Kas mäletad, kuidas sa ei suutnud teismelisena ära oodata, millal vanemaks saad, ja su lemmikpäev aastas oli sünnipäev? Siis aga olukord muutus ja sa soovisid, et aeg jääks seisma või võtaks vähemalt tuure maha, et jõuaksid oma plaanid täide viia ja sarved maha joosta veel enne, kui on liiga hilja.

Vanemaks saades muutuvad sinu enda, su sõprade ja vanemate ootused elule. Tundub, et 30. sünnipäev on verstapost, milleni jõudes elu võiks olla enam-vähem paika loksunud. Sul peaks olema hea töö, unistuste mees ja oma kodu ning lähitulevikku kuuluma ka mõte lapsest. Selline tundub olevat ühiskonna ideaalpilt ja ootus.

Aga mis siis, kui sa pole veel nii kaugele jõudnud? Elad üürikorteris, teed tööd, mis pole päris see, ja ka printsi otsingud ei ole märkimisväärseid tulemusi andnud… Kas oled lootusetult hiljaks jäänud?

Vanusekriis

Maili (29) on ilus haritud naine. Mitmest diplomist hoolimata töötab ta kaubanduskeskuses kaubapaigutajana. Kodu jagab ta endiselt vanematega ja ka tõsist suhet pole tal kunagi olnud. “Mõne aasta eest susises mul ühe noormehega, kes mulle väga meeldis. Kui poiss läks välismaale õppima, kutsus ta mind kaasa. Ma ei julgenud minna. Olin väga turvalist elu elanud ja see tundus liiga suure muutusena,” sõnab Maili. Tööst rääkides ütleb ta, et ei ole söandanud endale kõrgeid sihte seada. Ta lepib ametiga, mis kindlalt vastab tema oskustele, kuigi tegelikult tahaks ta teha midagi palju põnevamat. Nüüd, kui Maili noorem õde on lõpetanud ülikooli, kolinud kokku oma elukaaslasega ning leidnud erialase töö, tunneb naine üha enam, et on teistest lootusetult maha jäänud. “Mõtlesin alati, et küllap ka minu aeg tuleb, aga nüüd olen selles kõiges juba kõvasti kahtlema hakanud.”
Loe Cosmo detsembrinumbrist:
• Cosmo staar: Vaimustav Tyra Banks

• Cosmo kamasuutra – üleannetud seksipoosid

• Leia oma naudingutüüp

• Uued ja põnevad patufaktid

• Neli vinget peo-outfit’i

• Kallis vs odav

• Meigid aastalõpupidudeks

• Leia oma hobi

Meedia surve all

Stuudio Tasapisitasakaal psühholoog Piret Annus väidab, et 30. eluaasta lähenemine mõjub hirmutavalt, kuna sel perioodil hakatakse endalt üha enam küsima, kas see ongi elu, mida elada tahaksin? “Kas siiani tehtud valikud on õiged? Kas peaksin tegema midagi muud? Kas elan koos õige inimesega? See on aeg, mil jälgitakse eakaaslasi ning sõpru, kes on eduelamusi juba kogenud, astunud ootuspärased sammud karjääriredelil või elamas rahuldust pakkuvat pereelu. Need on inimesed, kellega end alateadlikult võrreldakse. Kui tundub, et erinevus reaalsuse ja selle vahel, millest 20ndate alguses unistati, on liiga suur, on risk 30ndate kriisiks kõrge,” ütleb ta.

Soov 30. eluaastaks õnnestuda on Annuse sõnul suuresti meedia kujundatud. “See pakub meile lugusid ilusatest, andekatest, edukatest inimestest ja säravatest kannapööretest. Kahjuks tekitavad sellised edulood nii mõneski ebakindlust ja luuseritunnet. Samuti moonutab tegelikku elu ennastimetlev sotsiaalmeedia — suhtlusvõrgustikku riputatakse õnnelikke paari- ja perepilte ning huvitavaid reisilugusid. Edastatakse ainult sellist infot, mis inimesest eduka, põneva ja ootustele vastavava pildi maalib. Oma ebaõnnestumisi karjäärivalikutes või paarisuhetes keegi eksponeerima ei kipu. Nõnda kujundab meedia kavalalt meie norme ja väärtushinnanguid, millele igaüks ei suuda ega peagi suutma vastata.”

Oled samas situatsioonis? Mida teha? “Esmalt tuleb välja mõelda, mis sind oma elu juures enim häirib, millised vajadused selle taga on ja milliseid samme olukorra parandamiseks saaksid teha kohe või järgmisel nädalal ja kuul. Leia inimesed, kes sind toetavad ja kellega saad oma mõtteid jagada. Teiste toetus, sinu aktsepteerimine, positiivsed hinnangud ja kinnitused võivad tublisti su enesejaatust tugevdada. Enesekindlust ja -usaldust kasvatades suudad ja julged teha valikuid, mis sinu elu muudavad,” ütleb Annus.

