Üks kolmandat aastat abielus olev üksildane 45-aastane naine igatseb tagasi kamraadilikku suhet, mis tal oli esimese abikaasaga. Nad ei olnud mitte ainult äripartnerid, vaid käisid ka pärast tööd koos väljas.

Nende näiliselt ideaalne abielu lõppes äkitselt, kui mees läks ette hoiatamata teise naise juurde. Tema uus sõjaväelasest abikaasa viibib nädalaid temast eemal ning naisel tuleb üksi seltsielu eest hoolitseda. Isegi kui mees on kodus, tegeleb ta millegi muuga ning kuigi naine toetab meest tolle pürgimustes, leiab ta, et ei abiellunud sellise elu jaoks.

Teine 45-aastane naine oli abielus töönarkomaaniga. Naine kolis lõpuks tagasi kodulinna, kuna mees oli niikuinii pidevalt komandeeringus ja käis komndeeringutest kodus vaid üle nädala nädalavahetustel ja ka siis rippus ta telefoni ja faksi otsas, nii et pere nägi teda vaid õhtusöögilauas. Naine tunnistas, et tunneb end tegelikult paremini, kui mees on kodust ära.

Üks 34-aastane rahulolematu naine tunnistab, et tema abikaasa keeldub abielus osalemast. Nende 8,5 koos elatud aastat on viinud alla ta enesehinnagu, põhjustanud depressiooni ja viinud naise närvishoki äärele.

“Õhtud on kõige raskemad. Me sööme harva kogu perega koos õhtust. Ta ei ole kuigi sageli kodus või tuleb koju, kui lapsed on juba voodis, või magamamineku ajaks. Kui ta on kodus, ei suhtle ta meiega kuigi palju. Me istume kumbki eraldi toas. See on minu jaoks kõige raskem aeg,” ütles ta.

Kõige üksildasem on see naine oma sünnipäeval, kuna sageli langeb see päev kokku mehe pallimänguõhtuga ning too eelistab palli temale.

Üks põhjuseid, mis üksildus abielus on nii tavaline, on see et naised on harjunud suhtlema sõbrannadega, kes kuulavad su mure ära huvi ja kaasatundmisega, aga mees võib olla kuitahes hea, ta ei suuda ikka sellega võistelda. Naistel on abielludes väga romantilised ootused. Nad loodavad leida hingesugulase, aga sageli on asi sellest väga kaugel.

On olemas muid lahendusi kui lahutus. Esiteks proovige endale selgeks teha, miks te end üksildasena tunnete. Kas te olete üksildane seepärast, et teie mees ei ole kodus? Või tunnete end üksi ka siis, kui ta on kodus? Kummagi stsenaariumi korral on üksilduse põhjuse mõistmine esimene samm selle ületamisel.

Miks te tunnete end üksildasena

Teatud juhul on üksilduse põhjuseks normaalne kurameerimise järgne etapp. Suhte alguses on mees naisest väga huvitatud ja pühendab talle palju aega. See möödub suihte stabiliseerudes ja isegi esimestel abieluaastatel ei ole mehel naise jaoks enam nii palju aega kui varem.

“Me oleme olnud abielus vaid kolm aastat, aga selle aja jooksul olen ma sünnitanud kaks last, ütleb 39-aastane Marina. “Meil on mõlemal väsitav täiskohaga töö ning õhtuti tahame lastega kvaliteetselt aega veeta. Kui lastega on mängitud, nad on söödetud ning voodisse pandud, vegeteerime me kumbki teleri ees ega ütle midagi. Mu mees ei paista enam huvituvat minuga väljas käimisest ning kuna meil ei ole kummalgi enam oma seltsielu, tunnen ma end mõnikord üksildasena.”

Suhte stabiliseerumise etapp ei pea tingimata olema masendav, see on kõigest suhte uus etapp. Sellest võib kujuneda suhte kõige pikem etapp. See võib olla periood, mil mõlemal partneril arenevad muud sõprussuhted või hobid või mil nad teevad midagi koos, aga varasemast väiksema kirega. Suhe muutub intiimsemaks, sibula peamised kihid on pealt kooritud ning te räägite teisele endast ka mitte ainult häid asju ning kirg on kord tugevam, kord nõrgem.

Abielludes usuvad inimesed, et ei pea enam olema üksi. See ei ole reaalne ning üksinda veedetud aeg on suhte seisukohalt hea. See rikastab suhtet. Mõnes suhtes on probleeme, mis sunnvad üht partneritest tundma end üksikuna. Kui partner ei ole pannud tähele, et te olete masenduses või haige, siis see on probleem. Kui partner paneb seda tähele, aga ei hooli sellest, siis ka see on probleem.

Mõnel juhul võib üks partner sattuda emotsionaalse rünnaku alla. See ei pruugi alati olla otsene rünnak, kui partner on loobunud teid emotsionaalselt või rahaliselt toetamast või alavääristab teid, siis tunnete te end loomulikult üksildasena. Sellisel juhul tuleks vaadata kriitilise pilguga üle oma abielu. Kaks suhet ei ole ühesugused, aga oma probleemide arutamine sõbraga võib anda teile võimaluse asja kõrvalt näha ja mõista, et võibolla on teie ootused liiga suured. Kui näiteks partner viib teid igal laupäeval välja, siis võite te mõista, et tegelikult läheb teil päris hästi ning et teistele naistele pööratakse palju vähem tähelepanu.

