karin, millised võimalused on frigiidsuse raviks 35 aastase naise puhul? 4-5 korda kuus on vast väga tagasihoidlik tulemus?

Kuigi on raske siit aru saada, mis toimub 4-5 korda kuus (orgasm?seksuaalsoov?vahekord?), võin kinnitada, et frigiidsus on sõltumatuna vanusest ravitav.

merle, Kas alkohol mõjutab mingil määral beebipillide(Logest) toimet?
Alkohol mõjutab Logesti toimet sedavõrd, et “lõbusas tujus” võib pilli võtmine ununeda.

kati: Mis aitaks seksimise ajal valulikkuse vastu tupes? Iga vahekorra ajal valus pole, kuid mõnikord nii valus, et ei suuda jätkata. Günekoloog ütleb, et haigusi ja olulisi põhjusi pole. Soovitas kasutada libestuskreemi-kas aitaks? Kurb on see, et on tekkimas mõningane kartus seksi vastu.
Kui probleem ilmneb vaid kindlates asendites, siis tuleb lihtsalt selliseid vältida. Kui valu ei ole asendist sõltuv ja tupeeritis on reeglina piisav, siis on asja nimi vulvodüünia. Viimatinimetatu on kaunis spetsiifiline haigusseisund, mis eeldab ka spetsiifilist ravi. Iseeneseslikult see tavaliselt ei taandu.

Elsa: Olen lugenud, et suuseks on meestele väga rahuldust pakkuv. Kuid samas olen lugenud ka, et üks spermaports (loe seemnepurse) pidi sisaldama sama palju kaloreid kui suur praad? Kas see on tõsi? Sest muidu on naisel oht paksuks minna kui pärast suuseksi veel süüa ka tahab.
See jutt tugineb ilmselt igiammusel legendil, mis omistab seemnevedelikule üleloomulikke energeetilisi omadusi, hoiatab mehi seemnevedeliku laristamisest masturbatsiooni läbi etc. Siiski oletan, et keskmise seemnepurske tulemus võrdub energeetiliselt kõhnemapoolse vutimunaga. Küllap soovivad mõned poiss-sõbrad prae arvelt kokku hoida ja levitavad siis selliseid juttusid.

šarlot: Minul mure selles, et mees ei taha nii palju seksida kui mina. Suhte alguses tegime seda isegi mitu korda päevas, nüüd kui oleme juba 9 a. abielus olnud, ei taha mees rohkem kui 1-2 korda kuus. Mees ei ole mul huvitatud ka oraalseksist, ega üldse mingitest lähenemiskatsetest. Ma olen proovinud igasuguseid nippe, küll uut pesu, romantilisi õhtuid, reisi kodusest miljööst eemale, erootilisi filme ja ajakirju jne. Oleme ka rääkinud sel teemal, aga ta ütleb et tal pole lihtsalt huvi. Asja teeb minu jaoks traagiliseks veel see, et sooviksin väga teist last saada. Mees teab minu soovist, aga ta ei ole sellega nõus. Mida teha, kas suruda oma soovid maha ja püüda vaikselt kannatades edasi elada lootes, et raske aeg läheb üle?

Omaette probleemiks võib olla mehe (vahest majanduslikult või ka muudel põhjustel baseeruv) soov lükata edasi teise lapse saamine. Kindlasti ei ole mehe seksuaalsoov päris kooskõlas Balti keskmistega. Te olete teinud arvestatava investeeringu tulevase suhte kvaliteeti ja nüüd jääb Teil üle vaid mees seksuoloogi juurde toimetada.

Ree: Lugesin kusagilt, et seksiisu t6stmiseks ja paremaks erutumiseks myyakse Eestis sellist preparaati nagu Sexego. Kas te teate selle kohta midagi v6i oskate soovitada muud naistele sobivat vahendit. Probleem sellest, et olen kyll vahekorras hea meelega ja naudin seda, aga tupp märgub väga halvasti.

