1. Mida sa minult vajad?

Tavaline olukord igas kodus: mingil teemal on tekkinud tüli. Naine tahab tülitseda ehk asjad selgeks rääkida, mees püüab tagasi tõmbuda ja konflikti vältida. Naine puurib edasi, lootes mingit reaktsiooni välja meelitada, mees vaikib kangekaelselt. Olukord ei parane, mõlemad on närvis ja tüli jääb lahendamata ning podiseb pinna all edasi. Küsides: “Mida sa minult praegu vajad?” annab talle mõista, et sa tahad temaga ühendust saada, normaalselt suhelda ja sa oled ka ise valmis pingutama. See teadmine rahustab ta maha ja annab võimaluse tsiviliseeritud ja normaalseks vestluseks ja probleemi lahendamiseks.

2. Mida ma saaksin teha, et sul kergem oleks?

Vastus võibki olla niisama lihtne kui “palun lihtsalt kuula mind!” või äkki hoopis vajab kallim lõõgastavat seljamassaaži. Igal juhul annab see küsimus partnerile võimaluse auru välja lasta ja et sina oled suuteline selles olukorras rahulikuks ja mõistlikuks jääma.

Küsi see küsimus, et näidata, et oled hoolimata kõigest sellest, mis teie vahel viimasel ajal on toimunud, ikkagi tema poolt, tema liitlane ja sa oled huvitatud sellest, et teil mõlemal oleks suhtes hea ja turvaline olla.

3. Palun vabandust!

Aga ole vabandades konkreetne. Sa tead, mida sa valesti tegid ja mille eest pead vabandust paluma, ütle see kõik täislausega välja. Ja see on oluline, sest lihtsalt “sorri” ei anna partnerile märku, et sa oled päriselt asja üle mõelnud, aru saanud ja kahetsed. “Palun vabandust, et ma ei viinud prügi välja, kuigi sa palusid. Ma saan aru, et see haiseb seal ukse juures ja see on vastik. Teen seda kohe ja järgmine kord enam ei unusta.”

4. Aitäh!

Väljenda oma tänu konkreetselt ja spetsiifiliselt. “Aitäh, kallis, et prügi välja viisid, kui ma palusin. Sellest oli mulle suur abi.” Isegi selline väike asi muudab sind kallima silmis veelgi atraktiivsemaks ja meeldivamaks, sest absoluutselt igale inimesele maailmas meeldib, kui tema pingutusi märgatakse ja hinnatakse. Ja tead ju isegi — sa ei eelda tänu ega suuri sõnu selle eest, et oled õhtusöögi valmis teinud, aga kui keegi kogemata ütleb, et toit maitseb või tänab sind selle eest, tunned end imehästi!

5. Ma olen sinu üle uhke

Taaskord — ole konkreetne. Teadmine, et lähedane inimene tunneb minu üle uhkust, tõstab mu enesekindlust ja usku iseendasse ning on äärmiselt meeldiv ja meelitav tunne. Uhkust ei peaks väljendama ainult suurte ja tähtsate asjade puhul nagu palgatõus või samm karjääriredelil, piisab ka väikestest argistest asjadest. “Kallis, ma olen nii uhke selle üle, kuidas sa täna selle vanaproua üle tee aitasid ja tema toidukotid koduukse ette viisid. See oli sinust tõesti väga kena.”

6. Meie lastel on vedanud, et neil on selline isa/ema nagu sina

Igaüks tahab oma laste heaks olla absoluutselt parimatest parim ning iga vanem pingutab vere ninast välja selleks, et nende lastel oleks hea ja turvaline. Mistõttu on see, kui teine vane seda märkab ja välja ütleb, parim tunnustus ja ülim kompliment, mis jääb eluks ajaks meelde ja soojendab südant. “Aitäh, et aitasid Markusel matemaatika kodutöö ära teha. Ta poleks ilma sinuta sellega toime tulnud. Sa oled parim!”

7. Anna mulle andeks

Ütle konkreetselt, mille eest sa andestust palud. Oma vigu on tõesti keeruline tunnistada, sest endalegi pole meeldiv ausalt öelda, et jah, ma keerasin käki kokku, eksisin, tegin vea. Aga suhte päästmiseks tuleb seda tingimata teha. “Anna andeks, et ma jõllitasin selle miniseelikus naise tagumikku/musklimehe kõhulihaseid. Saan aru, et see tekitas sinus ebamugavust ja ma luban, et rohkem ma sind sellisesse olukorda ei pane.”

8. Ma armastan sind

Nende kolme sõna kuulmisest ei väsi mitte keegi mitte kunagi. Nii et ära sina siis ka koonerda ning tuleta oma kallimale iga päev meelde, et ta on sinu elus number üks ja su tunded tema vastu ei ole raskusest hoolimata lahtunud.

9. Ma pingutan rohkem, et…

See on oluline, sest su kallim väärib partnerit, kes tahab koos temaga kasvada ja areneda, et paremaks inimeseks ja partneriks saada. Kuivõrd palju muutuks teie suhe siis, kui sa lubad muutuda ja pingutada ja siis päriselt teedki seda? “Ma pingutan rohkem, et lapsi koduste ülesannete juures aidata. Ma tean, et pidin eile aitama Markusel korrutustabelit õppida ja ei teinud seda. Tulen täna varem koju ja teeme selle asja talle selgeks, ma luban.”

10. Ma austan sind

Ilma austuseta ei ole armastust olemas. Või kui ongi, siis on see pinnapeale ja tühine, võrreldes selle tundega, mis kombineerib endas austuse ja armastuse. Teades, et sind kodus austatakse, tõstab su enesehinnangut ja eneseväärtust, mis aitavad sind teistel elualadel samuti edasi.

Allikas: Power of positivity