Selge, et suhte algul jätkub teil aega ja energiat ja tahtmist ainult teineteise jaoks, kuid selleks, et te tulevikus kõikidest sõpradest ilma ei jääks ja suurest igavusest depressiooni ei satuks, tuleb üht-teist oma käitumises muuta.

Levinumad sõbrapeletajad on:

1. Erinevad sissetulekud = erinevad tarbimisharjumused

20ndates eluaastates on teil kõigil tõenöoliselt üsna sarnane sissetulek, mistõttu ei teki üldse küsimust, kas osta poest odavat õlut ja minna kellegi poole koju niisama istuma. Nii on ja see on kõigi meelest väga lahe, sest kuskil uhkes restoranis kalli veini joomine ei ole kellelegi jõukohane. Mida aeg edasi, seda erinevamaks ametid ja sissetulekud muutuvad ning inimesed kipuvad hoidma rohkem nende poole, kes kuuluvad samasse klassi ning kellega saab koos teha asju, mis vastavad rahakoti suurusele. Teine suur oht on see, et töösõbrad saavad olulisemaks kui minevikusõbrad, kuna jututeemat ja ühiseid mälestusi on rohkem. Aga ainult seni, kuni töö vahetub või lemmikkolleegid ametit vahetavad.

2. Äärelinna/linnast välja kolimine

Kesklinna kahetoalises viiekesi elada oli lahe 20aastasena. 30sena see enam nii lahe pole, aga kahekesi ei ole majanduslikult otstarbekas kesklinnas elada. Palju mõistlikum on kolida linnast välja, kus elamispinnad on odavamad. Probleem ongi selles, et igaüks kolib erinevasse linna või linnaossa ja vahemaad jäävad väga suureks. Nii on raske sidet pidada ning spontaansed õhtused dringid või jalutuskäigud ongi minevik.

3. Kahest saab üks

See on kõige nõmedam, mida üks paarike teha saab — kahest inimesest saab justkui üks. Te lõpetate üksteise lauseid ja itsitate omavaheliste naljade peale, millest keegi teine aru ei saa jne, muutudes sellega väga tüütuteks ja igavateks. Keegi ei viitsi selliste tuvikeste seltskonnas kaua vastu pidada, sest tahaks nagu erinevate inimestega erinevatel teemadel rääkida, mitte kudrutamist pealt vaadata ja ennast viienda rattana tunda.

4. Töö ja vaba aeg segunevad

Surijad kahetsevad kõige rohkem seda, et nad on oma nooruse töötamise peale raisanud ja pole elu elanudki. Töötate end oimetuks, pärast pole aega ega energiat millekski muuks ja nii need sõbrad kaovadki. Kui ühel hetkel töökohta vahetad ja sul vaba aega tekib, märkad, et kõik su ümbert on kadunud, sest nad ei jõudnud sind ära oodata või sai neil villand su pidevast äraütlemisest.

5. Ei tee kompromisse

Üksikud ei helista lastega sõpradele, sest eeldavad, et pered on nagunii liiga hõivatud. Lastega pered ei helista üksikutele, sest eeldavad, et nood nagunii joovad või landivad kuskil baaris. Üksikud ei viitis pererestorani tulla, aga lastega pole õhtul kl 10 baaris eriti mugav olla, kuldset keskteed on tüütu ja keeruline leida ning nii need sõprussuhted hajuvadki.

6. Huvipuudus

Mäletad veel seda aega, kui keegi tegi õhtul kl 9 ettepaneku teise linna peole sõita ja kõik olid rõõmuga nõus? Nüüd ei viitsi teist keegi enam isegi kl 9 algavale kontserdile kõrvalmajja minna, sest hommikul on vaja tööle minna ja magada tahaks ja kallima kaisus diivanil on palju mõnusam kui kuskil baaris karata. Mugavus ja huvipuudus asendavad seiklusjanu ja koosolemise rõõmu ning seiklusi ja põneviad ettevõtmisi lükatakse järjest edasi kuni… polegi enam kedagi, kellega seigelda.

7. Suuremad nõudmised

Sõpradele esitatakse vanemaks saades rohkem tingimusi ja pannakse suuremaid ootusi. Otsime inimesi, kes on rohkem meie sarnased, mitte ei hinda erinevusi ja teistmoodi mõtlemist. Mõnikord nimetatakse seda ka lahku kasvamiseks. Unustatakse, mis seob ja hoitakse kinni negatiivsetest erinevustest.

8. Ollakse liiga head ja tublid

Lapsed peavad kkl 8 kindlasti magama, pitsat ei tohi süüa, sest dieet, õlut ei joo, sest sõidame autoga — nõudmisi iseendale ja põhjendusi, miks midagi teha ja tegemata jätta on sadu. Peamiselt on tegu suhteliselt rumalate ja ennast piiravate vabandustega. Sa võid minna sõbraga pitsabaari ka siis, kui sul on dieet. Ära söö pitsat, vaid salatit. Või minge hoopis õue jalutama. Igla kohtumisel ei pea jooma alkoholi, võtke parem tass kohvi või teed. Mis siis, kui lapsed ei lähe õhtul kl 8 magama, vaid hoopis kl 10 — münikord juhtub, saa üle. Need põhjused pole kuigi tõsiseltvõetavad ja sõpruse hoidmise nimel võiksite iseenda vastu nautke leebemad olla.

9. Uute sõprade puudumine

Uued eluetapid nagu kolimine, laste sünd, töökoha vahetus on head võimalused uute sõprade leidmiseks. Saate kohtuda uute inimestega, kellega te läbite parajasti sama eluetappi ning kellega on rohkem ühist. Ei pea kramplikult kinni hoidma neist samadest inimestest, kes on eluaeg su kõrval olnud ja tundma, et uute sõpradega kohtudes murrad neile juskui truudust. Anna uutele võimalus sind üllatada ja su elu paremaks muuta.