Kujuta ette, et saad oma kaaslasega jõusaalis kokku ja suudad teda veenda endaga koos joogasse tulema. Siis lähete koju, vaatate koos “Grey anatoomiat” ja tellite Hiina restost taimetoitu (pärast kuudepikkust selgitustööd on ta lõpuks nõus “seda silo” sööma). Tundub nagu päris lahe õhtu?

Loe ja vaata Cosmo juulinumbrist:

• Cosmo kaanestaar: Katy Perry

• Tüdrukud, kellele meeldivad tüdrukud

• Nõu annab Cosmo armuguru

• Kas otsustada ise või võtta kuulda ka teiste nõu?

• Suvised soovitused: bikiinid, prillid, juuksehooldus, glämm pediküür

• Rannahoroskoop 2014
Kuigi kõik need asjad eraldi vaadates — jooga, suhteseriaal ja taimetoitlus — tunduvad üsna kahjutud, siis kogu kompott tervikuna tähendab siiski seda, et sunnid oma kutti üsna naiselikult aega veetma. “Aina kasvav hulk naisi kohtleb oma mehi, nagu need oleksid nende sõbrannad, ja üha rohkem mehi on nõus osalema seni naiselikuks peetud ajaveetmisviisides,” ütleb raamatu “The Secret Lives Of Men” autor Christopher Blazina. “Soorollid segunevad üha enam.”

Mingi piirini on see väga hea — ilmselgelt ei tahaks me elada viiekümnendate aastate vaimus –, kuid on siiski punkt, millest edasi minna pole mõistlik. Hiljutised uuringud näitavad, et paarid, kes kirjeldasid oma suhet kui “romantiline armastus”, olid oma suhtes õnnelikumad kui need, kes kirjeldasid omavahel toimuvat kui “sõbralik armastus”. Uurisime lähemalt meeste n-ö tibideks muutumise trendi ning küsisime ekspertidelt nõu, mida selle nähtuse vastu ette võtta.

Esiteks, miks sa peaksidki tahtma, et su peika või abikaasa on osa su sõbrannadekambast?

Sinu vastupandamatu soov teha temaga kõike sarnast, mida teed oma sõbrannadega, tulebki kogemustest sinu naissoost kaaslastega. “Naised lähevad oma sõpradega üsna intiimseks ning jagavad kõike,” ütleb New Yorki psühhoterapeut JoAnn Magdoff. “Kuna ka suhe mehega on sinu jaoks väga oluline, võib sulle tunduda, et pead oma kallimat sõbrannadega võrdselt kohtlema.” Lisaks loetakse tänapäeval paare, kes on omavahel parimad sõbrad, suhteetaloniks. “Ta ei ole mitte ainult mu elu armastus, vaid ka parim sõber!” on saamas sõnakõlksuks.
Mõlemad mõtteviisid tekitavad soovi kõiki oma huvisid peikaga ühtlustada. Sulle meeldib Pilates? No tema võiks ju ka seda proovida. Sulle meeldivad romantilised komöödiad? Ta võiks neid ju sinuga koos vaadata. “Inimesed ootavad tänapäeval suhetelt rohkem kui varem,” ütleb raamatu “Passionista” autor Ian Kerner. “Me tahame enda kõrvale kedagi, kellega me igas mõttes ühel lainel oleme.”
Muidugi on tugeva sideme ihaldamine täiesti okei, kuid on suur erinevus selle vahel, milline suhe peaks sul olema oma parima sõbrannaga ja milline oma kutiga (ja mitte ainult seksitasandil). Tüdrukutega räägid kõigest igapäevasest — riietest, filmidest, hobidest. “Paarisuhte puhul aga on olulisem olla ühel lainel üldisemas plaanis,” ütleb Magdoff. Palju tähtsam on, et kokku sobivad põhiväärtused, näiteks teie tulevikuvisioonid, mitte lemmikseriaalid või kingamaitse.

Miks mees sinu tšikitamisega kaasa läheb?

Mängus on mitu erinevat komponenti. Esiteks ei pruugi mees üldse tähele panna, mis toimub, ütleb Blazina. Kui sa küsid hommikul tema käest moenõu ja viid ta õhtul nunnusse šokolaadikohvikusse, ei olegi ju nagu suurt midagi viltu.