Sexego kõlab küll kaunis seksikalt, kuid hirmsuurt efekti ei oska ma selle kasutamisest lubada. Olemas on mitmeid tublimaid vahendeid ja võimalusi.

tirts, Milles on siis ikkagi probleem, kui tavapärases suguühtes ei õnnestu orgasmi saada (muul viisil saan). Oleme proovinud erinevaid asendeid ja varieerinud suguühte pikkust ja mida kõike veel…aga kahjuks ei ole tulemusi…
Kuna olemasolev formaat ei luba graafilis-dünaamilisi nõuandeid edastada, siis jääb see jätkuvalt Teie mõlemi hooleks. Kui vaja , siis saab nii ravimite kui ka nõuannetega kaasa aidata.

k6rgelennuga: Mis v6ib olla p6hjuseks kui mehele tekkis üsna otsa lähedale (sinna kus mingi nn sõlmeke on) selline valge pisikene moodustis, algul tundus nagu mädapunn oleks, aga ei olnud. Mis see olla võiks? Kas tegu võib olla mingi haigusega?

Oletan, et tegemist on suguti eesnahakidakese kõrval paikneva moodustisega, mis tegelikult on näärmestruktuuride viimajuha väljumiskoht ja kuulub seega anatoomilise normaalsuse rubriiki.

Aeglane mehike: Mulle meeldib pikaajaline seks, nii eelmäng kui ka hilisem “tõeline seksimine”. Häda selles, et naine saab orgasmi kätte, aga mina ise ei ole veel lõpetanud. Tahaks veel — ütleme pool tundi “seksida”. Ja tähtis on, et tegevus ise jätkuks, see pakub mulle väga suurt naudingut — lõpptulemus (enda pauk) mind eriti ei huvita. Kas on õige naiselt soovida peale tema enda saavutatud edasist seksi ka minu jaoks. Tundub, et teda tüütab see. Kuigi midagi pahasti ei ütle, siis siiski ootab alati minult temaga samaaegset lõpetamist. See pidi parim olema. Võrdleks situatsiooni teatejooksuga — naine lõpetab oma etapi esimesena — annaks nagu kepi minule edasi ja naise soovi kohaselt mina peaksin ka kohe finišis olema. Aga mina tahaks veel joosta, finiš on kaugel.

Paljudele naistele, kes ei ole multiorgastilised ja enamusele meestele on orgasmijärgne seksuaaltegevus üsnagi vastumeelne — tingituna mitte halvast iseloomust, vaid bioloogilisest paratamatusest. Mõnel sugeneb retseptorite ülitundlikkus, teistel ilmneb lihtsalt “seksuaalse äratõukamise refleks”. Kui on soov seksida samas rütmis mingi spordialaga, siis võiksite näiteks võtta malli pigem kujundujumisest.

ylle: Kas on voimalik elada pereelu ilma seksuaalsuhteta. Olen 35-aastane ja igasugune seksuaalelu loppes mul mehega paar aastat tagasi.
Kui Te seda väidate, siis ju ta võimalik on — iseasi kaua see kesta saab. Olge tubli ja võtke midagi ette!

mimi39: Kuidas vabaneda meeletust hirmust raseduse ees? Ükski kiidetud ja reklaamitud rasestumisvastane vahend mulle ei sobi (spiraal niigi raskete menstr.-de tõttu, pillid tekitasid aga lakkamatu ja lõppematu raske verejooksu). Kasutamegi nüüd ainult kondoome ja ilma selleta pole ma iial vahekorras olnud, aga ikkagi on hirm nii suur, et vahel on olnud vist midagi paanikahoo taolist. Partner on üks ja kindel, suhe väga soe ja lähedane, aga me ei ela koos, vahekord umbes 1x kuus.
Suguelu naudin igati, kuigi püüan olla meeletult ettevaatlik. Kõige rohkem vist kardangi, et eelmängu ajal satub näiteks kätega tema eelspermat minu suguelunditele või mingit muud taolist õnnetust, mida mängu käigus ei saa vältida ja siis ma olen kindel, et jään rasedaks. Järgmist menstr.-i oodates olen aga alati hirmust hullumas. Lapsi mul pole ja ei taha ka mingil juhul saada. Mõte abordile hirmutab mind meeletult. Olen 39-aastane. Psühholoogile pöördumise soovitamisest pole mulle abi, sest see nõuaks ettevõtlikkust, mida mul pole ja raha, mida samuti pole. Olukord tundub väljapääsmatu. Ehk on Teil siiski mõni nõuanne või soovitus? Oleksin väga tänulik!

