1. Teie lahutasite, mitte mina!
Ma tean, et sa vihkad “oma eksi” juures kõike, aga ta on siiski minu teine vanem ja mina armastan teid mõlemaid. Palun ära räägi temast halvasti ei minu juuresolekul ega siis, kui sa arvad, et ma ei kuule. See paneb mind end väga halvasti tundma ja jätab sinust tõelise tropi mulje.

2. Mind ei huvita, kes saab teleka või auto, nii et lõpeta virisemine selle üle, kui “ebaõiglane” teie varade jagamine on! Kui suunad oma energia ainult rahasse ja materiaalsetesse asjadesse, arvan ma, et mina sind üldse enam ei huvita. Sa peaksid rohkem vihane olema selle pärast, et meie pere lagunes, mitte selle pärast, et jäid ilma mingist seina peal rippuvast maalist!

3. Sina pead mind kaitsma!
Teie lahutuse ajal ja pärast seda võib mul vaja minna sinu tuge ja abi, et kiusajate ja norijatega hakkama saada. Ma ei saa päris täpselt ise ka kõigest aru, ma olen kergesti haavatav ja mul on vaja sinu abi, et kõigest sellest üle saada. Samuti pead sa hea seisma selle eest, et sinu järjekordne uus peika või sõbranna ei võtaks endale õigust mind õpetama ja kasvatama hakata. Ta ei tea minust mitte midagi ja tal pole aimugi, mida ma praegu üle elan ja kui sa lased tal minuga õiendada, ei usalda ma sind enam kunagi.

4. Ära räägi minust nagu ma olen mingi tühiasi!
Kui räägite omavahel hooldusõigusest ja sellest, kelle juurde ma peaks nädalavahetuseks minema, arvesta ka minu tunnete ja vajadustega. Ma ootan väga, et saaksin sinuga aega veeta, aga ainult selle hetkeni, kuni kuulen, kuidas sa mu teisele vanemale ütled, et sul on kohting planeeritud ja sul pole minu jaoks aega, las ma jään seekord tema juurde ja sina võtad mu siis, kui sul aega on. Ma pole mingi pappkarp, keda võid niisama ühest kohast teise lükata! Sama kehtib ka pühade kohta — lase minul, mitte lastekaitsetöötajal või kohtunikul, otsustada, kelle juures ma jõulud või jaanipäeva veedan.

5. Ära ela oma viha vastassoo vastu välja minu sõprade peal.
Mu sõbrad on ainsad, kes mind teie lahutuse tekitatud stressist üle aitavad. Ma ei taha, et sa oma luhtunud suhte tõttu hakkaksid neist halvasti rääkima või nende peal oma viha välja elama. Kui sa seda teed, hakkan ma sinu vastu veelgi rohkem mässama.

6. Ära eelda, et mulle meeldivad kõik su uued kaaslased.
Mul on õigus oma arvamusele ja see, et minu arvamus ei lange sinu omaga kokku, ei tee seda valeks. Ma ei pea armastama igaüht, kelle sa koju tood. Sinu uus “sõber” ei ole minu uus sõber, ma ei pea ta vastu kohe kena olema. Võib-olla norin ma temaga meelega tüli, sest ma panen sind proovile — kas sa ikka oled minu poolt?

7. Ära solva ega tee nalja kingituste või elamuste üle, mis ma teise vanema juurest saan. See ei puutu sinusse, need on minu ja mu teise vanema kingitused ja elamused ja sul pole mingit õigust naeruvääristada ja halvustada asju, mis mulle meeldivad ja mida ma olen nautinud. Seda tehes jätad sa endast väiklase kadekopsi mulje ning järgmine kord ei räägi ma sulle enam midagi.

8. Ära ütle mulle, et ma "olen liiga dramaatiline".
Ära halvusta ega vähenda minu emotsioone ja seda, kuidas teie lahutus mulle mõjub. Ma võin olla kurb, õnnetu, vihane, masenduses, depressioonis ja ülimalt emotsionaalne, kui mu vanemad lahku lähevad! Elu sellisena, nagu mina seda tean, saab läbi, mu perekonda pole enam ja ma kardan! Mina näen seda nii, et sa enam ei armasta teda, järelikult võid sa ka minu armastamisest ühel hetkel ära väsida. Arvesta sellega, et nüüd, kui ma olen aru saanud, et sinu armastusel on piirid, kavatsen ma neid testida igal võimalikul juhul!

9. Lõpetage lasteaialastena käitumine ja mõelge välja, kuidas saaksite samal ajal samas ruumis viibida!
Näiteks mu sünnipäeval, võistlustel, esinemistel, sugulaste kokkutulekul ja nii edasi. Jätke oma isiklik viha, pettumus, tigedus ja solvumine paariks tunniks autosse ja käituge nagu tsiviliseeritud lapsevanemad. Minu pärast!

10. Leppige lastekasvatusreeglites omavahel kokku!
Ma satun väga suurde segadusse, kui üks ütleb üht ja teine teist. Sel moel õpin ma ainult seda, kuidas inimestega manipuleerida ja teid teineteise vastu üles ässitada, et saada, mida ma tahan. Lõpuks ei võta ma teid enam tõsiselt. See, et te lahutasite, ei tähenda seda, et te enam mu vanemad ei ole! Te peate mulle õpetama, kuidas konflikte lahendada, mitte seda, kuidas neid juurde tekitada.

11. Lepi sellega, et mõnes asjas on teine vanem parem kui sina.
Ma ei pea sind sellepärast kehvemaks, et tema õpetas mind kala püüdma või autot juhtima. Sina õpetad mulle teistsuguseid asju ja see ongi väga lahe. Ma saan kohe aru, kui sa hakkad skeeme välja mõtlema selleks, et ma ei saaks teise vanemaga enam lahedaid asju koos teha ja see ajab mind kurjaks. Parem lepi sellega, et teil mõlemil on oma oskused ja selle asemel, et viha pidada, õppige ise ja õoetage ka mulle, kuidas neid hinnata ja kuidas õigelt inimeselt õigel ajal abi küsida.

12. Ära võrdle mind teise vanemaga!!!
"Sa oled samasugune lurjus nagu su isa!" või "Sa vingud ja virised täpselt samamoodi nagu su ema!" on solvangud, mis haavavad mind, mitte mu teist vanemat! Pea meeles, et sa lahutasid temast just sellepärast, et need omadused temas käisid sulle närvidele ning kui sa omadused nüüd mulle üle kannad, hävitad sa mu enesehinnangu. Ära sisenda mulle, et minu sõnad ja teod on sulle sama solvavad kui selle inimese omad, kellest sa lahku läksid.

Allikas: Huffington Post