Milliste probleemidega tuleb siis armastajatel kokku puutuda, asudes teineteisest kaugel eemal?

Paralleelsed elud

Kaugsuhtes on üsna keeruline jääda osaks teineteise elus.
Kõige raskem on nendel paaridel, kes on harjunud teineteist iga päev nägema, seejärel on aga sunnitud teadmata ajaks lahkuma. Kooselu annab ju tohutult eeliseid ning seab ka teatavaid kohustusi. Armunud harjuvad teineteisele lootma, koos otsuseid langetama, koos vaba aega veetma, jagama head ja ka halba teineteise elus. Ning äkki see kõik kaob. Nüüd jaguneb üks ühine elu kaheks. Algavad sellised probleemid, nagu ütlemata jätmine, segadus tunnetes ning ühise tuleviku perspektiivide hägustumine.

Teiseks probleemiks on vähene suhtlemine või selle täielik puudumine. Suhted kauguste tagant transformeeruvad tekstideks ja hääleks. Nendest aga ei piisa, eriti siis, kui enne lahkumist suhtles ja kohtus paar regulaarselt. Meie kaasaegsel sajandil on küll vaieldamatult olemas terve hulk alternatiive elavale suhtlemisele. Ometi ei täida needki kõiki lootusi. Tunded ju arenevad ja nõuavad lähedust ning mitte ainult hingelist, vaid ka füüsilist.

On veel üks spetsiifiline puudus, see on võimatus vajadusel klaarida suhteid vastuvõetavatel viisidel. Inimesed, kes asuvad teineteisest geograafiliselt kaugel, ei saa riidu minna ning seejärel rahulikult ära leppida, nagu seda teevad lähestikku elavad paarid.

Olukorras, kus üks ignoreerib telefonikõnesid ja sõnumeid, ei saa teine tema juurde igal hetkel joosta, et probleemi lahendada. Just seetõttu võib iga riid osutuda viimaseks.
Kestev suhtlemine kauguste tagant on vastuvõetav vaid nendele inimestele, kes hindavad kõrgelt oma isiklikku välja ja eeldavad, et seda peab olema palju, samas ei taha nad kaotada ka ühendust oma armsamaga.

Järgmine raskus, mis sisaldab endas kõige suuremat ohtu armastusele vahemaa tagant on usalduse kaotus. Palju suhted katkevad just usalduse puudumise tõttu, ning seepärast on kauguste tagused suhted lausa miiniväli. Puuduvad ju igasugused võimalused kontrollimiseks, kas armsam petab või ei. Usaldus sõltub paljuski isiksusest, eelnevate romantiliste kohtumiste kogemustest, käitumismallist ja loomulikult sellest, kui armukade inimene on.

Kui näiteks sinu teine pool armastab flirtida, siis võid kokku põrgata reaalsete probleemidega. Ning isegi siis, kui taoline käitumine pole su kallimale omane, võib hirm võimaliku reetmise ees lõhkuda suhted.

Inimestele, kes jälgivad hoolega oma materiaalseid kulutusi, võib takistuseks saada sellise suhte hind. Nüüd, kui tahad armsamat näha, tuleb kulutada sõidu peale, vahel ka elamise peale, ning ega sagedased telefonikõnedki pole odavate killast. Mõnele võib ka see faktor saada takistuseks.

Kuidas siis ikkagi hoida ja säilitada oma armastust?

Kummaline küll, kuid on olemas küllalt lihtsad võtted, mis suudavad selliseid tundeid alal hoida.

Suhtlemine
Olud võivad kujuneda sellisteks, et koos elada ja vaba aega veeta pole üldse võimalik. Samas ei saa mitte midagi segada suhtlemist. Telefon, elektronpost, Skype — tänapäeval on armunutel suur hulk võimalusi olla koos kasvõi virtuaalselt. Jutustage ja küsige, mida uut on juhtunud, rääkige uutest harrastustest, sõpradest ja muredest, pidage teineteisega nõu. Vaadake samu filme, lugege samu raamatuid ning arutlege ühiselt nende üle.

