Sellel teemal arutleb
seksuoloog Helgi Toomsalu
.

Õigupoolest pole miski teisiti kui muidu. Kolmnurk partnerlussuhetes ei sõltu soost. Konkurents partnerluses näib meile alati ebavõrdne (teine on kas noorem, edukam, haritum, varakam või … teisest soost). Kolmnurga tekkimine näitab, et kahe inimese suhetes on kriis ja seda peaks võtma kui lähedusepuuduse ilmsikstulekut (mitte kui selle teke). Tähtis pole, mis soolisega meie partner läheduse on saavutanud, vaid see, et lähedus on saavutatud kellegi teisega kui meie.

Biseksuaalse partneri puhul võib kiindumusobjektiks olla nii üks kui teine sugu. Võimalik, et evolutsiooni aspektist on see ellujäämistaktika; võimalik, et probleemi lihtsustatud lahendusviis. Teisalt ei ole biseksuaalsus elu jätkamist ega elu kvaliteeti pärssinud (biseksuaalid on alati olnud huvitatud järglastest ja nende soetamisest ning lapsevanemaks olemisest). Biseksuaalsuse puhul toimub lihtsalt sujuv üleminek ühelt kiindumusobjektilt teisele soost sõltumatult. Kuna kindes sooline orientatsioon puudub, siis omasoolise partneri leidmine näitab vaid kohandumist elus esinevate võimaluste ja oma vajadustega.

Kolmnurga tekkes ei ole problemaatiline mitte sugu, vaid hüljatus, mida tunneme, kui meie kõrval tehakse uus valik. Primaarne on isiksus ja lähedus selles valikus.

Miks on biseksuaalse partneri kõrvalhüppe kaaslane enamjagu omasooline?
Aga sellepärast, et vastassoo esindajaga on ju üks disharmooniline seksuaalsuhe ja mittefuntsioneeriv intiimsuhe värskelt võtta. Läheduse tekkel kaotab sugu tähenduse, see on protsess, kus kaks inimest leiavad teineteist.

Kuidas käituda?
Meil pole vaja võidelda kellegi ega millegi vastu, ka soo vastu mitte. Ennekõike on vaja avada oma lähedusseif ja vaadata seis üle: mida ja kui palju oleme sellesse paigutanud.

  • Vahel selgub, et seif on tühi ja pankrot vältimatu ning üle jääb vaid alustada uut rännakut läheduse teekonnal.
  • Vahel selgub seifi avamisel, et oleme unustanud kasutada seda imelist oskust, mis meil, sõltumatult soost, olemas võib olla - oskust olla lähedane, s.t. oskust olla avatud, austav, hooliv, hell jne enese ja teise suhtes.

    Kuid see oskus pole kadunud, me oleme mingil etapil loobunud seda kasutamast, aga võime taas alustada, soost sõltumatult. (Testi kui avatud oskad olla iniimsuhetes).

    Vaata ka : Armastame mitmekesi