Tegelikult alaneb fertiilsus ealiselt s.t. põhjust karta on täna vähem kui 20 aastat tagasi — seega on võimalus Teie eas kelleltki “hambaharja laenates” rasedaks jääda ilmvõimatu. Ka ei ole hormonaalsed kontratseptiivid oma võimalike kõrvaltoimete tõttu sarnased ja viimasel perioodil on tulnud turule väga sõbralikud vahendid. Ka preservatiivide kvaliteet on tänasel päeval üsna kõrge ja mingi võimaliku ebaõnnestumise puhuks on olemas nn. hädaabi kontratseptiivid. Kui ikkagi kahtlus hinges kripeldab, siis püüdke seksimine ajatada nn. ohututele päevadele.

Juta: Siin on nii mõnigi küsimus minu arust günekoloogia vallast, aga minu küsimus ongi selline, et kust ja kas üldse jookseb mingi piir günekoloogi ja seksuoloogi juurde tuldavate probleemide vahel. Kas neid aineid õpitakse ülikoolis eraldi või üks täiendab teist? Kas seksuoloog vaatab oma patsiendi ka läbi või ainult vestleb?
Asi üsna lihtne — naistearst tegeleb naistehaigustega ja seksuoloog seksuaalprobleemidega. Seksuoloogia on interdistsiplinaarne eriala, mis paikneb kuskil uroloogia, androloogia, psühhiaatria ja günekoloogia vahepeal. Seksuoloog ei vaata patsiente läbi rutiinselt, vaid ainult vajadusel.

naine: Olen teist korda abielus(neljakümnendates),abikaasa(kolmekümnendates),kuid tihtipeale ei suuda ta erektsiooni hoida vahekorra lõpuni, harva kõik laabub. Põhjus võib olla ka psühholoogiline. Teatud põhjustel oli tal suguelus mitmeid aastaid paus. Arsti juurde ei soovi ta minna. Soovime saada last, ka see ei ole terve aasta õnnestunud. Kas on võimalik rasedaks jääda,kui ta viib ennast käega erektsioonini ja purskab tuppe? Mida saaksin mina ära teha,et vahekord hakkaks paremini laabuma? Muud laadi suguelu on ideaalne ja hoiame teineteist väga,kuid need ebaõnnestumised tekitavad kahjuks teinekord ka suhtlemises pingeid.

Aasta ei ole rasestumise saavutamiseks lõputult pikk periood — seda enam, et suguakt ei kipu mitte iga kord õnnestuma. Loomulikult on mõeldav kirjeldatud menetlust rakendades rasestuda. Kuid mis edasi? Seejärel saabub taas periood, mil “teatavatel põhjustel tuleb paus suguelus” ja tulevikus võivad seksuaalhäired veelgi enam võimenduda. Soovitaksin kasutada ära hetke, mil ta on ehk tavapärasest enam motiveeritud probleeme lahendama ja üritada ta arsti juurde saada.

MARI: Kas on see normaalne,et igast või peaaegu igast vahekorrast oma partneriga saan orgasmi?Oleme abielus olnud 22 aastat ja 17 aastat ei teadnud ma sellisest asjast midagi.

Kindlasti on olemas terve rida naisi, kes sooviksid Teie orgasmid endale saada. Kui see kõik Teile ei meeldi, siis andke need ära!