Võib korraldada kohtamise Skype´is. Süüta küünlad, pane selga ilusad riided ning rääkige teineteisele sooje ja helli sõnu. Või seadke sisse ühine blogi ning kirjutage sinna kõik oma elu tähtsamad sündmused, oma tunded ja üleelamised. Tähtis on vaid, et sellest blogist teate vaid teie kaks, las see jääb teie väikeseks saladuseks. Looge suhtlemiseks omad isiklikud traditsioonid, vaja läheb vaid veidi fantaasiat.

Paljud ei hinda sellist igapäevast suhtlemist, info vahetamist rutiinsete päevade kohta, ning kui siis lõpuks mõne aja pärast kohtuvad, tunnevad, et on jäänud teineteisele võõraiks.
Suhelge võimalikult tihti, ära häbene oma tundeid väljendamast.

Enesearendamine
Oma isikliku elu puudumine on vaata et suurim viga, mida võivad teha lähedased inimesed, olles teineteisest eemal. Armastatud inimene ei peaks võtma endale kogu sinu elu. Lisaks suhtele temaga võivad sul olla sõbrad, perekond, huvitav töö, hobid. Ei tohi ennast piirata ning „külmutada“ oma elu, kuni taas kohtute. Selle asemel arenda ennast kui isiksust, leia enda jaoks uusi võimalusi ja tegele sellega, milleks varem aega ei jätkunud. Las aeg, mil te lahus olete, saab teie jaoks enesearengu ajaks. Naudi oma elu, lae endasse positiivsust ning tunne rõõmu oma tegemistest.

Tuleviku planeerimine
Õnneliku finaali tagatiseks on maksimaalselt täpne ettekujutus ühisest tulevikust. Tehke plaane, rääkige oma ootustest, arutage läbi, millal toimub järgmine kohtumine ning kuidas te seda veedate. Võib koostada pidevalt uueneva nimekirja asjadest, mida te kindlasti teete, kui taas kohtute.

Romantika
Vahemaa ei tohi saada tõkkeks romantika teele. Täida oma elu romantiliste hetkedega. On miljon võimalust öelda „ma armastan sind“ või „ma mõtlen sinule“. Interneti abil saab saata kaarte, lilli, kompvekke, võib tellida romantilise õhtusöögi, mis tuuakse restoranist otse koju, ning see on juba ette ära makstud. Võib välja mõelda tohutul hulgal meeldivaid üllatusi, mis kõik kinnitavad su tundeid.

Usaldus ja usk
Üsna sageli lagunevad distantsisuhted mitte sellepärast, et ei ole võimalik pidevalt koos olla, vaid usaldamatuse ja armukadeduse pärast. Inimesed hakkavad üksteist piinama kahtlustega. Ometi vajab kaugsuhe armastuse säilimiseks tingimusteta usaldust. Kui seda ei ole, on armastusel raske toime tulla. Kuidas siis ikka usaldada oma partnerit, kui tema on seal ja mina siin?! Tegelikult on kõik väga lihtne — kui sa inimest tõeliselt armastad, tähendab, sa pead teda jäägitult usaldama.
Kaugsuhete puhul on oluline mõlema partneri usk sellesse, et on täiesti reaalne elada koos.

Seejuures tuleb arvestada ka tõsiasjaga, et mitte kõik suhted ei alga selleks, et igavesti kesta. Vahemaa võib olla vaid üks põhjustest, mille tõttu lakkavad eksisteerimast armastuse liidud. Kui see aga pole sinu juhtum ning sa oled täiesti kindel, et kohtasid tõelist armastust, siis ära anna alla. Ja vahemaa teie vahel muutub tuuleks, mis kustutab küll väikese tulukese, suure aga puhub heleda leegina lõkkele.

Allikas: Psihhologija, juuni 2012