Need käitumismustrid võivad tunduda väikesed asjad, mida kohe märgatagi ei pruugi ja kui märkadki, on lihtne silm kinni pigistada. Loomulikult on meis kõigis vigu, aga vigade ja teadliku ahistamise vahel tuleb vahet teha. Kui sinu või sinu lähedase paarisuhtes esineb midagi alltoodud nimekirjast, siis ei tohi neid märke ignoreerida, sest just need on esimesed viited sellele, et su kaaslane võib olla vaimselt või füüsiliselt vägivaldne inimene, kellel on lihtsalt alles “peiteaeg”.

Ähvardused

Ähvardus on ahistaja lemmiktööriist. Alguses võib ta kasutada seda harva ja otsekui poolnaljaga. Aga varsti ähvardab ta sind sellega, et jätab su maha, vigastab sind või vigastab ennast. Selliste ähvarduste taga pole tihti muud kui tahtmine oma ohvrit manipuleerida, mis tihti ka suurepäraselt õnnestub.

Solvangud ja alandamine

Kõige esimene ohu märk on see, kui su kaaslane ütleb avalikus kohas sinu kohta midagi alandavat või nimetab sind solvava hüüdnimega. Kui sa lased endaga nii teha, siis hakkadki varsti arvama, et teise inimese solvangud on põhjendatud ja sa oledki väärtusetu. Loomulikult see just ahistaja eesmärk ongi — muuta sind madalamaks kui muru.

Oma ohvri tema perest ja sõpradest isoleerimine

Ahistaja üritab oma ohvrit vaikselt, aga järjekindlalt eemaldada inimestest, kes võiksid teda kaitsta. Ahistaja võib sulle seda väga osavalt põhjendada, miks see või teine pereliige või sõber teie suhtele hästi ei mõju. Nii ei ole lähedased enam ohvrit “segamas”, kui see üha tugevamini oma ahistaja küüsi langeb.

Salgamine ja süüdistamine

Kui tahta ahistajaga rääkida tema teatud käitumismustritest, salgab ta neid või hakkab hoopis oma ohvrit süüdistama. Nad võivad koguni ohvrit enda ahistamises süüdistama hakata.

Lapse relvana kasutamine

Suhetes, kus on laps või lapsed, võib ahistaja ähvardada oma ohvrit, et ta võtab lapse temalt ära. Suur ohu märk on ka see, kui su lapse isa tagaselja (või ka päris avalikult) lapse ees sind laimab. Aga juhul, kui ahistaja juba otsesõnu sinu või teie last ähvardab, ära veeda selles suhtes enam sekunditki.

Rahalised piirangud

Ahistaja võib oma ohvril tööl käimise üldse ära keelata, aga kui ta ka seda ei tee, tahab ta omada täpset ülevaadet su kulutustest. See ei ole normaalne — isegi juhul, kui tema on ainuke, kes peres raha teenib, peaks teil mõlemal olema rahale võrdne ligipääs.

Piiratud vabadus

See võib olla füüsiline või vaimne. Sul kas ei lubata teatud kohtades käia või pole sul kodus mingit otsustusõigust.

Kui sa märkad neid käitumismustreid kas enda või oma lähedase paarisuhtes, siis ära ignoreeri neid, vaid otsi abi lähedastelt ja professionaalilt — enne, kui on liiga hilja!

Allikas: Women’s Life Today