SSS: Kas tavaline apteegist ostetav (u 40 kr) rasedustest võib valetada? Kui tõenäoline see on?

Kui rasedustest teostada vastavalt antud instruktsioonidele, siis ei ole valenegatiivsete ja valepositiivsete hulk märkimisväärne. Kahtluse korral peaks seda lihtsalt kordama.

Juhhan: kas depo provera süstid võivad tekitada kõrval mõjusid näiteks tupe kuivus või friigidsust.

Selliseid kõrvalnähtusid võib nimetatud preparaat tõesti anda.

annukas: Olen 17 aastane ja tahaksin hormoon spiraali, aa olen kuulnud et see ei sobi nendele kes pole veel sünnitanud? Aga ma niiväga tahaks? Olen ka kuulnud mingitest süstidest, ja tahaks nende kohta täpsemat teavet! Palju maksavad, kuidas, kui kauaks jne? Pille mulle ei meeldi võtta, tyytu ja võtan kõvasti juurde, ka kondoom ei sobi meile kummagile!Aitähh vastamast.

Süstide kohta võib lugeda eelmisest vastusest ja spiraal ei taha tõesti sageli mittesünnitanule hästi sobida. Hiljuti tulid müügile rasestumisvastased plaastrid, mis on ehk pillidest vähemtüütud. Positiivse kaaluiibe vastu pidi aitama dieedi reguleerimine! Peaksite kõiki neid võimalusi arutama naistearstiga — retseptisaamiseks tuleb ju nii-ehk-nii tohtri juurde minna.

liisbet:tahtsin küsida, et kas anaalseksist ilma kondoomita võib rasedaks jääda ja kas spermat alla neelates on sama oht. loomulikult eeldusel, et ei kasutata ras. vastaseid pille.

Kui Te selle tembu ära teeksite, siis pääseksite kohe kindlasti Guinessi rekorditeraamatusse sõltumatuna hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tarvitamisest/mittetarvitamisest.

ciri: Mees 50, naine 34. Neli aastat lahus elatud seksuaalses mõttes. Uut kaaslannat mehel ei ole. Kas see suhe on seksuaalses mõttes lootusetu? Naine.

Päris lootusetu on asi siis, kui veel nelikümmend aastat nii edasi elate. Peaaegu samavõrd lootusetu oleks oodata, et seksuaalelu päris iseenesest enneolematult õitsele puhkeb. Võtke kätte ja otsige abi! brigitta30: Lp hr Rammul. Tööst tuleneva stressi tõttu kirjutati minu abikaasale (35 a) antidepressante (cipralex). Kohe pärast tablettide võtma hakkamist langes mehe seksuaalhuvi ja tekkisid ka seni tundmatud erektsioonihäired: nii on varasem suhteliselt aktiivne suguelu (2-3 korda nädalas) muutunud üliharvaks. Perearst väidab, et nii suguiha kui potents taastuvad pärast pooleaastast antidepressantide kuuri ning soovitas tarvitada Viagrat. Samas kardan, kas nii pikk paus siiski oma jälgi ei jäta — räägitakse, et kui seks sinnapaika jätta, siis nii jääbki? Kas on lootust, et suguvõime pärast ravi täielikult taastub?

Seksuaalsoov kipub ka depressiooni enese tõttu tihti maha käima, kuid nii mõnelgi juhul on tegemist ka antidepressantide kõrvaltoimega, kuid mingeid negatiivseid ja pöördumatuid kaugtagajärgi ei ole põhjust karta. Vahel saab abi antidepressandi vahetamisest, vahel tuleb seksuaalsoovi tõsta teiste vahenditega (Viagra selleks eriti aita, sest ravim garanteerib küll “laitmatu soorituse”, kuid ei tõsta soovi). Kindlasti ei peaks ravimite tarvitamist pooleli jätma.

joosua: Lp dr Rammul, kas on olemas nn bioloogiline sobimatus või on see mõne arsti poolt lihtsalt antav diagnoos, kui enam edasi ei oska?