Kui suhtekogemus on null…

Tõenäoliselt on meie seas palju 30ndatele lähenevaid naisi, kes pole veel härra Õiget kohanud, ja ka neid, kes ei ole pikaajalises suhtes olnudki. “See, et ma pole mehega seksinud, tekitab minus iga aastaga üha suuremat ebakindlust. Pelgan, et kui asjad peaksidki kord niikaugele jõudma, ei saa ma hakkama,” ütleb Maili.

Annus arvab, et sellises olukorras on probleem osaliselt seotud madala enesehinnangu ja -usaldusega. “Inimene, kes end aktsepteerib, elab mugavalt koos ka oma nõrkustega end liigselt kritiseerimata. Enese usaldamine annab sisemist järjekindlust — vaatamata välistele muutustele ja väljakutsetele. Et ebakindlusest üle saada, lõpeta enda võrdlemine teistega. Igaühe isiksus, kõigi omaduste ja võimetega, on ainulaadne. Endast hoolides suudad luua pikaajalisi ja rahuldust pakkuvaid suhteid,” jätkab Annus ja lisab, et muutusteks pole kunagi liiga hilja. “Võimalusi on alati rohkem, kui alguses näib.”

Kui sa pole veel kohanud meest, kellega tahaksid tulevikku jagada, hoia silmad lahti ja ära jää nelja seina vahele nukrutsema (prints ei tule su ukse taha koputama). Mine välja,
liitu huviringi või spordiklubiga. Palu sõpradelt, et nad viiksid sind seltskonda, kus võid kohata uusi inimesi, näiteks mõne sõbranna sõbra sünnipäevale või kontoripeole. “Koduseinte vahele oma aega ootama  jäädes su eneseusaldus hääbub veelgi — jätad astumata ka need väiksed sammud, mis lõppkokkuvõttes tooksid kaasa positiivse muutuse,” märgib Annus.

Töövõidud puuduvad

Oled senini teinud tööd, mille palgast piisab küll arvete maksmiseks, aga mis pole just kuigi prestiižne, väljakutseid täis ega põnev? Lähenev 30. sünnipäev paneb sind mõtlema oma võimalustele ja valikutele eriti siis, kui enamik inimesi sinu tutvusringkonnast ehitab juba tõsiselt oma karjääri, teenides piisavalt, et lubada endale lisaks arvete maksmisele ka väljas õhtustamist, reisimist ja rahvusvahelisi šopingutuure. Tunned, et oled ummikus?

“Tänapäeval on võimalused tööelus paindlikumad kui varem,” ütleb Annus. “Karjääris tehakse kannapöördeid ja suuri muutusi ka 40ndates ja 50ndates. 30. eluaasta täitumist võiks võtta verstapostina, kus on vaevalt 5-10 aastat töötatud. Astutud on vaid esimesed sammud ning üle 30 aasta töö- ja karjäärialaseid valikuid on veel ees.”

Hakka uut tööd otsima juba täna. Sa ei pea vanast töökohast ära tulema, et uurida tööportaale ja küsida tuttavatelt, kas nemad teavad mõnest heast pakkumisest. Löö oma CV läikima ja pane teele. “Kui tahad töökohta vahetada, pead olema valmis tegutsema, aeg-ajalt eitavaid vastuseid ja negatiivset tagasisidet taluma. Kindel on vaid see, et tegutsedes leiad suurema tõenäosusega meelepärase töö kui mitte midagi tehes,” soovitab Annus.

Tunned, et oskustest jääb puudu? Registreeri end kursustele, mis võiksid sulle kasuks tulla, käi teema-
kohastel seminaridel ja üritustel. Hoia silmad-kõrvad lahti ja ole aktiivne. Ainult sina ise saad oma elu muuta. Kui ebakindlus ja segadus liiga suureks läheb, pöördu spetsialisti poole, kes aitab sul su tugevaid külgi ja võimalusi üles leida ning eneseusku taastada.

Kodu ja pere loomine on jäänud unarusse

Istud õhtusöögil ja kuulad, kuidas su 30ndates sõbrad räägivad oma pereelust — sina pole nii kaugele jõudnud. Võib-olla sa ei ole veel leidnud inimest, kellega kodu rajada, või pole veel pereeluks valmis? Äkki puuduvad selleks majanduslikud võimalused, aga sul (ja sinu vanematel ja vanavanematel) on tekkinud tunne, et oled oma eakaaslastest maha jäänud? “Inimeste elud ja valikud on nii erinevad ja individuaalsed, et võrdlemine on kasutu. Ei saa luua peret, lähtudes standardist, et “kellelgi juba on”, pikemas perspektiivis ei paku see kellelegi rahuldust,” räägib Annus.

Mis puudutab koduostu, siis sõnab Annus, et buumiajastu on noored mõtlematute laenude suhtes ettevaatlikuks teinud. “Mõistlik on lähtuda oma reaalsetest võimalustest ja tegelikest soovidest, mitte kellegi teise emotsionaalsest survest. Praeguste 25-30aastaste jaoks on prioriteedid rohkem paika nihkunud ja olulisemaks on muutunud eneseareng, erinevate elukogemuste saamine ja üleüldine rahulolu. Reisimise ja õppimise kogemusi ei peaks asendama pika laenulepinguga.”