Teistsugune üksildus

Paljud inimesed — nii abielus olevad kui vallalised — on üksi, aga ei ole üksildased, samas on paljud üksildased, kuigi ei ole üksi. Milline neist teie olete? Olla üksi tähendab seda, et teie juures ei ole hetkel teist inimest, aga see ei tee teile haiget. Üksi olevatel inimestel on sageli täisväärtuslik seltsielu, nad peavad ühendust sõprade ja sugulastega ning naudivad üksi veedetud aega. Üksildased inimesed aga tunnevad regulaarselt tühjuse või tõrjutuse tunnet. Üksi olla on hea, üksildus on ebameeldiv.

Üksildus on elu osa; kui inimesed loodavad, et teised lahendavad selle probleemi nende eest, siis tabab neid pettumus. Üksildusest saab probleem vaid siis, kui suhtes ei ole piisavalt suhtlemist.

Kuidas saada aru, kas teie ootused on liiga suured või kui teie suhe on tõesti vilets? Kuidas teha vahet probleemidel, mida te ise saate lahendada, ja sellel, et te olete lihtsalt üksildane inimene?

Üksildased inimesed tunnevad end tavaliselt halvasti ning et see viitab madalale enesehinnangule. Sellise seisundi sümptomid võivad olla sellised, et te püüate kogu aeg seltsi leida, tunnete end hüljatuna, kui olete üksi, kui te lükkate otsuste tegemise ja meelelahutuse edasi ajani, mil kaaslane välja ilmub. Kui üksinda olemine tekitab teis üksildustunde, siis võibki selles peituda probleem. Seda ei ole sageli seltskonna abil võimalik parandada. See tähendab seda, et te peate saama ise üksildustundest üle, on teil siis partner või mitte.

Näpunäiteid üksildusest üle saamiseks

1. Hankige endale oma seltsielu. Mehed ei suuda täita naise sotsiaalseid vajadusi. Ühinege mõne naisteühenduse või huviringiga, et leida teiega ühel lainel olevaid inimisi. Üks tugitoolisportlase naine tegi seda. “Tal on ükskõik, kui hilja ma õhtul koju tulen, seega käin ma veiniklubis, sõbrannadega õhust söömas ning vana tädi külastamas. Kui te olete jalgpalli- või töölesk, siis hankige endale ise meelelahutus. Tehke plaanid juba ette ära, et end laupäeva õhtul mitte haletseda.

2. Sõitke minema ja vaadake, mis ta sellest arvab. Kui te tunnete muret oma abielu pärast, siis veetke nädalavahetus kusagil mujal kas üksi või sõbrannaga ja mõelge järele, kuidas te oma mehesse suhtute. Kas te tunnete tema järele puudust? Kas te olete temata õnnelikum? Kas te kardate reisi lõppu? Kuidas ta reageerib, kui te koju tagasi jõuate? Ja kuidas teie reageerite?

Selline kogemus ütleb teile palju enamat teie suhte kohta kui vaikne kodus mossitamine. Üks naine proovis seda ja avastas, et oli kodust eemal õnnelikum ning et abikaasa karistas teda kodunt eemalviibimise eest. Ta avastas, et ei suuda anda mehele seda, mida too vajas. Nende suhe lõppes sõbraliku lahutusega.

3. Küsige partnerilt seda, mida te vajate. Üks e-sõnum päevas ringi sõitvalt mehelt või üks keeglimänguõhtu samas linnas töötavalt partnerilt, seda ei ole ju palju küsitud? Olge konkreetne, mehed ei ole kuigi head mõtetelugejad. Ei saa olla mehe peale vihane, kui te ei ole talle öelnud, mida te tahate.

4. Tehke ühiseid plaane. Mida teile meeldis vanasti koos teha? Tooge need asjad tagasi oma ellu. Kutsuge mees üritusele, mis talle teie arvates peaks meeldima. Kui too keeldub, küsige temalt, mis talle meeldiks, ja proovige seda. Kui te proovite abielule uut sädet anda oma tingimustel ja seejärel tema tingimusel ja see ei anna ikka tulemusi, siis minge nõutsaja juurde. Kui mees keeldub tulemast, minge üksi.

5. Sõlmige kokkulepe. Kui teile meeldib teha erinevaid asju, siis rääkige sellest ja leppige kokku, et te mängite jalkat ja tennist eraldi, aga saate õhtul kokku. Te võite leppida ka eraldi puhkuses kokku, aga siis peab teie vahel valitsema arusaamine, et selle põhjuseks on erinevad huvid. Kui te seda ei tee, tunneb üks teist end paratamatult hüljatuna. Kokkulepped on lubatud eeldusel, et mõlemad pooled neid mõistavad ja nendega nõus on.

6. Elage oma eraelu. Õppige olema üksi. See tõstab teie enesehinnagut ja tugevdab teie sisemisi ressursse. See on eriti oluline naistele, kes võivad tahta abielust loobuda, aga ei ole selleks valmis ning tunnevad end üksildasena. Koostage nimekiri asjadest, mida teile meeldib üksi teha, ja lisage sinna asjad, mille üksi tegemine sujub kõige paremini. Võibolla te tahate rohkem raamatuid lugeda, jalgrattaga sõita, koera hankida, õppida. Koostage nimekiri, kinnitage see külmikule ja asuge seda täitma. Mida rohkem te üksiolekut naudite, seda õnnelikum te olete nii suhtes kui väljaspool seda.