Miks te kohtlete eesti naisi nagu mingeid prostituute, kel on igaks ööseks mingi uus tulija olemas.. kas lõdva püksikummi propageerimine on siis nii ilus ja õilis? Kas mentaliteedi muutmine ei peaks olema see peamine — suhtumine, et ei roniks igasugu inimrämpsuga voodisse aelema?

Olen täiesti nõus — seksuaalelus on väga tähtis roll partneritevahelistel suhetel. Kindlasti peaks seks ideaalis põhinema vastastikusel armastusel ja austusel. Kahjuks on reaalne elu siiski selline, et paljud inimesed, eriti aga noored inimesed, on muuhulgas ka juhuvahekordades. Maailmapraktika näitab, et edukamaiks viisiks vähendada soovimatuid

rasedusi ja suguhaigustesse nakatumisi, on rääkida (noorte) inimestega ausalt ja avameelselt sellest, mis maailmas toimub. Väga tähtis on rääkida ja teadvustada inimestele ka võimalikke enda ja partneri kaitsmise meetodeid. Siinkohal on aga paradoksaalne, et riikides, kus propageeritakse seksuaalelust hoidumist ja enda hoidmist „selle õige” jaoks, on kõige kõrgemad teismeliste raseduste ja suguhaigustesse nakatumise arvud.

Seksuaalkasvatus peab olema mitmetahuline — kampaania „Kumm on seks” on vaid üks osa sellest. Pidevalt käib töö koolides inimeseõpetuse tundides, Noorte Nõustamiskeskustes ja internetiportaalides www.amor.ee ning www.hiv.ee. Lisaks on Eestis erinevaid organisatsioone, mis korraldavad noortele ja vanematele seksuaalkasvatuslikke loenguid. Kogu selle töö juures on tunnetest rääkimine väga oluline. Tegelikult ongi seksuaalkasvatuse peamiseks eesmärgiks tegeleda tunnete ja inimese identiteediga.


Kas ma olen imelik, aga mulle on hakanud töö juures oma ülemus meeldima. Ma armastan teda väga. Kas meeste vaheline armastus ja alluva ülemuse suhe võib tuua miskit head ka ametiredelil?

Alluva ja ülemuse suhe on riskantne ja paljudes asutustes ei vaadata sellele hea pilguga. Kuidas see teie töökohas on, ei oska ma kahjuks muidugi öelda. Armastus kui selline võib aga kindlasti tuua midagi head isiklikus plaanis ja muidugi võib juhtuda ka see, et sinu jaoks on just see Õige juhtumisi sinu ülemus. Kui tunded on tõelised ja vastastikused, siis on ülejäänu juba teie omavahelise kokkuleppe tulemus. Kindlasti ei ole sa imelik kui kellegisse armud. Armumist peetakse pigem normaalseks ja meeldivaks kogemuseks.

Miks mehed arvavad, et meie tahame nendega seksida?

Eks see ole evolutsiooniliselt nii välja kujunenud, et nii mehed kui naised soovivad seksida. Enamaltjaolt soovivad naised seksida meestega ja mehed naistega. Muidugi on aga ka inimesi, keda tõmbab pigem või ainult omasooliste poole. Uuringud näitavad, et igas ühsikonnas (ja ka primaatide kogukondades) on homoseksuaalseid inimesi umbes 5-10 protsenti.

Kui asja vaadata teise nurga alt, siis teine kord võivad eksliku mulje jätta ka inimeste riietus ja käitumine — alastus ja väljakutsuv käitumine on (noorte puhul) sageli norm ilma reaalse mõistmiseta, et seda käitumist ja olekut võib tõlgendada ka seksuaalsena. Kindlasti on paljud arusaamatused ka sealt pärit.

Aga see, kuna ja kellega just sina seksida tahad, on sinu enda otsustada ja kindlasti ei pea sa olema kellegiga vahekorras pelgalt selle pärast, et tema seda tahab.

“motiveerida neid ise kondoome kaasas kandma ning nõudma nende kasutamist vahekorras.” Et siis motiveeritakse otsima juhuseksi ja nõudma suvalistega vahekordi?
Millal lõppeb see juhuseksi ja seksuaalse lodevuse sundlevitamine?

Kindlasti ei propageeri antud kampaania juhuseksi ja seksuaalset lodevust. Kampaania põhineb Eesti noorte hulgas läbi viidud uuringutel ja adresseerib reaalselt eksisteerivaid probleeme. Noored ON (juhu)vahekordades ja EI kasuta kondoome. Välja tuleb ka see, et naised sooviksid enam kui mehed kondoome kasutada, kuid nad ei kanna neid kaasas ja kardavad ka teemat jutuks võtta. Kondoomi kaasaskandmine ei tähenda seda, et nõutakse vahekorda juhuslike inimestega. Samamoodi ei tähenda valuvaigisti kaasaskandmine, et propageeritakse peavalu. Küll on aga kampaania suunatud sellele, et kui juba vahekorras ollakse, siis tuleb ennast ja oma partnerit ka ohtude vastu kaitsta.

Kas vastab tõele linnalegend, et neiud tahavad seksi tegelikult palju rohkem kui noormehed, kasutades selle saavutamiseks igasuguseid varjatud võtteid?

Kuna kultuuritaust ja mehe ning naise genoomika näeb ette mehe poolset aktiivsust selles, siis millegipärast arvatakse et mees on see kes seksi tahab ja naine on see, kes enamasti ei taha. Millegipärast levib aga linnalegend, mis räägib vastupidist, ning minu kogemus ja mu tuttavate kogemus räägib selle linnalegendi kasuks.
Kuidas te seletate seda fenomeni?

