Inta ja Mattias on abielus olnud viis aastat. Kooselu alguses magasid nad teineteisega tihtilugu ka Inta menstruatsiooni ajal, sest siis nad lihtsalt veel nii väga tahtsid teineteist. Pealegi, Intal oli tol ajal probleeme rasestumisvastaste vahenditega kohanemisel: ta vahetas pille mitu korda, aga ikka tähendasid need tema jaoks vereeritusi valel ajal ja menstruatsioone, mis ei tahtnud ega tahtnud lõppeda. Nii et ega neil eriti valikut polnudki: mõnikord olid Intal nädal aega “päevad”, siis kaks nädalat vahet, siis jälle “päevad”. Mattias võttis asja nii, nagu ta oli, ja ei lasknud ennast segada.

Aga kooselu edenedes tekkis rutiin, nagu see tihtilugu tekib, ja “päevade”-aegne seks hakkas Mattiasele aina vastumeelsemaks muutuma. Inta tajus seda, ja ei teinud “päevade” ajal enam ka ise eriti algust. Kui mõnikord siiski, leidis mehe ja naise vahel aset umbes järgmine kahekõne:

– Kallis, mis oleks, kui…

– Aga sul on ju põhi alt ära jälle.

– Nojah, aga ainult väga natukene veel.

– Ah, pärast on sul jälle mingi põletik või seen…

– Ma nii väga tahaks…

– Aga sa ju homme lähedki arsti juurde. /---/ Tegelikult, mul kael valutab…

Vaikus. Vaikus. Vaikus.

Viimaks viib Mattias Inta käe enda peenise juurde, mis peab olema märgiks, et ta on nõus. Intal on tuju muidugi läinud, aga ta teeb, mida Mattias eeldab, sest tema meelest on ka kehv seks parem kui mitte midagi. Mattias nõuab nagu ikka, et käterätik voodisse alla pandaks. Sätivad siis. Ja seksivad. Tujutult mõlemad. Mattias selle pärast, et Inta tahab, ja Inta selle pärast, et oma pettumust varjata ja Mattiast mitte haavata.

Menstruatsioon on naiseksolemise lahutamatu osa

Menstruatsioon kuulub naise juurde. Naised võivad end küll “pahade päevade” ajal teinekord kehvasti tunda, üks rohkem, teine vähem, ja menstruatsiooni kiruda, aga kui naisele pakutaks imerohtu, mis võtab “päevad” ära ja tagasi toogi, siis vaevalt küll me kõik sellega nõus oleksime (oleneb kindlasti sellest ka, kuidas lapsesaamise võimalusega jääb). Kui palju meie hulgas on neid, kes valivad hormoonspiraali? Vähe, ja siin ei ole oluline mitte ainult hinnaargument. Menstruatsioon meenutab kord kuus meile omal verisel moel, et oleme naised.

On naisi, kelle jaoks menstruatsioon tähendab kohutavaid valusid ja meeletuid verejookse. Nagu neidki, kelle enesetunnet see väga vähe mõjutab. Tean naisi, kes ronivad “päevade” ajal valust mööda seina üles ja kaotavad teadvuse. Mõni neist annaks pool elu, kui võiks alles jääva aja selle piinata elada. Ent tunnen ka niisuguseid, kes menstruatsiooni ajal eriliselt särama löövad. Nad ütlevad, et tajuvad maailma imeliselt selgelt ja kirkalt ning suudavad just sel ajal intuitsioonile tuginedes teha õigeid otsuseid.

Mehed teavad, et naistel on menstruatsioon. Suur osa mehi suhtub sellesse kui täitsa loomulikku asja ja arvestab “päevade” ajal naiste soovidega harilikust enam, olgu see seksisoov või mõni muu. On mehi, kelle jaoks menstruatsioon on midagi müstilist arusaamatut ja võõrast, aga ometi midagi säärast, mis on naise salapärase loomuse lahutamatu osa. Ja muidugi on ka niisuguseid, kelle jaoks menstrueeriv naine on roojane, räpane olend, kellest on targem eemale hoida. Ja ei mingit seksi, jumal hoidku!

Seks ja “päevad”: taustaküsimus ja maitseasi

Suhtumises menstruatsioonisse väljendub suuresti suhtumine naisesse: naise suhtumine iseendasse ja mehe suhtumine naisesse. Ent suhtumine sekski menstruatsiooni ajal, paistab, on rohkem siiski taustaküsimus ja maitseasi. Tundub, et selle järgi meest mehena ja naist naisena hinnata ei saa — vähemasti mitte alati. Siin mängivad kaasa paljud muud tegurid:

*haridustase — nõnda nagu rohkem haridust saanud inimesed harrastavad sagedamini suuseksi, on nad ka tunduvalt vabameelsemad selles, mis puudutab menstruatsiooniaegset seksi;

*kultuuriline ja religioosne taust — kristlastel, moslemitel ja kõigil teistelgi usklikel on selle asja kohta oma arvamus, millesse me siin pikemalt süvenema ei hakka;

*kasvatus — kui lapsele on õrnas eas sisendatud, et menstruatsioon on midagi räpast ja isegi ohtlikku, siis ei maksa küll loota, et ta täiskasvanuna menstruatsiooniaegset seksi loomulikuks peab;

*varasemad seksuaalkogemused — kui inimene on kogenud seksuaalsuhteid partneritega, kelle jaoks menstruatsiooniaegne seks on tabu, võib pikapeale ise sedasama seisukohta jagama hakata;

*avatus uutele kogemustele — ühed meist lihtsalt on valmis rohkem proovima ja katsetama, teised vähem. Mõned meist lihtsalt on konservatiivsemad kui teised, loomust ei saa eriti muuta. Kui just ise väga ei taha.

Jne. Igaüks võib põhjusi leida veel hulga. Aga kuulame nüüd, mida arvavad sellest asjast neli naist ja üks mees: