Oma isiklike unenägudega on aga hulga lihtsam, huvitavam ja kasulikum toime tulla, sest need on valminud iseenese mõtete ja soovide põhjal ning adresseeritud ainuüksi nende nägijale.

Niisiis — 11 võtit sinu unenägude tarvis.

Miks peaks oma unenägusid mõistma?

Unenäod hoiatavad, seletavad, need hoolitsevad tervise eest, toovad valguse kätte meie kõige salajasemad soovid ning sosistavad meile lahendusi, kuidas neid teoks teha, samuti osutavad need probleemidele, milledest oleme kangekaelselt kõrvale hiilinud.

Oletame, et ühel hommikul ärkasid masenduses ning üleni pisarais, sest otsisid unes pimedasse metsa eksinud last. Unes nähtud laps on tavaliselt unenäonägija ise, kes vajab hoolitsust; see on õrn osake tema hingest või vaevalt sündinud idee. Kui laps oleks esindanud ideed, poleks uni nii emotsionaalne olnud. Kui tundsid vapustust ning nutsid, tähendab otsisid osakest iseenesest — abitut kui laps, eksinud ohtusid täis (tume mets) maailma. Pimedus — see on ähvardus, nukrus, väljapääsmatus. Analüüsinud oma und, jääd mõtlema sellele, mis sind antud hetkel kõige enam häirib. Tuleb välja, et ametikõrgenduse lootuses töötad liiga palju, keerutad üles intriige ning ei suuda selle kõigega mitte midagi saavutada.

Une läkitus — on aeg lõpetada kasutu rahmeldamine, kuna sa aga iseennast ei leidnud ning seejuures nutsid, siis vajad emotsionaalset tuge ning soojust väljastpoolt (sest nutsid), kellegi nõuannet (metsast tuleb ju ikkagi välja saada!) ning korralikku puhkust (pärast ärkamist tundsid väsimust). Õrnuse ja kaastunde otsinguil toetud oma kallile emale, intriigidest räägid armsamale, võtad palgata puhkuse ning sõidad Pariisi. Sinu tagasitulekuks on kired töö juures vaibunud, sinu intriigid, tänu sõbra nõuannetele, unustatud, ning ka suhted kallimaga on tänu usalduslikele vestlustele tugevnenud.

Need, kes ei tunnista unenägude tähendust, unustavad need kohe ärgates ning teatavad siiralt, et nad ei näe mitte midagi unes, ning muudavad samuti oma elu — upuvad konfliktidesse, rikuvad oma tervist ning suhteid lähedastega.

Unenägude keel

Tavaliselt on unenäo mõte otsene ja aus. Nägid grupiseksi — tähendab, tahaksid seda. Nutad unes — tuju on kurb. Kuid ilmselge mõtte taga on peaaegu alati peidus teine, salajane, mis väljendub sümboolses keeles. Sümbol on universaalne ja arusaadav ilma sõnadeta. Tuli tähendab hingevalu ning samas ka puhastumist ning vabanemist. Vesi — see on seks, sünd, emadus, sest last ümbritseb emaüsas lootevesi. Rääkimine kellegagi allpoolseisvaga (aknast) tähendab tunda põlgust. Tõusta mäkke — näha vaeva edule viival teel.

Vahel on sümbolid keerulised ning neid on raske mõista, enamik on aga niivõrd arusaadavad, et vaid meie kangekaelne soov mitte märgata ilmselget ei lase meil unenägu seletada.

Keda uskuda?

Unenäod on alati mitmeplaanilised ning peale peamise tähenduse, omavad veel mõningaid teisejärgulisi. Nägid unes, et täissuitsetatud ballisaalis tantsisid musta riietunult valssi oma isaga. Üks seletaja hoiatab kopsuhaiguste eest. Teine soovitab juba täiskasvanuks hakata ning endale eraldi elamine muretseda. Kolmas annab nõu järeleandlikum olla — sellise iseloomuga ei leia peigmeest… Neljas soovitab viivitamatult oma nukrameelset elu muuta ning ähvardab kiirete ja möödapääsmatute kaotustega.

Kes neist siis valetab? Mitte keegi! Sigaretilõhn viitab hingamisraskustele või unes mahasurutud köhale, isa partnerina valssi keerutamas näitab liigset kiindumust temasse, mis segab enda elu seadmast. Musta värvi riietus sümboliseerib nonkonformismi ning kangekaelsust, hämarus ning monotoonne keerlemine koos rõõmutu tubakasuitsuga ei sisenda kuidagi optimismi ning loob täieliku ummikusse jooksmise tunde. Vali ükskõik, milline seletus või kuulata korraga kõiki.

Inimesele on omane unustada täielikult see seletus, mis teda antud ajahetkel ei rahulda, sest see on niivõrd täpne ja õige, et põhjustab lausa valu ning meeleheidet. Kuid šifreerinud lahti põhilised tähendused, jääb sulle su uni meelde, sa pöördud selle poole mõtteis ikka ja jälle tagasi ning enam ei valutagi nii väga, sest samm-sammu haaval hakkad selle tuumani jõudma.

Miks unenäod korduvad?

Mitmel põhjusel. Esiteks ei saa sa võibolla kuidagi aru, mida sulle sinu alateadvus või hing räägivad. Nii tulebki kõike mitu korda meelde tuletada. Teiseks ennustab sinu isiklik hoiatus-uni regulaarselt mingite ohtude eest, rõõmus ja meeldiv korduvuni aga kiidab edukalt lahendatud ülesande eest. Kolmandaks laseb hea ja meeldiv uni sind puhata sinu personaalses eedeni aias ning ammutada sealt energiat ning positiivseid emotsioone.

Võti sinu unenägude juurde

Ära hommikul kohe äratuskella peale üles karga, vaid jutusta endale, olles veel ärkveloleku ning une piiril, kogu nähtud unenägu. Veel parem — kirjuta see märkmikusse. Ning pööra tähelepanu järgmistele detailidele.

  • Peategelased. Kes nad on ning kellega sarnanevad?

    Nemad kannavad eneses sinu unenäo põhiideed. Põhifiguuriks, sümboliseerimaks sinu või võõrast saatust võib olla ka ese, samuti lind, loom ning isegi number, mille tähenduse saad teada numeroloogia teatmikust.

  • Kõrvaltegelased

    Nemad annavad meile huvitavat lisainformatsiooni. Näed unes, et lendad taevasse, sinuga koos tõusevad kõrgustesse veel kaks varju. Peategelane oled sina, väsinud argiaskeldustest ning valmis ära lendama, kuna aga sulle järgnevad need varjud, tahad ilmselt kaasa võtta veel kellegi. Võibolla mehe, võibolla koera…

  • Süžee

    Sisaldab endas unenäo peamist sõnumit. Sul õnnestub põgeneda — tähendab tuled edukalt toime rohkete raskustega. Sind saadakse kätte — ei tule toime. Jääd rongist maha — kaotad hiilgavad võimalused. Esined laval — igatsed olla tähtis isik. Vestled eaka sugulasega, eriti — kõrges vanuses surnuga, saad targemaks mitte päevade vaid tundidega ning oled teel õige lahenduse juurde.

  • Kes ja millest rääkis?

    Sõnadel on unenägudes alati sümboolne tähendus. Kui keegi teatab:”Päike tõuseb!”, tähendab tekib teatav lootus, situatsioon selgub, saabub õnn. Öeldakse: “Tahan koju!” — ilmselt tegeled momendil vale asjaga või tunned, et oled vales kohas. Või elad koos võõra inimesega.

  • Kus toimus tegevus?

    Igasugune ehitis, mis on sobiv elamiseks — maja, loss, hotellituba või korter — tähendab sinu perekonda ning sinu sisemaailma.
    Näed unes vaksalit — pead end momendil üksikuks ning oled valmis muutusteks. Näed vanglat — midagi piirab su vabadust. Looduspildid — mäed, lagendikud ja mets — on sinu ettekujutus ümbritsevast maailmast. Suvine maastik — oled täis energiat. Talvine — sinu emotsioonid tukuvad, sa vajad puhkust. Varakevad — sa pole võimeline iseseisvalt olukorda enda kasuks pöörama. Sügisvärvid — sul on piisavalt jõudu tõe teadasaamiseks ning tegutsemiseks.

    Ilma seletatakse otseselt. Kui olid päeval nukker ja mures, öösel aga paistis sinu unenäos päikene, tähendab — sinu tuju paraneb varsti. Äikesepilved — oht, tuul — mure. Torm — suurte ebameeldivuste ning muutuste ootus. Vihm — soov armastada ja hoolitseda. Langev lumi väljendab sinu igatsust rahu saavutada.

  • Milliseid tundeid tundsid unenäos

    Need aitavad selgitada unenäo mõtet. Vahel on see otsekui autasu. Kui inimene on üksik ning pole kedagi teda kiitmas, siis võib unenägu talle kompenseerida positiivsete tunnete defitsiiti. Võib olla ka muudatuste ettekuulutaja: sul on hulgaliselt ebameeldivusi, oled päeval tige, öösel aga lõkerdad naerda millegi üle — varsti probleemid lahenevad.

  • Domineerivad värvid

    Must-valge uni räägib emotsionaalsest kurnatusest, täielikust jõuetusest. Tumedad, lillad toonid — ebameeldivast, surutud seisundist, mis vajab asjaolude muutust. Punased ja oranžid vere ja tule värvid on tüüpilised närvivapustuse piiril oleva inimese unenägudes. Valged, õrnroosad, jääsinised toonid soovitavad tungivalt puhata ja jõudu koguda.

  • Milline oli ärgates sinu meeleolu?

    Hommikune meeleolu on juhis suhtumiseks oma unenäosse. Hea ja rõõmus, mis sunnib sind ikka ja jälle nähtut meenutama — püüa reaalsuses saavutada see, mis sind rõõmustas, see on võimalik.

    Tunned hirmu, pinget, muret — leia oma unenäos kõige hirmutavam ning mõtle selle üle korralikult järele. Veel parem — eralda uni enesest ning räägi sellest kellelegi oma lähedastest. Ära mingil juhul püüa seda unustada, muidu võib uni korduda.

    Kahjutunne käib alati sinu enese kohta, isegi kui näed unes lähedast surnud inimest: sul on kahju iseendast ning nutad sellepärast, et sul jääb puudu tema armastusest. Sa ärkad ning pole kohe võimeline tõelisust unest eraldama — unesnähtu on sinu jaoks äärmiselt tähtis.

  • Millised seosed kerkisid sinu ette vahetult pärast ärkamist?

    See on üks kindlamaid viise unenäo seletamiseks. Oletagem, et terve öö ründasid sind lagedal väljal metsikud vöödilised kassid, niipea kui avasid silmad — kerkisid otsemaid sinu ette kolleegid…

  • Kui tihti sa seda und näed?

    Mida sagedamini, seda tähtsam on läkitus ning seda kindlamalt võib selle lahtiseletamine sinu saatust muuta.

  • Millised sündmused toimusid sel perioodil sinu elus?

    Need on peamised võtmed unenäo seletamiseks. Noor ema näeb unes, et talle tuldi noaga kallale. Eelmisel õhtul suges ta aga päris korralikult poega, kes külaliste nähes hüppas laualt põrandale ning häbistas teda. Õhtul tundis ema kahetsust, kuid lapse ees ei vabandanud — uhkus ei lubanud. Ning unes karistas ta end ise oma teo eest.

    Mõtle oma unenäole õhtul üksinduses ja rahus kakskümmend minutit. Pane mängima muusika, mis sellega võiks sobida, vali meeleolule vastav eeterlik õli või lõhnaõli — nimelt lõhnad avavad ning värskendavad meie mäluaidad. Pöördu periooditi vanade unenägude juurde tagasi — jälgi, milline neist on täitunud, millised sümbolid korduvad kõige sagedamini ning mida need sinu jaoks tähendavad.

    Ära kasuta vanu üheksateistkümnenda või eelmise sajandi alguse unenäoseletajaid — sümbolid nagu ka kõne peavad vastama sellele ajale, kus sa elad.