osa, kuid lähtuda võiks sellest, et kui see kestab reeglina üle 5 minuti, siis ei ole see põhiprobleemiks.

Enne seksuoloogi või külanõia poole pöördumist saab veidi lihtsamaid asju korda sättida ja sellest võib abi olla. Orgasmi mittesaavutamisel on asjakohane esmalt mõelda häirivatele mõjuritele. Kui samas toas magab laps, võiks ta mujale „küüditada” või vähemalt vaateväljast kaugemale viia. Kui teie kodus elavad nii lapsed kui ka lähedased, siis ei maksa magamistoa ukseluku ostmise pealt kokku hoida. Toas võiks olla muusikaaparaat, kuhu erootilise jonksuga muusika mängima panna. Negatiivsete lõhnasignaalide vältimiseks võiks kasutada hambapastat ja jätta viirusnakkusega riskides seekord küüslauk söömata.

Kindlasti peaks olema välistatud hirm soovimatu rasestumise või suguhaiguste ees. Selle tarvis on loodud rida abivahendeid, mis on vägagi efektiivsed ja neid võiks kasutada.

Kui mingil põhjusel on tupeeritis ebapiisav ja suguakt seetõttu valulik, tasub koguda kodanikujulgust ja soetada libesti. Komplimendid, jorjenid, ühine õhtusöök, jutt …

Võib juhtuda, et see ikkagi ei sobi ja siis võiks ju öelda lihtsalt NÄGEMIST, sest halb mälestus võib ka järgmise hea seksi ära rikkuda.

Mida tasub ja ei tasu osta seksipoest

Kui ülalnimetatust pole abi, hakatakse kohe ka seksipoodide poole vaatama. Libesti ostmiseks polegi see väga halb mõte. Ent tabletid ja imetabased vedelikud, mis peaksid naise seksuaalsoovi või reaktiivsust tõstma on kaunis küsitava efektiga. Geelid, mida soovitatakse määrida välissuguelunditele, meenutavad lõhnalt ja toimelt hambapastat. Ka paljud müügilolevad tupekuulikesed ei vasta kaalu ja suuruse poolest optimaalsele. Mõned naised, kes neid tooteid on kasutanud, on neist abi saanud, kuid ise arvan, et need kohad võiksid jääda pigem seksilelude soetamiseks. Vastassoo suhtes seksuaalhuvi tekitavate feromoonide  ostmiseks olen küll oma patsiente sekspoodidesse suunanud. Mõnikord aitavad erektsioonirõngad ja vaakumpumbad, kindlasti on piireavardav partneriga sellises kohas ringi vaadata.

Kui seksipoes ringikondamine ja muud ülalnimetatud trikid ära proovitud, on ikkagi veel vara kloostrisse kolida, kuid paras aeg spetsialisti juurest abi otsida. On ravimeid, mis parandavad üldist kehalist ja erogeensete retseptorite vastust stimulatsioonile, tõstavad seksuaalsoovi või taandavad negatiivseid emotsioone. Spetsialist saab välja selgitada probleemi põhjused ning võimalusel kõrvaldada negatiivsed mõjurid. Tavaliselt eeldab positiivse tulemuseni jõudmine paari-kolmekuulist ravi. Kehal ja hingel on oma mälu ning kord läbielatut osatakse taastada.

Kui raviga saavutatakse korduv orgastilisus, tuleb seda ravimitega kõrge eani üleval hoida.

Kui takistavaks on psüühilised pidurid või psühhotraumad, aitab asjalik psühhoterapeut. Teda võib alati koos partneriga külastada ka suhteprobleemide korral.