Kui peate silmas anatoomilist mittesobivust, siis seda tuleb küll imeharva ette. Juhtuda võib, et lihtsalt ei sobi teise inimese lõhn või maitse, siis siin saab vähe ära teha, kuid tavaliselt sellised inimesed omavahel lähisuhtesse ei juhtugi. Teooria, et kaks inimest lihtsalt ei sobi ja seetõttu ei saavutata seksuaalset rahuldust, ei ole küll enamasti paikapidav.

Kalju: Kas võib üldistada, et kõrvalehüppe sooritanud naine “langeb” seejärel järjest järgmisse ja ei saa sellest ringist välja?

Ei maksa siin üldistada midagi — nii kõrvalehüppajad kui ka mittehüppajad on indiviidid ja nii võib üldistamisega väga puusse panna. Erinevalt meestest kipub naiskõrvalhüppajatel asjaga siiski sagedasemalt ka tõsisem tunne kaasas käima. haige: alustasin suguelu 18-aastastelt. 15-aastaselt avastati haigus bechterevi tõbi. sest ajast saadik olen vahelduva eduga tarbinud erinevaid liigesteravimeid. kas pikajaline liigeseravimite (näiteks salazopyrin, diclac jne) tarbimine mõjutab kuidagimoodi potentsi mehel?

Enamus mittespetsiifilistest põletikuvastastest vahendeist ei kahjusta seksuaalfunktsiooni ka pikemaajalisel tarvitamisel.

murelik…: tahan teada kas mehe rattasõidu harrastus mõjutab tema spermatosoide? tahaks last aga kuidagi ei jää rasedaks ja omal on kõik korras.

Kuigi sellekohaseid juttusid liigub rahvasuus ringi, ei ole mulle siiski mingit veenvat uurimust, mis seda argumenti kinnitaks, veel kätte juhtunud. Võiks lasta mehel teha seemnevedeliku analüüsi — niisama igaks juhuks ei maksaks tal spordirõõmusid lasta hüpoteetiliste isaduserõõmude vastu vahetada. 2 küsimust: 1.Kas ainuüksi partneri vahetus võib esile kustuda bakteriaalse vaginoosi või on see siiski konkreetne nakatumine viirushaigusesse.
2. Mehe erektsioonis suguti on enne ühet pisut märg (vist seemnevedelik) - kas see on OK või on see mingi haiguse ilming? Sry, kui tegemist rohkem günek. probleemiga. Tänulik lugeja.

Partneri vahetusest üksi ei piisa — tegemist on kindlate haigustekitajatega, mis võivad naise organismis soodsaid tingimusi oodata või ka sugulisel teel üle kanduda. Suguti märgumine seksuaalse erutuse korral on seotud näärmestruktuuride aktiveerumisega ja ei kujuta endast mingit haiguslikku ilmingut.

Füüsik: Kas definitsioon “impotentsus on see kui raskusjõud ületab vastaspoole külgetõmbejõu” on õige või väär?

Teie probleemi lahendamine väljub kahjuks psühhiaater-seksuoloogi pädevusest. Pöörduge psühhoanalüütiku poole.

Mari2: Palun andke nõu! Minu mehe peenisel on mingi “lööve”. See asub eesnahal,üsna tipus. Välja näeb selline kõrgem, reljeefne punn ja nagu kärn oleks ka peal. Ta ütleb, et muidu valus pole, kui ei katsu ja valu on selline kõditav ja sügeleb. Ma pole seda enne tähele pannud, aga ta ütleb, et tal tekib see punn nii aastas korra ja mõnikord on ka kaks punni, ära läheb umbes nädalaga. Kas Te oskate midagigi öelda, millega võib tegu olla ja kuidas Teie juurde vastuvõtule pääseda?
Ilmselt on tegemist genitaalherpese e. ohatisega, kuid vaid selle kirjelduse alusel ei saa diagnoosi panna. Arstliku Perenõuandla registratuuri number on 6665125.

