Põnev karjäär, ilus kodu, teine pool, kes on sama seksikas kui Ryan Reynolds ning kirsiks koogil väiksed nägusad põnnid. Niimoodi kujutatakse tänapäeval ette ideaalset elu ning erinevalt meie vanaemadest või isegi emadest, on meile lubatud, et see kõik on ka teostatav. Nii et kui endine tippjuht Anne-Marie Slaughter Washingtonist kirjutas ajakirjale The Atlantic artikli pealkirjaga “Why Women Still Can’t Have It All”, tekitas see üsna palju kõmu. Tema seisukoht on, et selline resümee on meie praegustes elutingimustes üsna võimatu ning me tekitame noortes naistes luuseritunnet, kui räägime neile vastupidist.

Ka Sheryl Sandberg, kes töötab Facebook’i heaks, puudutas seda teemat 2010. aasta Ted Talkis. Ta ütles: “Naistel tuleb teha üha raskemaid otsuseid, valides tööalase edu ning isikliku rahulolu vahel… Mul ei ole õigeid vastuseid, ka minul ei ole mõlemat.”

Võib-olla ei ole olemas võluvõtit, mis keeraks lahti kõikide võimaluste uksed, kuid sul on siiski võimalik oma väljavaateid parandada. Leia endale paariliseks 50:50 mees. Soouuringute õppejõu Hugo Schwyzeri sõnul võivad naised saada kõik, mida ihaldavad, kui neilt ei eeldata, et nad peavad selles “võitluses” üksi olema. 50:50 mees on nõus sinuga jagama kodutöid ja lapse eest hoolitsema, nii et te kumbki ei peaks oma karjääri ohverdama. Statistika andmetel on sinu võimalus leida endale just selline kaaslane tõusuteel.

Loe ja vaata Cosmo jaanuarinumbrist:

• Cosmo kaanestaar: Miley Cyrus

• Kevadeks supervormi

• Uue aasta seksilubadused

• Miks nii palju noori lahutab?

• Ela enda reeglite järgi

• Suur armuhoroskoop 2014

Uued mudelid

Üks hiljutine uuring paljastas, et 67% noortest meestest eelistab moodsat, sotsiaalsele võrdsusele tuginevat abielumudelit, mille puhul nii mees kui ka naine saavad tööl käia ning jagavad majapidamistöid ja lastekasvatamist. See tähendab, et traditsiooniline mudel, kus mees käib tööl ja naine jääb koduseks, on jäämas tagaplaanile. Ausalt öeldes oleme natuke pettunud, et see protsent ei ole kõrgem.

Schwyzeri arvates on uue ajastu meeste hulgas toimunud üllatav
traditsiooniliste väärtuste langus. “Nende vanemad olid esimesed,
kes hakkasid sugude eristamist hajutama ning paljud neist on näinud pealt ka karme lahutusprotsesse. Arvatavasti hakkas mingi hulk neist uskuma, et pöördumine tagasi traditsioonide poole on hea suhte võti.” Need mehed jäävad vanadele ja sisse töötatud väärtustele kindlaks, aga teised ehk see 67%, kes pooldavad sotsiaalset võrdsust, ei pruugi päris täpselt teada, mida nende valik tegelikult tähendab.

50:50 mehe teeskleja

Esmapilgul tundub 50:50 paarisuhe täitsa tore — kaks palka, kaks kasvatuses osalejat, kaks pesuvoltijat… Aga siin on konks. Schwyzeri sõnul puudub seos meeste sõnade ja reaalsete tegude vahel. “See, mida paljud mehed selle all mõtlevad, on: “Ma toetan sind täielikult, kuni see minu plaane ei sega.“” Kui aga teie pisike beebi kell kolm öösel oksendab, siis ei roni teesklev sotsiaalse võrdsuse pooldaja voodist välja, et segadust koristada. Eriti siis, kui tema teenib rohkem kui sina. Ja kuna meeste ja naiste vaheline palgalõhe on ikka veel selgelt tuntav, on tema suurem sissetulek vägagi tõenäoline. “Tundub, et mehed usuvad palganumbri ja kodutööde pöördvõrdelisse suhtesse — kui üks teenib rohkem, peab tema ka vähem kodutöid tegema,” räägib Schwyzer. Aga isegi siis, kui sina tood tegelikult teie pere leiva lauale, ei säästa see sind nõudepesust.

Schwyzeri sõnul propageerib ühiskondlik mõtlemismall jätkuvalt traditsioonilist peremudelit. Seda näeb kõikjal — pesupulbrireklaamis, raamatutes ja kodudes, mida külastame. Sa tunned naise rolli hooldaja ja koduhaldjana hästi, sest näed seda pidevalt. Ja lõpptulemusena võtavad paljud naised selle rolli ka omaks.

Leia see õige

Hea uudis on see, et tõelisi 50:50 mehi tegelikult eksisteerib ning neile on omased mõned kindlad tunnused. Esiteks saavad nad hästi hakkama pettumuste ja ebamugavustega. Kui sul tuleb midagi tööl ette ja sa ei saa õigeks ajaks koju minna, saab ta selle tähtsusest aru, mitte ei ütle sulle: “Mhh, no kuule, kas sa seda hiljem ei saa teha?” Mõistmine näitab, et ta austab sinu tegemisi ka väljaspool koduseinu. Teiseks ilmutavad need mehed huvi sinu karjääri vastu. “Ta peaks olema huvitatud isegi siis, kui see ei puuduta üldse tema lemmikvaldkondi,” selgitab Schwyzer. Kui mees tõesti väärtustab sinu tegemisi, ei eelda ta, et ainult sina hakkad käima lastevanemate koosolekutel. Jah, sul tuleb 50% kodustest katastroofidest lahendada, aga ülejäänud 50% on tema õlul ja ta aktsepteerib seda.