Loe ja vaata Cosmo mainumbrist:
• Cosmo kaanestaar: väsimatu Madonna

• Miks telesarjad meid tõmbavad?

• Põnev seksistatistika

• Ära semmi korterikaaslasega

• Head aega, lõpmatu jokutamine!

• Kui ta on edukam kui sina

• Kas sind ohustab läbipõlemine?

Seda, et avastad pärast lahkuminekut, et tegelikult polegi potentsiaalseid kavalerikandidaate jalaga segada, tuleb ikka ette. Aga miks on nii, et mees, kellega oled otsustanud enam mitte koos olla, ühel hetkel jälle sind paelub? Ekspertide sõnul tekitab füüsilisi ja keemilisi reaktsioone nostalgia, mis muudab mehe minevikust vastupandamatuks. Meie kutsume seda eksfooriaks (sõnadest “eks” + “eufooria”) ja teame, et sellele järeleandmine on suur viga.


Mis on eksfooria?

Ta logib end Facebooki just siis, kui oled eriti üksi ning sa hakkad jälle ta peale mõtlema. Varsti tundub ka tema sulle üksildane ja sa hakkad meenutama, miks te üldse lahku läksite. “Kui oled vallaline ja tahad suhet, maalid endale tühimiku täitmiseks minevikust ilusa pildi,” selgitab raamatu “All the Good Ones Aren’t Taken” autor Debbie Magids. “Sa hakkad meenutama, kui lähedased te olite, kui hästi sa end tundsid, kui tuttav ja turvaline kõik oli – mitte nagu nende uute meestega, kellega kohtud – ning hakkadki seda kõike taga igatsema.”

Kui asud selliseid mälestusi mõtteis taas läbi elama, reageerib ka keha vastavalt. “Naised on romantiliste mõtete peale programmeeritud tootma lähedushormoon oksütotsiini,” teab raamatu “The Unofficial Guide to Dating Again” autor Tina Tessina. “Ühiste hetkede meenutamine paneb selle hormooni möllama.” Sädemeid pritsib ja kõhus on liblikad – peadpööritav armumistunne on taas platsis.

Häda on aga selles, et sa ajad tekkinud tunde segamini millegi muuga ja see toob kaasa vaid pahandust. “Sellised tunded ei tähenda kahjuks, et teie lahkumineku põhjused oleksid muutunud,” selgitab Magids. “Uuesti eksiga suhet alustades asud kordama vana suhtemustrit ning see paneb sinu tõelise armuelu tekkevõimalused ooterežiimile, sest nii jääd ilma võimalusest leida mees, kelles on kõik see, mida otsid.”


Saa kiusatusest üle

Kuna sa ennast sellisel hetkel usaldada ei saa, kutsu appi lisajõud. Räägi oma tunnetest sõbrannale, kes oli su kõrval sinu suhte purunemise ajal. “Ta aitab sul meelde tuletada inetuid hetki ja põhjuseid, miks te lahku läksite,” ütleb Magids. Tänu sellele hakkad mõistma, et tekkinud tunne on mööduv ja sa ei pea selle ajel eksi poole tormama.

“Kui see mees liigub sinu tutvusringkonnas, siis suhtle temaga ainult seltskondlikul tasandil ning väldi jutuajamisi nelja silma all,” soovitab Tessina. Vaid nii toimides on teie vahel piisavalt õhku, et sulle saaks läheneda mees, kes sind tõeliselt väärt on.