Teiseks nõustuvad mehed oma naistega tihti selleks, et neile heameelt teha, eriti suhte alguses. Tänapäeval, kui naised on oluliselt initsiatiivikamad, on sellisel viisil naisele meele järele olemine eriti lihtne. “Naised kipuvad suhtes tihti organisaatori rolli võtma,” seletab suhtespets Lana Holstein, “mehed lähevad kergema vastupanu teed ja on asjadega lihtsalt nõus. Siis on kindel, et ei pea hiljem mossitava kaaslasega maid jagama.” Ühesõnaga — kui sa ütled, et pühapäevaks kutsusid sõbrannad teie juurde, on tema jaoks kõige lihtsam öelda, et jah, miks mitte.

Kõigele lisaks võib su kutil olla hirm, et kui ta kõiki neid naiselikke asju sinuga kaasa ei tee, ei näegi te üksteist. “Praeguse aja naised muudavad suhte pärast oma elustiili harvemini kui varem,” ütleb Holstein. “Nad ei ole nõus oma mugavat sisse töötatud rutiini rikkuma.” Sul on põnev elu ja sa ei ole nõus loobuma asjadest, mida vallalisena väga armastasid. Selle asemel et midagi ära jätta, kutsud oma kallima pigem liituma ja maksad selle eest kunagi veel kõrget hinda.

Kahju pikemas perspektiivis

Esiteks kukub su kuti testosteroonitase. Mõtle ise, kuidas tunneksid sina end kuskil spordibaaris õlleklaas käes teleka suunas jalgpalluritele ergutusi röökimas? Ilmselt halvasti ja ebanaiselikult. Samamoodi tunneb ka mees, et temalt on röövitud kogu mehelikkus, kui sunnid teda tšikivärgiga kaasa minema. Isegi kui ta teeb näo, et kõik on hästi. Muidugi on mehi, kes on tänulikud, kui keegi neid šoppama viib ja veel nõugi annab, kuid see ei pea paika kõigi puhul. “Sa ei saa eeldada, et ta on kõigega rahul, peaasi, et saaks sinuga koos olla. Ühel hetkel saabub murdepunkt, kus sinuga aja veetmine on tema jaoks maailma kõige tüütum asi,” ütleb Magdoff.

Lisaks kaotab iga väikese detaili omavahel jagamine teie suhtest igasuguse müstika ja keemia. “Mõningane distants peaks naise ja mehe vahele ikka jääma. Naiselikkus on meeste jaoks väga salapärane ja paeluv nähtus. Teievahelised erinevused ongi need, mis tekitavad särinat ja mõjuvad magnetina,” ütleb Holstein. Teiste sõnadega — liiga palju tuttavlikkust ohustab armastust. Kerner nõustub: “Põnevus kaob, kui teie elud on liigselt ühendatud.” Pole põnevust, pole ka kirge.

Tagurpidikäik sisse

Tema mehelikkust on veel võimalik taastada. Esiteks eralda mõttes naiste ja meeste meelelahutus. “Kasuta oma sisetunnet ja sea mingid piirid,” soovitab Magdoff. Näiteks, kui su kutt soovib kaasa teha midagi, mis sinu arust on veider, siis ütlegi talle nii. Või kui tunned, et mees ei mõju sinu jaoks enam nii ligitõmbavalt kui varem, siis ära sunni teda endaga koos küpsetama või tšikifilme vaatama. Vali parem mõni neutraalsem tegevus, mis sobib ka meestele.

Kuigi sul ei tasuks mehe nimel loobuma asjadest, mida sa armastad, peaksid samas siiski leidma ka võimalusi spetsiaalselt ja ainult tema jaoks aega võtta. See tähendab, et vahel pead otsuse langetama pigem oma kallima kui padjaklubi kasuks.

Suurepärane suhteravi on oma hobidega üksi tegelemine. “See võib tunduda ebaloogiline, aga tegelikult mõjub oma individuaalsuse hoidmine ja iseteadlikkus paarisuhtele hoopis lähendavalt,” räägib Kerner. “Jäta meelde: kerge saladuseloor hoiab suhte värskena.” Seega viska kutt oma sõbrannade seltskonnast välja, mine kokakursustele üksi või sõida spaasse hoopis emaga.

Lõpetuseks arenda välja täiesti uued paarirituaalid, selle asemel et teda enda omadesse integreerida. Olgu selleks rattasõit igal pühapäeval või suusanädalavahetus kord aastas, kinnistab see teie unikaalse omavahelise sideme. Ja mis on selle tulemus? Purunematu ja seksikas suhe, mis ei kaota värskust.