Tiina: Kas on võimalik ravida naise puhul seda, kui ta “märjaks” ei lähe. Minu suguelu on seetõttu raskendatud.

Sõltub küll põhjustest, kuid sageli on probleem lahendatav. Kui tegemist on pikemat aega kestnud ealiste muutustega, mis ilmnevad mitmetel naistel peale viiekümnendaid, siis tuleb abi otsida eelkõige libiainete kasutamisest.

Juta: Olen esimese seksuaalpartneriga 4 aastat koos olnud. Esimesel aastal sain orgasmi ühel korral kolmest, nüüd ei ole enam vahekorras mitu aastat saanud. Käega kliitorit stimuleerides saan orgasmi iga kord kui partner seda teeb ja ka kui ise teen. Muidu on suhted väga soojad ja lähedased ning seksuaaleluga olen ka ilma orgasmita üsna rahul. Mis võiks olla põhjus, miks enam orgasmi ei saa?

Vt.ülal

Tiina: Mina ei ole ühtki orgasmi saanud, milles võib olla probleem?

Ühe kena keskmise naise seksuaalsust käsitleva käsiraamatu tekstimaht on 200-300 lk. Anorgasmia teemast saaksime ehk 100 leheküljega jagu ja sedavõrd kesise baasinformatsiooni korral ei olekski mud võimalust. Kardan, et veidi vale aeg ja vale koht.

Triin: Oleme mõlemad alla 40-ne, 2 lapsega ja abielus olnud 15 aastat. Paljude sõprade arvates ideaalpaar: sama haridustase, paljuski sarnane ellusuhtumine, tülitseme väga harva, abikaasa tegeleb palju lastega ja ei häbene kunagi välja ütelda ja näidata, et armastab mind.
Ka mina armastan teda väga, aga minu viimase aja suureks probleemiks on meie suguelu: mina tahaks rohkem kui 3-4 korda kuus vahekorras olla. Olen proovinud sellest erinevate vihjete kaudu märku anda, aga ei midagi. Samas on minu jaoks väga raske otsesõnu rohkem seksi nõuda. Seda enam, et teadmine, et teine end lihtsalt sunnib, võtab asjalt kogu naudingu. Aeg-ajalt olen püüdnud ise initsiatiivi üles näidata, aga sellega mitte-kaasa-tulek on kõvasti haavanud ning tahtmise tükiks ajaks ära võtnud.
Ise arvan, et pärast nii pikka kooselu ei mõju ma oma mehele enam erutavalt. Ju aitab kaasa ka pingutusvajaduse puudumine — abikaasana olen ju (pea) igal ajal olemas ja saadaval. Kas mul on õigus? Ja kas peaksin üldse probleemitsema? Seda enam, et koos- ja pereelu muus osas vägagi hästi sujub ning (teoreetiliselt) peaks aeg hakkama ka minu aktiivsust vähendama. Kuigi jah, ei saa salata mõtteid, et äkki aitaks armukese ‘võtmine’?

Armukese võtmise mõtte peaks ehk siiski esialgu reservi jätma, sest vastasel korral võib juhtuda, et ühel hetkel ei ole enam seda 3-4 kordagi kuus. Ärge unustage, et olemas olite Te tal juba 14 aastat, kuid seksisite ikka tublimini kui täna. Väidate, et Teie vahel on küllaltki avatud ja armastuslik suhe, kuid samas kostab läbi, et omavahel ei ole asjast räägitud. Rääkimine ei tähendaks sugugi “seksi nõudmist”, vaid lihtsalt oma soovide ja lootuste avaldamist ning ühtlasi teie poole omade väljaselgitamist. Sageli on olemas uskumatult lihtsad ja käepärased võimalused seksuaalelule uue hingamise andmiseks.

P.S. Teooria seksuaalsuse eeldatavast ealisest alanemisest olles alla neljakümne ei ole küll kindasti paikapidav.