Loe läbi need punktid ja kui tunned siin ära iseenda suhte, siis on sul aeg tõsiselt järele mõelda, kas sa ikka päriselt tahad sellises suhtes olla. Sa oled palju paremat väärt!

1. Nõustud partneriga kohe, mõtlemata, kas sa ka tegelikult nõus oled

Sul on alati õigus ka iseenda eest hoolt kanda. Kui sa ei ole milleski kindel või see tekitab sinus ebamugavust, võid sa alati keelduda või järelemõtlemiseks aega paluda.

2. Leiad vabandusi partneri halva käitumise õigustamiseks

Tema alkoholiprobleemi ignoreerimine või vägivaldsusele vabanduste leidmine on märk sellest, et sa ei näe asju objektiivselt ja ta on sinu psüühhika nii palju ära rikkunud, et sinu jaoks on keelatu-lubatu piirid väga häguseks muutunud.

3. Partneri õnn on sinu prioriteet

Selline suhe mõjub su enda heaolule ja arengule mürgiselt, tappes lõpuks igasuguse õnnetunde sinu enda sees. Kui partneri heakskiit ja rahulolu on sinu jaoks tähtsaim, võimaldad sa talle järjest halvemat ja ebaõiglasemat käitumist.

4. Arvad, et aitad teda, kui päästad ta sajaviiendat korda samast jamast, tegelikult annad talle võimaluse veelkord sama halvasti käituda

Enda meelest käitud armastavalt ja heatahtlikult, kui tõttad talle appi järjekordse tema enda poolt kaela tõmmatud jama korral. Sellega aga toetad tema jätkuvat mandumist, sõltuvust, vaimse tervise allakäiku, vastutustundetust või koguni kriminaalset käitumist.

5. Unustad ära iseenda identiteedi, huvid ja soovid

Terves suhtes on mõlemal inimesel oma mina. Igaüks võib, saab ja tahab olla omaette isiksus, aga suhe jääb tugevaks ja püsima ka siis, kui ette tuleb mõni arusaamatus või takistus. Eriarusaamades lepitakse kokku, neid ei võeta isiklikult ega elata teise peal välja. Mõlemal osapoolel on oma töö, hobid, sõbrad, mõtted ja tunded, aga loomulikult peab olema ka suur ühisosa neis kõigis.

Sõltuvussuhteks saab olukorda nimetada siis, kui üks partneritest on sunnitud kõik iseendast loovutama selleks, et teine saaks õitseda. Sellist suhet iseloomustavad manipulatsioon, kontroll, iseendast loobumine ja häbistamine.

6. Partner ei tülitse viisakalt, vaid manipuleerib oma tahtmise saamiseks

Loomulikult tuleb igas suhtes ette tülisid ja arusaamatusi, kuid normaalses suhtes lahendatakse need nii, et kumbki osapool haiget ei saa. Probleem lahendatakse kiiresti ja ausalt, kumbki pool ei jää vihast nurka pulbitsema, seda endasse koguma seni, kuni lõpuks käib suur plahvatus, mis lõpeb teise poole nutu või füüsiliste vigastustega. Ja mis veel oluline — pole võimalik, et üks partneritest võidab alati kõik vaidlused ja teine annab alati alla.

7. Annad alati rohkem kui vastu saad

Sõltlased on alati need, kes annavad endast kõik, aga vastu ei saa peaaegu midagi. Nad pingutavad vere ninast välja, et oma partneri heakskiit pälvida ning vähendada võimalust saada järjekordselt kõrvale tõrjutud või alandatud ning selle käigus unustavad iseenda kõige elementaarsemad soovid ja vajadused.

8. Partner kasutab su oskusi ja häid omadusi ära

Sina pakud talle armastust ja empaatiat ning oled valmis tema heaks kõike tegema, aga tema teab seda suurepäraselt ning kasutab kurjasti enda huvides ära. Ja seda ikka selleks, et mitte võtta iseenda tegude eest vastutust, varjata sõltuvust ja kriminaalseid tegusid.

9. Püüad partneri valu ja võitlusi enda kanda võtta

Suhtesõltlased on väga tundlikud teise inimese piina suhtes. Nad ei lase sel juhtuda, tormavad kiiresti appi ja võtavad kogu vastutuse, süü ja valu enda kanda. Muidugi tehakse seda iseenda heaolu ja tervise arvelt. Nad usuvad kindlalt, et just nemad on vastutavad teise inimese õnne eest ning nende enda õnn sõltub ainult selle suhte püsima jäämisest.

10. Suhe on tingimustega, kontrolliv ja vägivaldne

“Kui sa mind tõesti armastaksid, siis sa ei ajaks mind nii närvi, et ma pean kogu aeg jooma!” või “Kui me abiellume, siis oma sõpradega sa enam ei kohtu!” on väga tüüpilised vägivaldset ja sõltuvat suhet iseloomustavad laused.

Allikas: Huffingon Post