Võta näiteks see skaala siin. Hinda kõiki väiteid skaalal 1-5, kus 1 = mitte üldse ja 5 = väga palju

Esimene osa

Ma mõtlen tihti sellele, kas partner ikka on minu jaoks piisavalt hea.
Mõnikord ma tunnen, et partner ei ole minu jaoks piisavalt hea.
Ma ei suuda oma partneri vigadele mõtlemist lõpetada.
Kui ta mind närvi ajab, mängin mõttega ta maha jätta.
Kui ta mind närvi ajab, hakkan unistama uuest suhtest.
Kui ta mulle haiget teeb, tunnen end reedetuna.
Tunnen tihti, et ma olen rohkemat väärt, kui see suhe mulle pakub.
Suhe tekitab minus aeg-ajalt sellist meeletut raevu, mida ma igapäevaelus kunagi ei tunne.

Teine osa

Mul on partnerile kõrged ootused.
Eeldan, et ta mõistab mind ilma, et peaksin talle oma tundeid ja mõtteid selgitama.
Ma ei suuda loobuda mu enda poolt talle seatud ootustest.
Ma eeldan, et partner on minu suhtes väga tähelepanelik.

Kolmas osa

Mõnikord ma tunnen, et ma ei ole oma kallima jaoks piisavalt hea.
Tihti mängin mõttega, et ma ei ole oma kallima jaoks piisavalt hea.
Mulle tundub, et kallim on palju rohkem väärt kui ta sellest suhtest praegu saab.

Neljas osa

Ma nõuan, et ma saaksin suhtes seda, mida tahan.
Ma olen väärt partnerit, kes on väga tundlik ja hell.
Mu partneril on minuga väga vedanud.
Ma ei lepi vähemaga kui sellega, mida arvan end väärt olevat.

Nüüd arvuta kokku, kui palju punkte sa igas osas said.

Ja nüüd on aeg analüüsida, mida see tulemus siis ikkagi näitab. Uuringu käigus testi teinud osalejatel olid keskmised tulemused sellised:

esimeses osas: 13, teises 14, kolmadas 5 ja neljandas 13. Kõige kõrgemad punktid ehk keskmiselt 3 punkti iga vastuse eest anti teises ja neljandas osas, kõige madalamad punktid (1,5) aga esimeses ja kolmandas.

Mida need siis tähendavad?

Esimene osa: Liigne nõudlikkus. Need, kes selles kategoorias kõrged punktid said, kalduvad nartsissismile. Nad usuvad, et maailm võlgneb neile midagi, sest nad on lihtsalt paremad kui kõik teised. Selline enesekesksus kandub üle partnerile, kellelt nõutakse ulmelisi asju, uskudes, et “mina olen väärt ainult parimat.” Nad on alati valmis edasi liikuma kohe, kui midagi paremat silmapiirile ilmub. Nad näevad väga hästi oma partneri vigu ja ei häbene neile tähelepanu juhtida, aga enda eksimuste suhtes on nad pimedad.

Teine osa: Ootused. Kui sa selles punktis kõrge skoori said, tähendab see, et sa usud, et kallim peab sulle jäägitult armastust, tähelepanu ja mõistmist osutama, isegi rohkem, kui sa tegelikult väärt oled.

Kolmas osa: Piiratud eeldused. See osa näitab, kas arvad, et su partner on hoopis rohkemat väärt kui sina. Kas sa kardad, et ei ole piisav? Pealkirjas sisalduv sõna “piiratud” märgib seda, et tõenäoliselt ei oska sa päris täpselt väljendada, mida ja kui palju sa oma kallimalt vajad.

Neljas osa: Oma nõudmistele kindlaks jäämine. Nende punktidega nõustudes kinnitad, et sina vähemaga ei lepi — sa pead saama suhtelt kõik, mida tahad. Ja see ongi väga õige, sest kui sa ei tea, mida sa tahad ja end väljendada ei suuda, paigutud sa grupi tagumisse otsa nende juurde, kes ei suuda õigel ajal suud lahti teha.

WiKui sa nüüd vaatad oma tulemusi ja oled kursis sellega, mida need numbrid tähendavad, on aeg mõelda, kui tõenäoline see üldse on, et su praegune paarisuhe on teie mõlema jaoks rahuldav.
Liiga kõrge või liiga madal enesehinnang ja ootused partnerile muudavad su lihtsalt õnnetuks, sest need on kas ebareaalselt hiiglaslikud või sa lihtsalt ei väljendagi neid, nii et kallimal pole aimugi, mida sa tahad.

Ehk siis: kui sa näitad oma kallima suhtes üles mõistmist ja kaastunnet, näeb ta, et sa püad suhet elus hoida ja pingutad selle nimel. Ta tajub, et sa vajad teda. Igas heas suhtes peab see tunne olemas olema — kõik igatsevad tunda end vajaliku ja ihaldusväärsena. Samuti tekitavad need tegevused usaldust ja head suhtlemist.

Kokkuvõtteks: liiga kõrged ootused tekitavad sinus endas frustratsiooni, liiga madalad ootused tekitavad su partneris frustratsiooni. Püüa siis leida see mõistlik kesktee.

Allikas: Psychology Today