Väidaksin pigem seda, et nii mehed kui naised tahavad seksi. Evolutsioonilisest vaatepunktist on see paljunemiseks oluline protsess mõlema jaoks. Küll on aga meie kultuuriruumis levinud arvamus, et mees peaks olema suhtes aktiivsem pool. Taoline soostereotüüp on minu hinnangul siiski aeglaselt muutumas. Põhjused stereotüübi taga on tõenäoliselt seotud maskuliinse ühiskonna ja meie ala kristliku taustaga.

Stereotüüpide poolt peale surutud soorollid võivad meie elu küll teatud juhtudel pisut lihtsamaks teha, kuid väga sageli nad ka piiravad meid ning ei lase meil käituda nii, nagu see meile sobiv tundub.

Peale selle, et need takistavad neidudel oma huvi otse ja selgelt üles näitamast, on fenomenil ka teine pool. Nimelt paljud mehed ei taha olla suhtes aktiivsem pool. Ja ma usun, et ei ole õige neid selleks sundida. Uuringud näitavad, et õnnelikumad inimesed elavad pigem nendes ühiskondades, kus soorollid on paindlikumad ja inimesed saavad teha just neid valikuid, mis neile õiged tunduvad.

Kuidas juurida ühiskonnst välja seda täiskasvanute arvamist, et kui noortele pole kondoomid kättesaadavad, siis nad jätavad seksimata ning vastupidi, et kondoomi olemasolu paneb noore kohe seksima? Miks ei tehta sellel olulisel kultuuri-taustaga teemal täiskasvanute, eriti aga vanema generatsiooni seas selgitustööd?

Tere, mis te arvate, mis on põhjuseks, et sõnad “kondoom” ja “seks” kutsuvad kommenteerijates esile sellised vihapursked ja hüsteeriahood? Kas võib asi olla puudulikus seksuaalkasvatuses ja vananenud arusaamades? Miks peetakse endiselt tabuks, et tütarlastel on kondoom kaasas ja nad nõuavad selle kasutamist? Ja miks on noormeestele kondoomi kasutamine nii vastumeelne?

Jällegi üks keeruline küsimus. Mul on selle üle hea meel. Taoliste küsimuste küsimine on teavitustöö tegemisel ääretult oluline. Aitäh sulle.

Tõepoolest — nagu ka varem mainitud, siis maailmapraktika näitab, et mõistlikum lähenemine seksuaalharidusele on aus ja valehäbist vaba suhtumine seksuaalsusesse ja sellest  ning muuhulgas ka kondoomidest rääkimine nii koolis kui kodudes. Sel juhul on tõuseb nii esmasvahekorras olemise vanus (ehk siis ollakse vahekorras pigem hiljem kui varem), kui ka väheneb suguhaigustesse haigestumine ja soovimatute raseduste hulk. Riikides, kus seksuaalsus on tabuteemaks ja kondoomidest ning seksuaalsusest ei räägita ning pigem propageeritakse tsölibaati, on noored siiski vahekorras, kusjuures oluliselt suuremad on nii soovimatute (teismeliste) raseduste hulgad kui suguhaigustesse nakatumine.

Tuleb aga meeles pidada, et seksuaalharidus on suhteliselt uus nähtus — kohustuslikus korras on see koolides alles 90ndate aastate keskpaigast (ja on ennast kuhjaga tõestanud). Lisaks sellele on seksuaalsuse teema aastakümneid olnud tabuteema — sellest ei räägitud ka kodudes. See tähendab, et paljudel õpetajatel ja vanema generatsiooni esindajatel ei ole olnud võimalust antud teemal mõelda ja adekvaatset taustainfot teada.  

Ei saa öelda, et teavitustööd ei tehta — ka antud intervjuu ja kampaania „Kumm on seks” on üks osa sellest. Lisaks toimuvad nt Inimeseõpetajate Ühingu ja Eesti Seksuaaltervise Liidu poolt erinevad koolitused noortega tegelevatele inimestele. Samuti saavad väga head seksuaalhariduse alast koolitust tulevased inimeseõpetuse õpetajad. Protsess on käimas, kuid kindlasti võtab see kaua aega.

Kampaania soovitab küll naistel kummi kaasas kanda. Minu arvates on siiski kumm rohkem mehe teema, kas pole? Üldine mulje on see, et naised, kes kummi ise kaasas kannavad on lodevate elukommetega ja igal võimalusel valmis voodisse hüppama. Kas te ei arva?

Mina nii ei arva. Kondoomi kaasaskandmine ja lodevad elukombed ei ole omavahelises seoses. Küll on aga seos olemas kondoomi kaasaskanmisel ja vastutustundel. Inimene, kes kondoomi kaasas kannab, ei pea seda kasutama ja ei pea olema juhusuhetes. Analoogiana võiks öelda, et inimene, kes kannab kaasas vihmavarju ei otsi mitte vihmapilve, vaid on valmis olukorraks, kui vihma siiski sadama hakkab.

Kui seksuaalsuhe on kahe mehe vahel, olen täiesti nõus, et kondoom on mehe teema. Aga heteroseksuaalses suhtes on nii mees kui naine. Mõlemad võivad olla ohustatud haiguste poolt ja mõlemad võivad haigust enda teadmata edasi kanda. Seetõttu ei saa öelda, et vastutab vaid üks osapool. Vastutust kannavad siiski mõlemad. Paarisuhte puhul võivad ju partnerid kokku leppida, kumb kondoomi ostab. See, et kondoom oleks mõlemal kaasas kehtib pigem siiski juhusuhete puhul. Ja juhusuhted, meeldib see meile või mitte, eksisteerivad ka ilma selle kampaaniata.